Bárkit szívesen lát az olasz hegyi falu, és még pénzt is ad mellé

Bárkit szívesen lát az olasz hegyi falu, és még pénzt is ad mellé

Egy liguriai olasz hegyi faluba toboroz sajátos módszerrel új lakókat a polgármester, hogy így mentse meg a kihalástól szülőhelyét – írja a Guardian. Az elmúlt évtizedekben ugyanis az a tapasztalat, hogy a fiatalok a közeli Savona nagyvárosba mennek dolgozni, és onnét már nem térnek vissza, hogy itt alapítsanak családot.

Bormidát erdő veszi körül, így a jó levegő garantáltFotó: Facebook / Daniele Galliano

A tengerpart közelében, négyszázhúsz méter magasságban fekvő faluban jelenleg alig négyszázan laknak, de lehet, hogy hamarosan megnő a lélekszám. A polgármester, Daniele Galliano Facebook-posztban közzétett felhívására ugyanis rengetegen válaszoltak. Az ajánlat úgy szól, hogy a falu kétezer euróval (átszámítva ez nagyjából 620 000 forint) támogat bárkit, aki szívesen odaköltözne. Ráadásul a faluban a havi bérleti díj szinte jelképes: egy kisebb lakásért elég havi ötven (15 000 forint), egy tágasabbért havi százhúsz eurót (37 000 forint) fizetni.

A kis közösségben van élet, de félő, hogy ennek vége szakad, ha nem lakik itt elég fiatalFotó: Facebook / Daniele Galliano

A polgármester elmondása szerint a terv pontos kidolgozása még folyamatban van, de a közösség nagyon befogadó, és mivel a falu a hegyekben, közel a tengerhez található, pompás a levegő minősége. Egy tavalyi felmérés szerint egyébként Olaszországban kétezerötszáz falut fenyeget a kihalás veszélye, mert a fiatalok elvándorolnak.

Több érdeklődő elutasította a kétezer eurós támogatást, inkább azt kérik a polgármestertől, munkát teremtsen nekik, hiszen levegőből mégsem élnek meg. És hogy mit lehet itt csinálni? Mint a falu négy étterme közül az egyiknek a tulajdonosa elmondta: „Nemigen lehet itt mit csinálni. De az élet egyszerű és jó, van itt erdő, kecskék, a templom, és sok-sok remek étel. Az ideköltözőnek biztosan nem kell stresszel küzdenie majd."

Buli a főtérenFotó: Facebook / Daniele Galliano

Rohanó világunkban talán ennél nem is kell több a megújuláshoz. És képzeljék, aki kirándulni akar a környéken, annak Genova másfél óra, Nizza és Monaco pedig két óra autóval. Márpedig a francia riviérán is lehet pénztárcabarát egy kiruccanás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek