Szambázzon Brazíliában vagy nézzen gombafejűeket Egerben - ide utazzon februárban!

Február a farsang és karneválok hónapja – és ha már lúd, akkor legyen kövér alapon – fel is tesszük a kérdést: mikor máskor menne Rióba, ha nem most? Brazíliában persze azért talál más látnivalót is, rengeteg élményt pakolhat csomagjába a karneválon kívül is. Ha azonban inkább itthon maradna, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre pályázó Egerben mutatunk néhány látnivalót, amit érdemes felkeresni.

Karneválos február: hol máshol, ha nem Brazíliában!

Tegye fel a kezét, akinek nem szerepel a bakancslistáján a riói karnevál! Ugye, nincs köztünk egy sem? Idén február 9. és 14. között tartják a világ legnagyobb muriját, amely során kétmillió ember hömpölyög majd Rio utcáin. És ha már elutazott ilyen messzire, azt javasoljuk, ne csak mulasson! Brazíliában rengeteg látnivalót talál Rión kívül is – mutatjuk, milyen kirándulásokkal érdemes kombinálni a karneváli hangulatot.

Brazília méretei Európával vetekszenek, így körútban nem érdemes gondolkodni, ahhoz kellene legalább egy hónap. A különlegesebbnél különlegesebb tájak közül kiemelkedik azonban néhány, ahol pár napot eltöltve pompás élményekkel töltődhet fel.

Praktikus tudnivalók az utazáshoz
Brazíliába itthonról csak átszállással juthat el. A legtöbb csatlakozás Portugálián keresztül van, hisz az ország valaha portugál gyarmat volt, és jelenleg is portugálul beszélnek. Egy másik jó opció például egy frankfurti átszállás. Csatlakozástól függően 15-20 órát kell számolni arra, hogy eljusson ebbe a hatalmas dél-amerikai országba.
Rio de Janeiro-ba érkezve az óránkat három órával kell hátrébb állítani, és februárban 30 fokos napközbeni hőmérsékletre számíthatunk.

Ami a karnevált illeti, nem mai találmány: az 1640-es években rendezték meg először, akkoriban ezek elsősorban az italozásról szóltak. Aztán a katolikus egyház fogalmazta meg a jelenlegi karnevál üzenetét, hogy az emberek kimulathassák magukat Hamvazószerda, illetve az akkor kezdődő böjti időszak előtt. Az afrikai közösség 1917-ben fertőzte meg a karnevált a szambával.

Ilyen egy bloco a riói karneválonForrás: Flickr.com

A karnevál idején egyik utcai buli követi a másikat – nagyjából ötszáz utcabálra lehet számítani ilyenkor városszerte. Ezek elnevezése blocos vagy bandas. Ezek lényege, hogy adott egy zenekar, mely egy platón halad nyomában a mulatozókkal, vagy egy helyben áll és körbetáncolják. Egyes bloco-k egy-egy bárhoz vagy helyhez kötődnek, és bár többségük a szambára összpontosít, az utóbbi időben kortárs változatok is megjelentek: például Beatles-bloco, vagy a 80-as és 90-es évek számait játszó New Kids on the Bloco. A sör minden bloco-n ingyen folyik.

Egy nap Rióban

Rio legismertebb látnivalója a Corcovado hegyen felállított Megváltó Krisztus-szobor. A 30 méter magas monstrum 1931-ben készült el, és azóta is a világ legnagyobb Art Deco stílusú műremeke. A szoborhoz többféleképpen is fel lehet jutni: a legjobb választás a villamos - ez kínálja a legszebb panorámát is út közben. A villamos a nyugodt Cosme Velho városrészből indul, ahová nem olyan könnyű eljutni, mert metró nem közlekedik ide, a legközelebbi megállótól 40 perces sétára van. De attól függően, hol szállt meg, busszal és taxival is eljuthat a villamosmegállóhoz. A villamos reggel 8 és este 9 között közlekedik.

Úgy tartják, a Dois Irmaos hegycsúcsokról a legszebb a napkelte RióbanForrás: Flickr.com

Nem a Corcovado-hegy az egyetlen, ahonnan pompás kilátást élvezhet a dimbes-dombos városra. Ha igazán különleges élményre vágyik, ajánljuk, hogy keljen fel virradat előtt (a karnevál idején ez persze komolyan kihívást jelenthet), és nézze meg a napfelkeltét a Morro Dois Irmãos tetejéről. A szervezett túrák hajnal 4-kor indulnak, de saját szakállára is nekivághat – ez az olcsóbb változat, és a szállodák recepciósai is irányba tudják állítani. A hegyre körülbelül egyórás út vezet fel az erdőn át.

Ha már ilyen szépen indult a nap, ne is rontsa el! Feküdjön ki a világ egyik legjobbnak tartott strandjára, ami manapság már nem a Copacabana, hanem az Ipanemával egybeépült Leblon. Délután tegyen egy kirándulást a Rio déli részén található Rodrigo de Freitas tóhoz – ez valójában egy lagúna, mely egy keskeny csatornán keresztül a tengerhez is kapcsolódik. Partján több mint hét kilométeres séta- és kerékpáros ösvény várja a látogatókat. Menet közben még egy caipirinhát is felmarkolhat: a sétány mentén frissensülteket és italt árusító bódék talál majd, esténként néha élőzenével is. Érdemes felkeresni a botanikus kertet is, mely szintén a város déli részén található: 54 hektáron 6500 faj éldegél, és több üvegház is van. Ráadásul az itt élő 140 különleges madárfaj többsége már hozzászokott a látogatókhoz, így sokkal közelebbről veheti őket szemügyre, mint bárhol máshol.

Kétségkívül Rio a világ egyik legszebb fekvésű városaForrás: Flickr.com

Ha még nincs elege a szambából, érdemes felkeresni a Pedra do Sal-t, a riói szamba bölcsőjét, mely valójában egy történelmi és vallási emlékhely a valaha Kis Afrikának nevezett városrészben. Az épület a quilombo falu (afrikai közösség) életének középpontja volt. A belépés ingyenes, hétfőnként pedig forró szambaest zajlik itt. A Pedra do Sal mellett, a Largo de São Francisco da Prainha téren kopottságukban is szép, oszlopos gyarmati házak közötti kis éttermekben tipikus brazil vacsorát költhet el.

Mozduljon ki Rióból!

Ha végzett Rio felfedezésével, érdemes elcsípni egy belföldi járatot Salvadorba. Ez az 1500-as években alapított, szépséges város afro-brazil kultúrájáról, gyarmati építészetéről, barokk templomairól és trópusi tengerpartjáról híres. Az egyik leghitelesebb brazil élmény lehet itt megszállni egy portugál-stílusban épült, gyarmati házban.

Salvadori házakForrás: Flickr.com

A várossal az ismerkedést érdemes a történelmi városközpontban, a Pelourinho-ban elköltött reggelivel kezdeni. Ne hagyja ki a népszerű helyi ételeket, a Moqueca-t, a Quindimet és az Acarajét. Salvador legjobb strandja a Porto do Barra, de érdemes megnézni a közeli Modern Művészetek Múzeumát, a Sao Francisco templomot és kolostort. Naplementét nézni a Ponta de Humaitá-nál kell: e csendes hely a Monte Serrat erőddel csodás kilátást kínál a városra, és piknikezni is lehet.

Salvador után irány az Iguazú! A Brazília Argentína és Paraguay határán elterülő természeti szépség a világ legnagyobb vízesésrendszere: 270 különálló kis vízesésből áll, melyek a folyó vonalában 2,7 kilométeren át húzódnak.

Egészen grandiózus az Iguazú-vízesésForrás: Flickr.com

Az Iguazúhoz a repjegyet mindenképpen előre kell foglalni. A hozzá tartozó nemzeti park olyan nagy, hogy az egészet valószínűleg képtelenség megnézni. Érdemes tehát előre átgondolni, merre vegyük az irányt. A brazil oldal viszonylag könnyen bejárható, mert csak egyetlen sétaösvényt lehet követni, de az argentin oldalon kész labirintus van a vízesésrészek között. A két oldalt egy nap alatt teljesíteni csak a jó fizikai kondícióban lévő látogatóknak ajánlják.

A kiterjedt főbejárati rész végén van a vasútállomás, ahonnan félóránként indul a járat a Cataratas állomásra, illetve a Garganta del Diablo-hoz. Ezeken a helyeken kezdődnek a vízesés-séták. Vonat helyett gyalogolni is lehet, csupán 650 méter az út a Cataratas-hoz, illetve 2,3 kilométer a Gargantához. Útközben kapucinusmajmokkal találkozhat.

Jó tudni!
A parkban elég látnivaló akad több napra is, és érdemes is maradni, mert a második napra félárú belépőjegyet vehet. A kedvezmény igénybe vételéhez az első nap, távozáskor le kell pecsételtetni a jegyet.

Ha inkább itthon maradna: Egert ajánljuk!

Eger 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa szeretne lenni, és ezért mindent meg is tesz. A néhány éve hatalmas beruházásból megújult történelmi belvárosban akkor is jólesik a séta, ha éppen nincsenek 3D-s fényvetítések a nagyobb épületek homlokzatain.

Mit érdemes megnézni?

Tudta, hogy Egerben Beatles Múzeum is van? A Hotel Korona Eger szálló épületében állandó kiállítás mesél a négy gombafejűről. A két alapító évtizedek óta gyűjti az együtteshez kapcsolódó relikviákat, melyekkel a szállodában több termet és a pincét is megtöltötték. A múzeum hivatalos emlékzenekara a Blackbirds. További információt a honlapon talál.

Egy kevéssé ismert kép az egri Beatles-múzeumbólForrás: Facebook

Varázstorony

Eger legszebb panorámája vitathathatatlanul az Eszterházy Károly Egyetem Varázstornyából adódik. Egykor még a hatodik emeleti megfigyelőtermekből, a kupolából és annak teraszáról is folytattak csillagászati vizsgálatokat. Ma a kilátó érdekessége, hogy bár csak nyolcadik emeleten van, valójában 44 méterrel az utcaszint felettről nézhetnek ki a látogatók a városra.

Lehetőség szerint napos időben látogasson el ide, mert a csillagászati múzeumban fellelhető számtalan érdekes tárgy mellett itt található Európa legrégebbi camera obscurája is. A Varázsteremben pedig a környék legnagyobb planetáriuma üzemel, melyben többféle műsor közül választhatnak az érdeklődők. Nyitva minden nap 9 és 17 óra között.

Eger felülről is jól mutatForrás: Flickr.com

Történelmi kalandozások föld alatt és felett, plusz egy rock musicalben

Eger neve óhatatlanul összeforr a történelemmel. Ha többet szeretne megtudni a várról és a törökök elleni harcok időszakáról, akkor érdemes megnéznie egy március 4-ig nyitva tartó kiállítást. A fegyverkincseket bemutató Acél és arany: oszmán fegyverkincsek című tárlat a Dobó István Vármúzeumban látható, és olyan díszfegyvereket mutat be, melyek iparművészeti és képzőművészeti szempontból egyaránt ritkaságnak számítanak. Itt tudhat meg róla többet.

A megújult kazamatában interaktív látványtár nyílt. Az elmúlt években sok fejlesztésen ment át az egri vár, és ebből a kazamata sokat profitált: a felújítást követően három új kiállítás is nyílt. Olyan részeket is megnyitottak a látogatók előtt, amik korábban nem voltak látogathatóak. Ilyen a felső kaszárnyaterem és az egyik, aknafigyelő folyosó – utóbbi elég sokáig pihent, mert még az 1596-os ostromban omlott be. A kaszárnyatermek ma a vár gótikus székesegyházának építéstörténetét, a püspökkori várat, valamint a törökkori vár harcászatot bemutató interaktív kiállításoknak adnak otthont. A kiállítások (melyek egyike a hiánypótló Egri Csillagok – regény és valóság című tárlat) tárlatvezetéssel látogathatók.

Az egri kazamataForrás: Flickr.com

Ha még tovább időzne a török hódoltság idejében, akkor február 13-án nézze meg a Gárdonyi Színház rock musical előadását, melynek címe Zrínyi 1556, és történetesen egy másik híres ostromról mesél. A címszerepben Sasvári Sándor énekel.

Fürdőzés akciósan

Hazánk egyik legszebb fürdőhelye az egri termálfürdő, mely 1932 óta várja a gyógyulni, fürdeni vágyókat. Több medencéje is van, a sportúszásra alkalmas nagymedencétől a 37 fokos, radonos illetve kénes vízű gyógymedencéig, ráadásul közvetlen átjárással rendelkezik a Török fürdőbe, amelynek kupoláját borító kétszázezer velencei aranyfüstlapjáról és utolérhetetlen hangulatáról már mi is írtunk. A kívül-belül eredeti török hangulatot árasztó fürdőben nemcsak török medencék, de hamamok is vannak. Ha február 15-ig a fentiek bármelyikébe vált jegyet, 20%-os kedvezményes kupont kap, melyet a másik fürdőben használhat fel. A termálfürdő sátorfedéses versenymedencéje vasárnaponként zárva tart.

Plusz egy tipp:
Az egri várfalsétánynál, a Dobó utca 34-ben található a Pasa sátra, mely tényleg egy török sátor. Itt hagyományos, homokban főtt kávét kóstolhatunk török zene és édességek mellett, vagy akár vízipipázhatunk is!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek