Ilyen ma Eger belvárosa egy ötmilliárdos beruházás után

Felújították a Dobó teret és a Végvári vitézek terét, megnyitották a Valide Sultana török kori fürdőromot, kerékpárutat alakítottak ki az Eger-patak medrében, miközben közösségi tereket és egy gyalogoshidat építettek. Amíg személyesen nem látja, nézze meg fotókon Eger megújult történelmi belvárosát!

Galéria: Megújult Eger történelmi belvárosaFotó: Nemes Robert

Eger városa a „Dobó tér – Eger patak - Belvárosi térsor funkcióbővítő rehabilitációja" című pályázattal összesen mintegy 3,99 milliárd vissza nem térítendő támogatást nyert, önerővel bővítve pedig több mint 5 milliárd forintból újulhatott meg Eger történelmi belvárosa. A pályázat célja volt a terek összefüggő rendszerének a műemléki védettségű barokk belvároshoz méltó kialakítása, és a megújuló közterületek közvetlenebb kapcsolatának megteremtése az Eger-patakkal. Cél volt továbbá a megújult közterületek sokoldalú hasznosíthatósága, és az, hogy a belváros központi területének állapota jelentősen javuljon - olvasható a közleményben.

Galéria: Megújult Eger történelmi belvárosaFotó: Komka Péter / MTI

Most már a Dobó tér, az Eger patak belvárosi szakaszának és a belvárosi térsor megújításával és a látványos fejlesztésekkel tovább erősítheti Eger történelmi belvárosának központi szerepét. A közterületeket és a városi tereket egységes építészeti koncepció szerint alakították át. A legértékesebb műemléki épületek felújításával, a rossz állapotú épületek renoválásával és elbontásával pedig olyan környezet alakult ki, melyben az itt élők mellett az ide látogatók is könnyen otthon érzik magukat.

Kerékpárút az Eger-patak mellett
Galéria: Megújult Eger történelmi belvárosa
Fotó: Komka Péter / MTI

Eger városának közleménye szerint a megújult belvárosi tereken elsőbbséget élvez a gyalogosforgalom, javultak a kerékpáros-közlekedés körülményei, és új szemlélettel szabályozzák a belvárosi forgalmi rendet és a parkolást. A rehabilitációs program színteréül kiválasztott városrész - a Gólya utcai játszótér kivételével - a műemléki védettségű belvárosi területen található. A városrehabilitációs beavatkozások által érintett terület nagysága: 148.280 m2.

Galéria: Megújult Eger történelmi belvárosaFotó: Vozary Robert

Mindeközben a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület által meghirdetett „Köztér-megújítási nívódíj 2015" elnevezésű pályázaton dicséretben részesítette Eger városát. A „Településközpont, főtér" kategóriában Eger MJV Önkormányzata az „Eger, Dobó tér és környékének építészeti rekonstrukciója" című munkával kapta meg a szakmai grémium dicséretét. A zsűri értékelése szerint az egri belvárosi rehabilitációja megfelelt a nívódíj pályázat alapelveinek, melyek közül kiemelkedik: „a kulturális örökség megőrzése a lehetőségek kihasználásával, a települések történetiségének megőrzésével és az új környezetbe való, hiteles integrálásával".

Ameddig személyesen nem látja, nézze meg galériánkban Eger megújult történelmi belvárosát bármely fotóra kattintva!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek