Tovább szépül az egri vár: palotaudvar, mozi, középkori pékség épül

Tovább szépül az egri vár: palotaudvar, mozi, középkori pékség épül

 Nemrég számoltunk be róla, hogy május 14-én adják át az egri vár alatt megújult kazamatákat, és a benne található interaktív kiállítást. De a fejlesztések sora ezzel nem áll le Egerben.

Két nagy örökségvédelmi beruházás előkészületei is zajlanak Egerben: az alsó várudvar 1,5 milliárd forintból újul meg, a vár északi része pedig több mint 4,5 milliárd forintból - mondta el Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója az MTI-nek.

Helyreállítják a déli kaput és egy látogatóközpontot alakítanak ki. Részlegesen helyreállítják a Hippolit-kaput, egyúttal gyalogos bejáratot is kiépítenek. A városképet is meghatározó fejlesztés lesz a Varkoch-kapu középkori vármiliőt idéző teljes rekonstrukciója a torony visszaépítésével, felvonóhíd és farkasverem létesítésével.

A Gergely-bástya és a Hippolit-kapuFotó: Pásztörperc / Wikipedia

 Teljesen megújul a zászlódomb is: 4-5 méterrel magasabb lesz a terület, belsejében pedig egy 70-80 férőhelyes mozit alakítanak ki, ahol az 1552-es ostromot bemutató filmet fognak vetíteni. Szintén rekonstruálják a Cipóosztó-házat, ahol működő "középkori" pékség nyílik majd, továbbá felújítják a börtön és tortúra kiállítást is.

Visszaállítják a palotaudvar középkori jellegét, lévén a terület jelenleg egy 19. századi katonai alakulótér. Helyreállítják a képtár épületét, amelyben egy konferenciaközpont kap helyet. Rekonstruálják a Tömlöc-bástyát; lefedik és egy látványelemekre fókuszáló ágyútornyot építenek ki benne.

A nagyobb részt a 15-16. századból megmaradt Püspöki-palota is megújul: visszaépítik az elbontott keleti szárnyát, az épület a középkori püspökök életét bemutató helyszín lesz, a tetőtérben kiállítótér nyílik.

A vár és az egri belváros légifelvételenFotó: Váradi Zsolt / Wikipedia

 Rekonstruálják a Dobó-palotát, az egykori provizori épületet is, amelynek helyén részben egy 19. századi, elbontásra váró épület áll jelenleg. Megújul a palota alatti, mintegy 200 négyzetméteres provizori pince is. Szó van a várszékesegyház részbeni rekonstrukciójáról: a homlokzat és a tornyok visszaépítése, valamint a templom lefedése szerepel az elképzelések között. Bekerült a programba a végső pusztulás küszöbén álló Zárkándy-bástya megmentése is. A bástyát a 20. század legelején épült vasútvonal vágta le a várról.

Berecz Mátyás kiemelte: a régészeti munkák már ősszel elkezdődhetnek, kedvező esetben pedig az építkezés is megindulhat jövőre. "Az egész projekt célja a Dobó-korabeli állapotok megjelenítése a várban" - tette hozzá. Elmondta azt is: tavaly 343 ezer látogatója volt a várnak, a cél, hogy ez a szám tartósan 400 ezer fölött maradjon.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Tavaszig látogatható az egyiptomi kiállítás az egri várban - 2016.09.01.
Február 28-ig hosszabbítják meg a budapesti Szépművészeti Múzeum Egyiptomi Gyűjteményéből az egri várban nyílt tárlatot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek