Ezektől a programoktól garantáltan jobb lesz az ősz

Utazzanak, fesztiválozzanak, túrázzanak vagy merüljenek el az őszi wellness-élményekben. Összegyűjtöttük azokat a helyeket és eseményeket, melyekkel kétféleképpen töltődhetnek fel még a tél beállta előtt: élvezhetik velük az őszt, vagy visszamenekülhetnek a nyárba.

Minden szentnek maga felé hajlik a keze, úgyhogy először összpontosítsunk az utazásokra. Szerencsére számtalan fapados járat közül válogathatunk, ha szeretnénk kiruccanni egy hosszú hétvégére. Európában most lépünk igazán az őszbe, amit érdemes kihasználni, és például még mostanában elutazni Szentpétervárra a Wizzair szeptember 1-jén indult járatával. Mert őszintén, ki kíváncsi az orosz télre? Ennek a mindössze háromszáz éves városnak a cári pompájára viszont szerintünk elég sokan. És ha tényleg elutaznak, gondoljanak majd arra az Ermitázsban, hogy ha minden kiállított műnél csupán fél percet időznének, akkor is két évbe tellene végigjárni a világ egyik leghíresebb múzeumát.

Ezen a képen teljesen átlagos méretűnek tűnik az Ermitázs, de higgyék el, nem az Galéria: Mit csináljunk ősszel? 2017Fotó: Mark H. Milstein / Northfoto

 Ha azonban inkább francia életérzésre vágynak, Bordeaux szintén elérhető fapadossal. Erről a városról biztosan eszükbe jut a vörösbor, és ígérjük, nem is fognak csalódni, még a tengeri herkentyűket felvonultató gasztronómiájában sem. November elején például nyitott pincék rendezvénysorozat várja a látogatókat, amikor a környék több híres chateau-ja, azaz kastélya nyitva áll majd. A látogató vintage borokat kóstolhat; a Sauternes és Barsac pincészeteknél pedig összesen ötven borász nedűjét tesztelheti. November harmadik hétvégéjén a Bordeaux-tól néhány kilométerre északra fekvő Margaux város rendez ínyenc gasztrofesztivált, ennek neve Margaux Saveurs (Margaux ízei). Ha itt túráznának, ebben a dizájn menedékházban például ingyen alhatnak Bordeaux mellett.

Nyugat-Balaton ősszel is!
Az őszi fényekben is csodálatosan pompázó, különleges helyek várnak itt! A keszthelyi Festetics-kastély, a Keszthelyi-hegység kilátói, a Kis-Balaton és Badacsony szelíd szépségei gyalogosan vagy két keréken, kitáblázott útvonalakon is bejárhatók. A fáradalmak kipihenésére és feltöltődésre Hévíz és Zalakaros gyógy-és wellness szolgáltatásai nyújtanak kitűnő lehetőségeket. (X)

Ha azonban olyan helyre szeretnének menni, ahonnan a barátaik még garantáltan nem posztoltak az Instagramra, akkor irány Hannover. Erről a városról már év eleji cikkünkben is írtunk, amikor azt a hét apropót soroltuk fel, ami miatt érdemes az idén Németországba menni. Hannover ismertsége nem vetekedhet más Hanza-városokéval, Hamburggal vagy Brémával, mégis akad itt bőven látnivaló.

A várost kedvelők a számtalan múzeumot és a kiváló tömegközlekedését emelik általában ki, de érdemes tudni, hogy a kétszázezres látogatottságú, minden évben egy nagyobb számítástechnikai vásárnak otthont adó Hannover tele van zöld területekkel. Kihagyhatatlan például hatalmas barokk királyi kertje, a Herrenhäuser Gärten, melyet itt járhat be kedvcsinálónak panorámaképeken. Ha ez nem lenne elég, Európa legnagyobb városi parkjában, az Eilenriedében 640 hektáron, összesen nyolcvan kilométer hosszúságú ösvényen sétálgathat. Ha több időt tölt a térségben, és különleges wellness-élményre vágyik, nézze meg a Hannovertől 70 km-re lévő fürdőhelyet, Bad Pyrmont, amely a királyi sarjak kedvenc fürdővárosa volt a 17-18. században.

Hannoverben, a pompás királyi kertekben órákig bóklászhat Galéria: Mit csináljunk ősszel? 2017Fotó: HMTG / Flickr.com

 De szóba se jöhet Skandinávia...

Ha nem volt ideje nyáron nyaralni, jó alkalom erre az ősz is! Mutatunk néhány helyet, ahová pontosan ilyenkor érdemes menni, ha melegre vágyik. Marokkóban például ősszel még nyugodtan lehet strandolni, októberben a tengervíz 21 fok körül lesz, a levegő pedig a kellemes huszas tartományban. Agadir, ahová most már fapadossal is eljuthatunk, különösen alkalmas erre a célra. Elképesztően széles, hosszú tengerparttal rendelkezik, ahol ekkor már garantáltan nem lesz tömeg. Mivel ez a város már régóta fogad turistákat, kissé „nyugatiasabb", mint a szárazföld belsejében fekvő, ám kihagyhatatlan Marrákes. Ide a Ryanair ugyan törölte járatát, de Agadirból néhány órás buszúttal vagy bérelt autóval elérhető. Ráadásul idén nyílt meg az Yves Saint-Laurent múzeuma is (a dizájnguru egyik kedvenc tartózkodási helye volt a város). Marokkóról egyébként is azt tartják, hogy a legtoleránsabb iszlám vallású ország. Tengerpartja a szörfösök és kite szörfösök mekkája, Agadirtól délre pedig egyedi sziklaformációk között bóklászhat a tengerparton. Egy ugyan már összeomlott, de ettől még nem kevésbé pompás az egész partszakasz.

A ciprusi Páfoszta szerelem legbájosabb városának tituláltuk, és biztosan egyetért ezzel, ha megnézi fotóalbumunkat a településről. Az idén ráadásul Páfosz önmagát is felülmúlja, hiszen a dániai Aarhus mellett ez lett Európa egyik kulturális fővárosa, ami mi mást jelenthetne ilyen éghajlaton, mint szabadtéri fesztivált egész éven át. (A látványos megnyitóünnepségről itt talál egy galériát.) Ha nincs kedve csupán egyetlen városban múlatni az időt, vesse be magát Ciprus sűrűjébe, és eredjen a szamártejes és más biokozmetikumok után vidéken!

A tengert néha nézni is elég ahhoz, hogy csuda jó napunk legyen Galéria: Mit csináljunk ősszel? 2017Fotó: rea/travelo

 „Csak a jó meleg Afrika", és van is ide még egy tippünk. Bár tengerpartja főként sziklás, találni azért homokos szakaszokat is. Algériába elsősorban nem strandolni érdemes menni - bár ez sem elhanyagolható szempont, biztosan nem lesz tömeg a parton-, inkább a kultúráért, régészeti emlékekért és outdoor élményekért. Rejtő Jenő Oránja ma már dinamikusan fejlődő, mégis nyugis metropolis, más városok Dél-Spanyolországot idézik, és akkor a kiterjedt római romvárosokról, valamint a Szahara szélén található fantasztikus sziklaformációkról és kőkori barlangrajzokról nem is beszéltünk. Ráadásul az Air Algerie járataival mindössze háromórás úttal eljuthat ide.

Wellness-élmények

Még a tél beállta előtt érdemes egy kicsit feltöltődni, és felkészíteni immunrendszerünket a hideg napokra. Erre nincs jobb megoldás egy wellness-hétvégénél. Hazánk szerencsére bővelkedik gyógyhelyekben, ahol az egészségmegőrző módszerek széles palettájáról válogathatunk. Négy fürdőnk kapott a közelmúltban nemzetközi védjegyet, és legutóbb a dombóvári Gunarasfürdő, Cserkeszőlő, illetve Kehidakustány kerültek fel hazánk gyógyhely-térképére.

Hétköznapi szieszta a Velencei-tó partján
Ahogy beköszönt az ősz, és az aprónép óvodába, iskolába indul, a népszerű szálláshelyeken is újra lehetőség nyílik a nyugodt pihenésre, kikapcsolódásra. A tóparti elhelyezkedésű Velence Resort & Spa ajánlatával 4 napon át élvezhetjük a kétszintes élményfürdő medencéit, a büfé jellegű étkezések gazdag kínálatát, ráadásként pedig 2 ebédet is tartalmaz az ár! (X)

A legtöbb helyen akár beutalóval is kaphatnak fizioterápiás kezeléseket, erről érdemes indulás előtt tájékozódni, itt pedig megnézheti a Travelo válogatását az ország legolcsóbb fürdőhelyeiről. Gyerekekkel sem kell ma már lemondani a wellnessről, sőt, a legújabb kutatások szerint a babáknak is jót tesz a szauna – természetesen az erre vonatkozó szabályok betartásával. Ha pedig a lehető legszebb történelmi környezetben szeretne kikapcsolódni, akkor érdemes egy igazán patinás fürdőt választania. Az sem lehetetlen, hogy a csillagos ég alatt áztassa magát forró dézsában.

Túrázzon az őszi avarban!

Nagyszerű kirándulás várja az érdeklődőket október 22-én a Balaton-felvidéken. Az ingyenes, könnyű kirándulás a balatongyöröki Szépkilátótól indul délelőtt 10 órakor, és nagyjából 4-5 óra, összesen 8 kilométer túrázást jelent. Ami igazán extra benne, hogy csapatépítésnek is beillő élményt ígér: a résztvevők a Rezi-vár tanösvény nyomvonalán haladnak együtt kisebb-nagyobb csoportokban, és közben feladatokat oldanak meg. További részleteket a Földünkért Világnapi túra oldalán talál. Ha pedig már egyszer a Balatonnál járnak, ne feledjék, hogy a strandokon most ingyen sétálhatnak. Még mindig nyitva találják a mosdókat, és kis szerencsével egy-egy büfét, kávézót is.

Romantikus ősz Balatonfüreden
Időutazásra csábítjuk 2017. szeptember 22. és 24.között a XII. Romantikus Reformkor Fesztiválon, a balatoni vitorlázás 150 éves évfordulójának jegyében. Műsort ad többek között Farkas Gábor „Gábriel", Feke Pál, Grácia Hegedű Trió és a Tulipántos bábszínház Öltözzön korhű ruhába, vonuljon fel velünk, jöjjön el a bálba, kóstolja meg Laborfalvi Róza kedvenc süteményét! (X)

Aki mindig is kíváncsi volt az állattartás titkaira, az szeptember 30-án Dinnyésen részt vehet az állatok nyári legelőhelyéről a telelő helyükre történő hajtásában. A 2-3 kilométeres vezetett túra során az is kiderül, hogy milyen hatással van az állattartás a madárvilágra. Részletes információk a honlapon.

Az ilyen fényjátékok miatt lesz külön fotózási megálló a Vértesben Galéria: Mit csináljunk ősszel? 2017Fotó: zkbld / Flickr.com

 A Geotóp Napok keretében pedig egy színpompás túrára indulhat október 7-én a Vértesben. Ezt az erdőséget ugyanis ilyenkor tűzvörösre és citromsárgára színezi az ott nagy számban jelenlévő cserszömörce. A 3,5 kilométeres túra a Haraszt-hegyi tanösvényen halad végig, és a négyórás menetidőben egy órát szánnak majd pihenésre és az őszi táj fényképezésére. A túra Csákvárról indul, további részleteket itt olvashat.

Ha kíváncsi a Börzsöny letűnt váraira, érdemes már most bevésni a naptárba november 18-át, amikor a börzsönyi táj és múlt nagy ismerőjével, Bezeczky Árpáddal tarthatnak az érdeklődők olyan csúcsokra, ahol még mindig látszanak a sáncfalak. A 8 kilométeres túra a Hiúz Háztól indul (Királyréti Erdei Iskola és Látogatóközpont) délelőtt 11 órakor. További információkat itt találnak.

Evés-ivás, mulatozás, avagy nagy őszi gasztrodőzsi

Ha ősz, akkor első a gesztenye. Október 7-én és 8-án Velemben kell keresni a szelídgesztenyét és a hozzá kapcsolódó élményeket, de a következő hétvégén, október 14-én és 15-én már Keszthelyen, a Tavirózsa Kalandparkban. Velemben idén negyedszerre tartanak fesztivált, hogy gasztronómiai élményekkel, és többek között néptánccal, mesemondással ünnepeljék a Kőszegi-hegység jellegzetes növényét. A keszthelyi kalandpark pályáján pedig nyereményekért indul a gesztenyegyűjtés. Lesz majd sok gesztenyés finomság, gyerekeknek rajzverseny, de az érdeklődők akár gesztenye-oltványokat is vásárolhatnak. További információk itt olvashatók.

Galéria: Mit csináljunk ősszel? 2017Fotó: Kürtőskalács Fesztivál / Facebook

 Aztán vannak olyan finomságok is, melyeket minden évszakban szívesen fogyasztunk. A kürtőskalács vitathatatlanul ilyen. Október 13. és 15. között Budapesten, a 12. kerületi Gesztenyés-kertben minden erről szól majd. Két színpadon folyik majd a szórakoztatás, de lesz majd Csináld magad! kürtőskészítő stand is. Készül továbbá speciális kürtőskalács azoknak, akiknek a szervezete a termék egyes összetevőit alapesetben nem tolerálja, a kísérletező kedvűek pedig kürtőskalács-alapú desszerteket kóstolhatnak. A szombati nap attrakciója a Nagy Közös Sütés, de ennél többet a rendezvény közösségi oldalán vagy weboldalán olvashat.

Ha nem jutott el nyáron levendulát szedni vagy csak szagolni Tihanyba, akkor a Balaton-felvidéki Nemzeti Park most újabb lehetőséget kínál, hogy közelebb kerüljön ehhez a sokoldalú növényhez. Október 21-én 10 órától várnak mindenkit a tihanyi Levendula Házhoz, ahol levendulás étel- és italkóstolásokban, kézműves foglalkozásokban lehet részünk. Aki hozza a saját bögréjét, az a Látogatóház vendége egy levendulás teára, de minden résztvevőnek egy kis üveg ajándék kóstolóval is kedveskednek. A Nemzeti Park Ízei elnevezésű rendezvényről bővebben itt olvashat.

A Kerekes Band bevetésre készen Galéria: Mit csináljunk ősszel? 2017Fotó: Kristinus Szüreti Mulatság / Facebook

 Ugyanezen a napon a Balaton túlsó partjára is érdemes átruccanni, hiszen a Kristinus Borbirtokon szüreti muri lesz a Kerekes Band fellépésével. A helyszín Kéthely, a koncert este fél hétkor kezdődik. A koncertbelépő ára teljes egészében lefogyasztható a Gasztro Műhelyben a rendezvény ideje alatt. További részleteket itt talál.

Az őszi időszakban nem feledkezhetünk meg a Márton-napi libáról és újborról sem. A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor még megengedett a jóízű és gazdag falatozás, mulatozás. Igaz, hogy ma már a böjtöt kevesen tartják, de a Márton-napi hagyományok egyre inkább újjáélednek. Csak, hogy egyet említsünk: Nyíregyháza-Sóstón a Múzeumfaluban például november 11-én felfűtött parasztházakban készül majd a Márton-lámpás, de morzsolhatnak kukoricát és írhatnak libatollal. Természetesen a libás és boros finomságok sem maradnak el.

A MÁV pedig az örök romantikusokat várja november 11-én a Gyertyafény Expresszel, mely este 7-kor indul a Nyugati Pályaudvarról. Az élményhez a szervezők prémium borokat és gasztronómiai élményeket ígérnek, és az utasoknak egy meglepetésprogrammal is kedveskednek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek