6+1 kihagyhatatlan élmény a francia partoknál

  Cuki lundák Bretagne-ban, korzózás Cannes-ban, végtelen levendulamezők Grasse-ban, abszint Antibes-ban... Fogadjunk, hogy már kedvet is kapott, hogy valahol a francia partok mentén töltsön egy kis időt. Mutatjuk a legjobb élményeket, ami azokra vár, akik a foci Eb miatt - vagy attól függetlenül - Franciaországban nyaralnak idén.

  Új sorozatunkban a közkedvelt tengerparti nyaralóhelyek kihagyhatatlan élményeit mutatjuk be. A folytatásban horvát, görög és spanyol kalandok is érkeznek majd, de ezúttal a foci Európa- bajnokságnak otthont adó Franciaország legklasszabb tengerparti programjairól mesélünk.

  Bretagne: túra a tengerparton

  Amikor erre a cikkre kattintott, valószínűleg nem a vadregényes bretagne-i partok jutottak eszébe, hanem a Riviéra. A további tippjeinkkel maradunk is a Mediterráneumban, de először megmutatjuk, miért érdemes Franciaország északi partjait is felfedezni.

  Különleges kilátásért és izgalmas városnézésért például irány Saint-Malo, mely a 16-18. században az ország egyik legfontosabb kikötővárosa volt. A tenger fölé magasodó erődítményrendszer faláról kitűnő kilátás nyílik a Mont-Saint-Michel szigetre.

  Le Diben-öböl, Bretagne
  Galéria: Élmények a francia partoknál
  Wikipedia

   A vad, sziklás partszakasz a kirándulók és a természetbúvárok kedvence lesz. A Sept-Iles természetvédelmi területen található például a francia partvidék legjelentősebb madárrezervátuma, ahol lundákat, üstökös kárókatonákat és szulákat figyelhetünk meg.

  Travelo tipp
  Nyerjen Bretagne-menti vitorlázást egyetlen fotóval!

  A Golfe du Morbihan öbölnél száz kilométeren át, a tengerparton vezető túraútvonalat találunk. A közelben található az Ile aux Moines szigetecske, melyen egészen mediterrán a hangulat: pálma- és olajfák váltják egymást, a part mentén vitorlások, szörfösök szelik a vizet.

  Korzózás Cannes-ban

  A Boulevard de la Croisette a Francia Riviéra legelegánsabb sétánya. Évtizedekkel ezelőtt állítólag még könnyen bele lehetett itt botlani nyaraló francia filmsztárokba, ma már a turisták főutcája.

  A sétány a filmfesztiválnak is otthont adó Palais des Festivals-tól indul. Egyik oldalon tengerpartot és hangulatos kávézókat, éttermeket találunk, a másik oldalon gyönyörű épületek, századfordulós paloták kísérik a sétányt. Szerintünk a szecessziós Carlton hotel épülete a legszebb.

  Carlton Hotel és a Croisette
  Galéria: Élmények a francia partoknál
  Angot / Colorise / Northfoto

  A sétány egy keresztről kapta a nevét, amely az út végén állt, és amit a tengerészek védőjeként tartottak számon. Ezt később elbontották és kaszinó épült a helyére. Emlékeként 2010-ben avattak fel egy keresztet a Pointe de la Croisette-ben. Cannes hétköznapi arcáról itt írtunk részletesebben.

  Ágyúdörgés Nizzában

  A 19. században az angol és az orosz nemesség tagjai is szívesen töltötték Nizzában a téli szezont. A tengerpart mentén futó, hét kilométer hosszú sétány, a Promenade des Anglais (magyarul: angolok sétánya) is ezeknek az időknek az emlékét őrzi. Ahogy a minden délben eldördülő ágyúlövés is.

  Nizza
  Galéria: Élmények a francia partoknál
  Michael Crawford-Hick / Northfoto

   A történet szerint egy angol lordnak köszönhető ez a szokás, akinek felesége mindig hosszú sétákra indult a parton, de mindig elfelejtett hazamenni ebédre. Ezért a lord minden délben kilövetett egy ágyúgolyót, hogy a felesége figyelmét biztosan ne kerülje el, hogy délidő van. A nizzaiak pedig hagyományként őrizték meg az ágyúszót.

  Ha ma valaki épp a lövés helyén, a Colline du Chateau nevű dombon jár délben, ijesztőnek találhatja a robbanásszerű hangot, de jól lehet hallani a belvárosban és tengerparton is.

  Végtelen levendulamezők Grasse-ban

  Grasse, a világ parfümfővárosa ugyan húsz kilométerre van a tengerpartról, mégsem maradhatott le erről a listáról. Főleg azért, mert Cannes-tól kocsival csak fél órányira van, így igazán nem kell nagy kitérőt tenni ezért a csodás középkori városért. A híres parfümgyárakban vezetett túrákon vehetünk részt, a Fragonard-nak ingyenesen látogatható Parfüm múzeuma is van. Ha pedig nyáron érkezünk ide, a környéken végtelen levendulamezőket láthatunk (és szagolhatunk).

  Grasse
  Galéria: Élmények a francia partoknál
  Northfoto

   Abszint Antibes-ban

  Mindig kíváncsi volt rá, hogy milyen az igazi abszint, ami a bohém körök kedvenc itala volt Franciaországban, és amit sok legenda övez? A hosszú időre illegalitásba száműzött ital 2011 óta ismét gyártható és forgalmazható Franciaországban eredeti abszint néven. Az antibes-i abszintbárnál jobb helyet nem is találhat, ha szeretné kipróbálni.

  A pincehelyiségben korhű asztalkák, rádió és több tucat kalap fogadja a vendégeket. Még mielőtt leülne, választania kell a kalapok közül, mert a bár tulajdonosa ápolni akarja azt a régi szokást, hogy abszintot csak kalapban szabad inni. Ahogy leül, egy kb. kétdecis pohárban lerakják az italát, aminek az ánizsos illata leginkább a kanalas orvosságokra emlékeztet majd. Nem szabad beleinni, az abszintozás ceremóniája még csak most következik.

  Abszint
  Galéria: Élmények a francia partoknál
  Northfoto

   Az ital tetejére kell helyezni egy lyukacsos ezüstspatulát, rátenni egy kockacukrot, és az asztal közepén elhelyezett speciális vizes edény apró csapjából elkezdeni csepegtetni rá a vizet. Minél hígabbra szeretné az oldatot, annál jobban megnyithatja a csapot. Mikor a kockacukor elolvadt, a spatulával fel kell keverni a pohár tartalmát, és már kóstolhatja is. Ha ízlett, akkor is legfeljebb két további italt rendelhet. Az abszint ugyanis akár hetven fokos is lehet, ezért három pohárban maximalizálták a mennyiséget, amit egy vendégnek eladnak.

  Egy kis nyugi Mentonban

  Mivel az olasz és a francia Riviéra között található, kevesebb figyelem jut a vidám, színes házak, a pazar jachtkikötő, a pálmafás tengerpart és a gyönyörűen ápolt kertek városkájára, Mentonra. De a viszonylagos ismeretlenség csak jót tesz a városnak.

  Menton
  Galéria: Élmények a francia partoknál
  Tobi 87 / Wikipedia

   Míg a közeli Monacóban óriási a tömeg, itt tényleg átélhetjük azt az egyszerre fényűző és pihentető Riviéra hangulatot, amiről mindig is álmodoztunk. Ha esetleg nyár helyett télen járnának erre, érdemes tudni, hogy minden évben februárban rendezik meg a citromfesztivált, melyen hatalmas, citromból és narancsból épített szobrokkal vonulnak végig a város utcáin.

  Közvetlen járattal a Riviérára
  A Wizz Air heti két járatot üzemeltet Nizzába: hétfői és pénteki napokon, irányonként – adókat és a nem opcionális költségeket beleértve – 10 990 forintos ártól kínálnak jegyeket a Francia Riviérára.

  +1 kakukktojás: Óceanográfiai Múzeum Monacóban

  Ha pedig már a Côte d'Azur-ön jár az ember, nem hagyhatja ki Monacót. Például azért, mert itt, a világ második legkisebb országában található a világ egyik legnagyobb, tengeri élővilágot bemutató gyűjteménye, az Óceanográfiai Múzeum. Még I. Albert herceg építtette 1910 és 1921 között, néhány évtizeddel később pedig nem más került a múzeum élére, mint a világhírű Jacques Cousteau kapitány. Az ő kutatómunkájának eredményei adják a ma is látható gyűjtemény jelentős részét.

  Monacói Oceanográfiai Múzeum
  Galéria: Élmények a francia partoknál
  Sári / Travelo

   A mélytengeri élővilág legapróbb fajaitól a leghatalmasabb, mára már kipusztult élőlényekig, a legbizarrabb állatpreparátumokat és csontvázakat láthatjuk az első szinten. Ma már komikusnak ható 19. századi búvárfelszerelések, hajómakettek és még számtalan szürreális tárgy borítja a termek falait a padlótól a plafonig. A múzeum alsó szintjén aztán kezdetét veszi a szárazföldi búvárkodás. Az akváriumrendszerbe érve két irányban indulhatunk el, balra a Mediterráneum tengeri világa, jobbra pedig a Vörös-tenger élőlényei várnak minket. Nem kevesebb mint 4000 halfajt ismerhetünk meg itt, amelyek többségével nem valószínű, hogy testközelből valaha találkozhatunk.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!