Saját tengerpartot mindenkinek!

Óriás hullámok egy kihalt, napfényes tengerparton - erről miért nem hallottam korábban? Új sorozatunkban a világ legjobb titkos üdülőhelyeit ajánljuk olvasóinknak jövőre, olyan helyeket, amelyek a Travelo szerkesztősége szerint isteniek, de nem túl felkapottak. Az első részben európai úticélokért lelkesedünk, a toplistánkon Bretagne tengerpartja, Olaszország egyik remek borvidéke és Montenegro szerepel.

Bretagne - Morbihan megye

Épp nincs semmi Asterix-film, amitől Bretagne ismét felkapott és zsúfolt lenne; most kell tehát oda tervezni nyaralást! Az én választásom ezen belül is Morbihan megyére esett, elsősorban azért, mert itt nyáron még strandolni is lehet. Óriás hullámok, homokos tengerpart, szikrázó napsütés – Erről miért nem hallottam korábban? Szerintem direkt titkolják. Ha a lakhelyemtől pár perc autózásra lenne egy remek tengerpart, ahol messze nincs tömeg, én sem sietnék a világ tudtára adni. Mert bár nem a Riviéra, a végén még ideszoknak.

Bretagne és Normandia határaFotó: Bildagentur-online/h.theissen / Northfoto

Top 5 program Morbihanban

1. A kelták itt is mindenfelé elszórtak egy rakás követ. Zömében Stonehenge-hez hasonlóan, rejtélyes matekszakkörös mintákban, ráadásul geometrikus ábrákkal. Ebben a műfajban Carnac a kötelező látványosság. Minimum félnapos program, de ennyi még senkinek sem ártott ilyen jó levegőn.

2. Friss levegőn viszont ki nem lett még farkaséhes? Ezt kell kihasználni, mert ha nem korgó gyomorral ülünk be egy rendes crêperie-be, később csak sajnálkozni fogunk, hogy "ó, ha még azt a kecskesajtos, friss zöldfűszeres óriáspalacsintát meg bírtam volna kóstolni". Mert muszáj, ugye egy sima vajassal indítani, aztán egy könnyű, ropogós, sajtos. De aljas módon már ennyitől tele a bélés, pedig hol vannak még az extrák: sonkákkal, húsokkal? Valamennyit segít persze egy jó kancsó tisztességes cidre (almabor), úgyhogy tessék fogyasztani belőle bátran!

3. Bár egy ilyen dőzsölés után nem hittem, hogy valaha még éhes leszek, vendéglátóim kivittek magukkal „horgászni", amitől nemhogy az esti vacsora nem volt hiába, de már az ebédre csomagolt szendvics sem. Amint leküzdöttem azt az ellentmondást, hogy nem halat akarunk fogni, megértettem azt is, hogy pecabot helyett miért van a csomagtartóban gumicsizma, vödör, ásó, lapát, és vésők, kalapácsok, csavarhúzók – azaz bármi, ami jó lehet arra, hogy az apálykor felszínre került részeken kagylókat, osztrigákat pattintsunk le a kövekről, szedjünk ki a homokból. Ahogy hazaértünk, a kagylók megtisztítva, fokhagymás vajjal nyakon öntve mentek is a sütőbe.

4. Ile de Groix szigetére Lorient-ból naponta többször is jár a komp. Kerékpárbérlés a kompkikötőtől balra, aztán irány a világítótorony.

5. Strandolni már a szigeten is találunk alkalmas helyet. De még jobb egy teljes napot rászánni valahol a szárazföldön, egy kellemes parton. Későn kelőknek külön öröm, hogy nyáron még délután ötkor is szikrázó napsütésben nyúlhatunk el a parton, mert ugyanabban az időzónában, de jóval nyugatabbra van Bretagne. Csak a naptej ne maradjon itthon!

Montenegro - nagy kaland

Montenegro az új Horvátország - hallottam a jóslatot öt-hat éve. Habár évről évre egyre többen fedezik fel, hogy belátható közelségünkben van egy ország, ahol évente 180 napon át süt a nap, lehet síelni, hegyet mászni, és a tengerparton lazítani, ahol remek sonkák vannak, jó pálinkák, hatalmas, lusta férfiak, és kövér macskák, még nem jellemző a magyar megszállás.

Budva, Montenegro (C) Photo Credit: Mark H. Milstein/ NorthfotoFotó: Mark H. Milstein / Northfoto

Az is igaz, hogy nemcsak a tengerpartokon koncentrálódik a tömeg, a hegyek, és nemzeti parkok is legalább annyira vonzó díszletek, mint egy teljes panorámás naplemente a Kotori öbölben. Ha közelebbről megnézzük, az öbölnek azért vannak szépséghibái: helyenként szemetes partszakszokkal üdvözlik a turistákat. Összességében azonban remek úticél nyaralásra. Íme az érvek Montenegro mellett:

Repülővel is könnyen elérhető

Az országnak két nemzetközi reptere is van, az egyik Podgoricában, a másik Tivatban, és ez utóbbi a Kotori öbölhöz tartozó város. Akik autóval szeretnének utazni, két útvonalon is mehetnek: Zágráb-Split-Dubrovnik-Montenegro, vagy Röszke-Újvidék-Belgrád-Montenegro. Hosszú az út, de megéri, mert az országban többségében jó utak vannak, így könnyű beutazni a legjobb helyeket. A helyiek szerint az autó jobb, mint a belföldi buszjáratok.

Jól főznek

Habár tengerparti országról van szó, itt nem a halételek a legkülönlegesebbek, hanem a hagyományos délszláv konyha fogásai. A szabadtűzön sütött pljeskavica készülhet marha, sertés, vagy birkahúsból, a csevap alapja lehet a bárányhús, és vidékenként eltérően fűszerezik. A birkanyárs (siskebab) is remek étel. Arra számítsunk, hogy mivel imádják a húst, nagy adagokat adnak mindenhol, változatos salátákkal. Boraik egyre jobbak, a pálinkáik pedig mindig rendben voltak.

Mediterrán hangulatú, tengerparti városok

A kedvenceim azok a halászfalvak, amelyek meg tudták őrizni régi, mediterrán jellegüket. Ilyen például Perast, de Kotor is hasonló hangulatú. Ez utóbbi óvárosa az UNESCO védelme alatt áll, jellemzően rengeteg turista keresi fel. Budva is felkapott nyaralóhely, 15. századi óvárosa mellett egy másik, érdekes látnivaló a hivalkodó luxusjachtok, és tulajdonosaik. A város 38 km-es tengerparttal rendelkezik, a tömeges strandolás fellegvára. Aki kevésbé frekventált partokon szeretne strandolni, inkább a Kotori-öbölben talál megfelelő partszakaszokat.

Nemzeti parkok, szép tavak

A Balkán legnagyobb tava a Skodra tó, amelyik Montenegró és Albánia határán fekszik, látványa mellett madárvilága miatt különleges. Ez a pelikán egyetlen természetes élőhelye kontinensünkön. A tópart természetesen roskadozik a hajóutakat kínáló szolgáltatásoktól.

Említést érdemel még a Biogradi Nemzeti Park területén található Biogradi-tó, amelyik a klasszikus montenegrói panorámát adja: nem sokkal 1000 méter fölött, hegyekkel körülvett területen található. Ne számítsunk viszont vadregényes sétára, a tavat kiépített úton lehet körbesétálni.

A Durmitor Nemzeti Park sem utolsó látvány. A világörökség részeként számon tartott hegyvidéken található az ország legmagasabb csúcsa, a 2523 méter magas Bobotov Kuk. A sziklaalakzatok és a Tara folyó völgye minden évszakban emlékezetes.

Végül az utolsó érv Montenegro mellett: az apartmanok, ételek, szolgáltatások még nem olyan drágák, mint például Horvátországban.

Olaszország pezsgővidéke

Korábbi cikkünkben ajánlottuk már az olasz prosecco, avagy habzóbor hazáját. Az olaszországi Conegliano és Valdobbiadene körül elterülő lankás dombok tulajdonképpen az Alpok, illetve a Dolomitok déli nyúlványai. Remek kitettségű lejtőiken kiváló borszőlő terem: főleg proseccót gyártanak ezen a vidéken, abból is a legkiválóbbat, mely cartizze névre hallgat.

Duca di Dolle agriturismo, Cison di ValmarinoFotó: Stefano Scata' / Northfoto

Autóval nagyjából hét óra alatt érünk ide Budapestről, úgyhogy érdemes hosszú hétvégét tervezni, 2-3 éjszaka szállással. A környéken 80-100 euró környékén találunk szobát: a panziók között vannak romantikus villák, présházak, és modernizált pajták is, de többségükre jellemző, hogy minőségi anyagokból épültek, jó ízléssel.

Errefelé minden sarkon találunk egy borászatot, saját, minőségi termékekkel, sok pincének pedig saját panziója és étterme is van. Minden hétvégén más-más borászat várja kóstolóval a turistákat, a belépő változó, de fejenként 5 eurónál kezdődik.

Egyik kedvencünk a Due Carpini, amely egy átalakított pajtaépületben található Santo Stefano hegyi falucskában. A szobákból zseniális panoráma nyílik a környező vidékre, némi felár ellenében pedig a szomszédos Salis ház úszómedencéjét is használhatjuk. A Carpini szobái 80 eurónál kezdődnek, a Salis modern épületében, melyben étterem és wellnessközpont is van, 130 euró a legolcsóbb kétágyas, reggelivel. Mellettük áll a Garbara pincészet ódon épülete, melyben nemrégiben szintén kialakítottak vendégszobákat, bár a foglalási rendszerük csak ékes olasz nyelven működik.

A dombokon álló, völgyekben megbúvó falucskákat nemcsak autóval közelíthetjük meg. A környéket bringával is érdemes körbejárni, ha nem bánjuk, hogy így csak elvitelre vehetünk proseccót. Kerékpárról sokkal testközelibb élményt nyújt a vidék, így érdemes bringát vinni vagy bérelni, pláne, ha az időjárással is szerencsénk van.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek