Tíz izgalmas szökőkút a nagyvilágból

  Köpködő arcok Chicagóban, toronyház méretű vízsugarak Dubajban, kristályszemű, vizet okádó fűóriás Wattensben. Bemutatjuk a világ legizgalmasabb szökőkútjait.

  Végre itt a tavasz – lassan mindenhol beüzemelik a télre lezárt szökőkutakat is. Ennek apropóján összeszedtük a világ legérdekesebb szökőkútjait a legnagyobbtól a legbizarrabbig. A Condé Nast Traveler gyűjteményét saját kedvenceinkkel egészítettük ki.

  Dubaj, Egyesült Arab Emírségek: Dubaj szökőkút

  Ha Dubajban építenek valamit, akkor abból garantáltan a legnagyobbat húzzák fel az egész világon. Itt található a világ legmagasabb épülete, a legnagyobb bevásárlóközpontja, rögtön mellettük pedig naná, hogy a világ legnagyobb szökőkútja spriccel.

  Dubaj szökőkút
  Galéria: Izgalmas szökőkutak a nagyvilágban
  Fotó: Robert Cianflone / Europress / Getty

  A kút populáris zenére (Whitney Houstontól Edith Piafig van a repertoárban minden) komponált játékát ugyanaz a csapat készítette, amely a Las Vegas-i Bellagio ikonikus szökőkútjáét is. Hogy legyen valami elképzelésük a dolog méreteiről: a dubaji szökőkútból feltörő vízsugarak olyan magasak, mint egy 45 emeletes épület.

  Las Vegas, USA: Bellagio Fountains

  Ha már a Las Vegas-i szökőkutat emlegettük: a Bellagio szálloda szökőkútjának zenés show-ja borzasztó népszerű látványosság a kaszinók városában. Délután és kora este félóránként, este nyolctól éjfélig tizenöt percenként kezdődik a zenére komponált vízi játék, ami csak akkor marad el, ha nagyon erősen fúj a szél.

  Bellagio, Las Vegas
  Galéria: Izgalmas szökőkutak a nagyvilágban
  Fotó: George Rose / Europress / Getty

  A szökőkút egy 3,2 hektáros, mesterséges tavon található, és bár a városi legendák szerint a hotel szennyvizét vezetik el ide, ez nem igaz. A tavat egy édesvizű kút táplálja, amit akkoriban fúrtak, amikor a területen még egy golfpálya működött – ezzel locsolták a füvet. Érdekesség, hogy a monumentális szökőkút működtetéséhez kevesebb víz kell, mint anno a locsoláshoz. A Wikipedia vonatkozó szócikke szerint a szökőkút megépítésének költsége 40 millió dollárra rúgott.

  Chicago, USA: Crown Fountain

  Egy szökőkút, ami nem méretével, hanem bizarrságával hódít: 2004-ben nyílt meg a Millenium Park területén Chicago fura, de népszerű szökőkútja. Az ötven méteres ledfalakon csücsörítő arcokat láthatunk, a spriccelő víz pedig pont olyan, mintha egy szép nagy köpet lenne, ami egyenesen a szájukból jön.

  Crown Fountain, Chicago
  Galéria: Izgalmas szökőkutak a nagyvilágban
  Fotó: Jean-Marc Giboux / Europress / Getty

  Szöul, Dél-Korea: Banpo-híd Szivárványszökőkút

  A dél-koreai fővárosban áprilistól októberig szivárványszín szökőkút csobog alá a Banpo-híd két oldaláról. Nap közben is szép, de este a legkülönlegesebb, amikor kétszáz fényforrással megvilágítják.

  Banpo-híd, Szöul
  Galéria: Izgalmas szökőkutak a nagyvilágban
  Fotó: Bloomberg / Europress / Getty

  Wattens, Ausztria: A Swarovski Kristályvirág vízköpő óriása

  A híres osztrák kristálycég tiroli főhadiszállásán egy hatalmas fűfejű óriás fogadja a látogatókat drágakőből kirakott szemekkel, a szájából alácsobogó vízzel. A Kristályvilágban persze más csodákat is láthatunk, hiszen egy komplett múzeumot szenteltek itt a Swarovski ékszereinek. Innsbruckból a cég transzferbuszával juthatunk el a vízköpő óriás őrizte kristálybirodalomhoz.

  Swarovski Kristályvilág, Wattens, Ausztria
  Galéria: Izgalmas szökőkutak a nagyvilágban
  Fotó: Gisela Schober / Europress / Getty

  Genf, Svájc: Jet d'Eau

  Genf híres szökőkútjának neve igencsak beszédes, a Jet d'Eau szó szerint azt jelenti, vízsugár. A Genfi-tóból közel 140 méter magasra spriccelő vízi látványosság gyakorlatilag mindenhonnan látszik – ide értve azt is, amikor a város repterére érkező repülő ablakán kinézünk.

  Genf, Jet d'Eau
  Galéria: Izgalmas szökőkutak a nagyvilágban
  Fotó: Harold Cunningham / Europress / Getty

  Valaha egyébként funkciója is volt a Jet d'Eau-nak: az itt dolgozó órás- és iparosmesterek a hegyekből lezúduló Rhone folyó vizét egy egyre szűkülő csőrendszerbe vezették, és az így létrejövő nagy nyomású vízzel hajtották a gépeiket. Éjjel, amikor nem volt szükség a víz munkájára, a magas nyomású vizet visszaengedték a Genfi-tóba, ami harminc méteres szökőkutat hozott létre. A XX. század elejére a szökőkút inkább turista látványosság lett, így az évek során méretét és teljesítményét is megnövelve, közelebb költöztették a város központjához.

  Párizs, Franciaország: Sztravinszkij-szökőkút

  A szintén nem átlagos kinézetű Pompidou Központ mellett egy szokatlan szökőkutat is találunk. Tizenhat tarka, pörgő-forgó, vizes szobor vonzza magához a turistákat: ez a Sztravinszkij-szökőkút. Az Igor Sztravinszkij zenéje ihlette szobrok, melyek a szerelmet, az életet, a halált jelképezik, vagy éppen egyszerűen békát vagy sellőt formáznak, 1983 óta spriccelik vidáman a vizet.

  Sztravinszkij-kút, Párizs
  Galéria: Izgalmas szökőkutak a nagyvilágban
  Fotó: ullstein bild / Europress / Getty

  Barcelona, Spanyolország: Mágikus szökőkút

  A Montjuic-hegy tövében található szökőkutat az 1929-es barcelonai világkiállításra építették. Tervezője, Carles Buïgas már az 1920-as évek elejétől kísérletezett világító szökőkutak megépítésével. Bár terveit sokan túl nagyratörőnek tartották, végül háromezer munkás közreműködésével a kút elkészült a világkiállításra. Később, a spanyol polgárháborúban komoly károkat szenvedett. Az 1992-es olimpiára teljesen felújították, a víz- és fényjáték zenével egészült ki.

  Font Mágica, Barcelona
  Galéria: Izgalmas szökőkutak a nagyvilágban
  Fotó: David Ramos / Europress / Getty

  Róma, Olaszország: Trevi-kút

  A nemrég felújított Trevi-kút Róma legismertebb és legnépszerűbb szökőkútja – ennek valószínűleg la mai napig Anita Ekberg legendás, Dolce Vita-beli fürdőjelenetéhez lehet köze. A monumentális, mitológiai alakokat felvonultató kútról az a monda terjedt el, hogy ki bedob egy pénzérmét, az még biztosan visszatér Rómába.

  Trevi-kút, Róma
  Galéria: Izgalmas szökőkutak a nagyvilágban
  Fotó: Dea / Archivio J. Lange / Europress / Getty

  Sokan akarnak még itt vakációzni: naponta kb. 3000 eurónak megfelelő pénzérmét dobnak a kútba. Ezeket éjjel összegyűjtik és a római rászorulók megsegítésére fordítják – írja a Wikipedia vonatkozó szócikke.

  Budapest, Magyarország: Margit-szigeti zenélő szökőkút

  Végezetül, gyűjteményünk nem lenne teljes hazai induló nélkül. A Margit-szigeti szökőkút az ország legnagyobb zenélő kútja. A szökőkút medencéje ezer négyzetméteres, a középső vízsugár több mint huszonöt méter magasságba lő fel.

  Margit-sziget
  Galéria: Izgalmas szökőkutak a nagyvilágban
  Fotó: mammaroza / Indafotó

  A kutat 1962-ben adták át, 2013-ban teljesen megújult. Minden évben májustól októberig működik, óránként hangzik fel egy zenei blokk, a repertoár igencsak változatos, a 100 Folk Celsius Mikimanójától a Kék Duna keringőn át George Ezra: Budapestjéig van itt minden.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek