Barcelona kezdőknek, haladóknak és profiknak

Először jár Barcelonában? Látogassa végig Gaudí csodálatos épületeit! Látta már mindet? Izgalmas gótikus kolostort ajánlunk a város szélén. Ha pedig egyetlen látnivaló sem tud már újat mutatni, hagyja a francba a városnézést és bulizzon egy óriásit szeptember végén a helyiekkel!

Barcelonát nem lehet megunni: rendszeresen bekerül válogatásainkba – legutóbb például szimultán strandoláshoz és városnézéshez ajánlottuk –, de írtunk már arról is, hogy merre vannak kedvenc bárjaink, miért tökéletes itt nyaralni, mi mindent lehet itt ingyen csinálni, és, hogy milyen érzés a pálmafák tövében adventi hangulatban andalogni. Ezúttal első, második és sokadik látogatásukat tervezőknek adunk pár tippet a katalán főváros felfedezéséhez.

 

Először: Gaudí minden mennyiségben

 

Ha első látogatására készül Barcelonába, biztosan tervezi, hogy végigsétál a mindig nyüzsgő Ramblán (közben figyeljen a pénztárcájára), felderíti a Gótikus-negyed és a szomszédos El Born sikátorait, aztán kimegy a Barcelonetára lazulni. És nagy valószínűséggel a Sagrada Famíliát sem akarja kihagyni. Ez mind így van jól, sőt, mi azt javasoljuk, hogy a templomba online foglalja le előre belépőjét, nehogy csalódás érje, amikor meglátja a fantasztikus épület bejáratánál kígyózó sorokat. Ha nincs klausztrofóbiája, érdemes az egyik toronyba is felmenni.

Passió-homlokzat
Galéria: Barcelona kezdőknek és haladóknak
Fotó: David Ramos / Europress / Getty

 Amit viszont ne tegyen: véletlenül se hagyja abba ezen a ponton az ismerkedést Gaudí életművével! A Sagrada Famíliától könnyedén lesétálhat a La Pedrerának, vagyis kőfejtőnek csúfolt Casa Milához. Itt az egyik legjobb hely a misztikus kéményekkel és szellőzőnyílásokkal díszített tető, ahonnan Barcelona nagy részét belátni.

Az alatta lévő szinten Gaudí munkásságával, inspirációival és munkamódszerével ismerkedhetünk meg. Még egyel lejjebb pedig másik kedvencünk, a maga teljes pompájában látható szecessziós lakásbelső található. Ugyancsak a Passeig de Grácián áll Gaudí másik csodás lakóépülete, a szivárványos tetejű Casa Batlló – ha van rá idejük, ezt a meseházat is érdemes felfedezni.

Misztikus kémények a Casa Mila tetején
Galéria: Barcelona kezdőknek és haladóknak
Fotó: mimi / Travelo

 

A belvárostól kicsit távolabb, de azért megközelíthető helyen fekszik Gaudí legendás, tarka mozaikos ős-lakóparkja, a Güell Park. A korábban ingyenes, ma már fizetős parkba mindenképpen menjen el, ha végképp bele akar szeretni a katalán építész munkásságába.

 

Másodszor: távolodva a belvárostól

 

Szóval bóklászott eleget az Eixample negyedben, látta Picasso korai képeit a neki dedikált múzeumban, és a Ciutadella parkot is úgy ismeri, mint a tenyerét? Ha már nem ez lesz az első látogatása a városban, valószínűleg igennel felel majd a fenti kérdésekre.

Miró alapítvány
Galéria: Barcelona kezdőknek és haladóknak
Fotó: Kippelboy / Wikipedia

Második látogatása alkalmával derítse fel például a városközpont mellett magadosó Montjuic látnivalóit. A mi kedvencünk itt a Fundació Joan Miró múzeum. Már maga az 1975 júniusában megnyílt épület is egy műalkotás: a Josep Lluís Sert tervezte kiállítótérben tökéletesen mutatnak Miró különleges munkái.

Aztán a már-már falusias hangulatot árasztó Sarriá negyedbe is érdemes kibuszozni. Mi teljesen véletlenül ismerkedtünk meg ezzel a környékkel: egy magyar szobrászművész, Kő Boldizsár készített játszóteret az itt található Parc de l'Orenetába.

A vidám, színes játszótérnek otthont adó parkból csodaszép a kilátás a városra, nem messze tőle pedig egy fantasztikus gótikus kolostorra bukkantunk. Ha szeretik az ódon hangulatot, a papagájok ricsajától hangos, gyógynövényekkel beültetett kerengőket és az egyházi építészetet, önök se hagyják ki Pedralbest.

Montserrat
Galéria: Barcelona kezdőknek és haladóknak
Fotó: Antonio Tajuelo / flickr

 És ha már a vallási helyszíneknél tartunk: egynapos kirándulásra tökéletes célpont a Barcelonától körülbelül hatvan kilométerre fekvő Montserrat. A különleges formájú sziklaképződmények tőszomszédságában működő, szerencsehozó fekete Madonnát rejtő kolostorhoz kabinos felvonóval, vagy siklóval juthatunk fel. Az itt található műalkotások szépsége, és a hely vallási jelentősége mellett a hegy túraszempontból is kiváló, tiszta időben akár a tengerig is ellátni.

 

Sokadszor: fiesztára fel!

 

Ha már sokadjára jár a városban, nyilván nem múzeumozni jön, hanem feltöltekezni az itteni utánozhatatlan hangulattal. Az egyik legjobb alkalom erre, amikor együtt ünnepelhetünk a helyiekkel. Mostanában erre legközelebb a szeptember 18-24. közé tervezett Festes de la Mercèn, a város védőszentjének tiszteletére rendezett, középkori gyökerekkel rendelkező egyhetes fiesztán lesz mód.

Tornyok
Galéria: Barcelona kezdőknek és haladóknak
Fotó: Castellers de Barcelona / Facebook

 

Ilyenkor egész Barcelona mulat: a nyitóeseménynek a Plaça Sant Jaume ad otthont óriásbábokkal, táncosokkal és tűzijátékkal. Ezt követően városszerte mintegy hatszáz különféle rendezvény várja a látogatókat utcaszínházzal, ingyenes koncertekkel, cirkuszi performanszokkal, fényvetítésekkel, és ilyenkor "épülnek" a lélegzetelállító emberi tornyok is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek