Úti célok, ahol olyan, mintha megállt volna az idő

Középkori utcarengeteg és gyönyörű dóm az olasz Sienában, idilli csatornák és időtlen belső udvarok a belga Bruges-ben, Ausztria legszebb főtere és festett koponyák Hallstattban, gazdag kínai kereskedők palotái és hófehér, gyarmati időket idéző villák a malajziai George Townban. Ezekre a helyekre utazzon, ha egy kis időutazásra vágyik.

Vannak a világnak olyan helyei, amelyek olyan hangulatot árasztanak, mintha megállt volna az idő. Az ódon utcákat járva mintha egy történelmi film részletei közt csatangolnánk. Pár nap egy ilyen városban, és máris kisimulunk, lelassulunk. Téli depressziós hangulat elleni gyógyírként gyorsan mutatjuk is kedvenceinket a műfajban.

 

Siena, Olaszország

 

Toszkána legszebb városa késő középkori macskaköves utcáival, a világ legrégebbi, ma is üzemelő bankjával, Európa első kórházával, elsőként autómentessé tett főterével és pazar, csíkos tornyú dómjával az időutazásra vágyó turisták nagy kedvence.

Siena
Galéria: Ahol megállt az idő
Fotó: mimi / Travelo

 Csak a különleges padlójáról híres dómmal és a hozzá tartozó múzeummal, kilátóval és keresztelőkápolnával kényelmesen el lehet tölteni fél napot. Aztán vele szemben érdemes az óriási Santa Maria della Scalába betérni, mely 1193-ban megkezdett tevékenységével Európa első kórháza volt, és a világon is a legrégebbiek közt tartják számon. De meg lehet nézni a kagyló alakú Campón található városháza dísztermeit, és a tér fölé magasodó Torre Mangiába is fel lehet kapaszkodni. Egyébként pedig minden egyes utca olyan, mint egy szabadtéri múzeum.

A fentiek már önmagukban bőven elegendő okot szolgáltatnának arra, hogy a régi korok rajongói örökre szerelembe essenek a várossal. Ami azonban az egészet még hangulatosabbá teszi, az az, ahogyan itt az élet zajlik. A nem túl nagy város 17 negyedre oszlik, mindegyiknek saját temploma van, lakói borzasztóan büszkék származásukra, és elszántan készülnek az évente kétszer megrendezett lovas viadalra, a Palióra. A 14. századi gyökerekre visszavezethető verseny évről-évre rengeteg turistát vonz a városba, mégsem a cirkusz kedvéért csinálják az itt élők. Az esemény előtt a helyi újság az induló lovakról cikkezik, a városlakók büszkén hordják a nyakukban a negyedük címerével díszített kendőt, esténként pedig dobbal és zászlódobálással gyakorolnak a Palióhoz kapcsolódó díszmenetre.

A homokkal felszórt Campo a Palióra készülődve
Galéria: Ahol megállt az idő
Fotó: mimi / Travelo

 Federico Fellini, a világhírű olasz filmrendező a hetvenes években így nyilatkozott: "A sienai emberekben van valami nagyon különleges – az, ahogyan a városnegyedek versengése összekovácsolja őket. Az egész világ széthúz, de ők még tisztelik az évszázados hagyományokat. Ők az egyetlen ilyenek Olaszországban. Életkortól függetlenül, valamilyen rejtélyes szál fűzi össze a sienaiakat. Ez szép, nagyon szép!" Tényleg gyönyörű, nézzék meg, ha eddig még nem tették volna.

Olvasna még Sienáról és Toszkánáról?
Idén többször is írtunk a környékről, korábbi cikkeinket itt találja:
A tökéletes nyaralás Toszkánában – autó nélkül
A legjobb olasz fagyival bámulni a toszkán naplementét
Így zarándokoltunk Toszkánában
Ezek Toszkána legcsábítóbb boros kisvárosai

 

Hallstatt, Ausztria

 

Az 1994 óta a világörökség részét képező városka egy festői tó partján fekszik, magas hegyek ölelésében. Az elhelyezkedése is jócskán hozzájárul az időtlenség érzéséhez: girbe-gurba, erdőkön átvezető hegyi utakon közelíthető meg, az utolsó kilométereket pedig egy szűk alagútban kell megtenni. Amíg ez nem épült meg, Hallstatt jóformán minden oldalról megközelíthetetlen volt, anno még a császár is hajón jött ide a tó túloldaláról körülnézni.

Hallstatt főtere
Galéria: Ahol megállt az idő
Fotó: mimi / Travelo

 Néznivaló pedig volt bőven. Bár akkoriban a hegy oldalába épült tarka gótikus stílusú lakóházak, a falakra futtatott gyümölcsfák, Ausztria legszebb főtere vagy a sziklák közt lezúduló vízesés, és a tavon úszkáló hattyúcsapatok helyett - inkább az itt található sóbánya volt az érdeklődés középpontjában. A bánya egyébként múzeummá alakítva látogatható, különlegessége, hogy az egyes szinteket facsúszdák kötik össze.

A természeti környezeten és a mesebeli főtéren kívül a kisváros leghíresebb látnivalója a Mária mennybemenetele templom mellett, a temetőkertben álló csontház. Itt a temetőben el nem férő elhunytak mívesen festett koponyái sorakoznak. További részletekre kíváncsi? Itt olvashat tovább Hallstattról.

A kínai Hallstatt
2011 áprilisában egy kínai cég, a Minmetals Land Ltd. elkezdte felépíteni a település pontos mását, Hongkongtól északra. A helyi lakosok csak június elején hallottak először az építkezésről, emiatt nagy felháborodást keltett az ügy – írja a Wikipedia vonatkozó szócikke. Nemcsak a másolás ténye rázta meg a helyieket, hanem az is, hogy a kínai cég emberei ekkor már jó ideje végezték a munkájukat, az építkezésre pedig csak azért derült fény, mert a kínai mérnökök véletlenül elszólták magukat.
Az Index 2012 nyarán az MTI értesülései alapján így írt a kínai Hallstatt átadó ünnepségéről: az eredeti település küldöttsége vegyes érzelmekkel sétált végig az elit lakópark ismerős utcáin, terein, a tipikusan hazai stílusú épületek között. "Meg kellett volna kérdezniük a szállodák és a többi épület gazdáit arról, hogy hozzájárulnak-e a lemásolásukhoz, de ezt nem tették" – háborgott a Grüner Baum hotel tulajdonosa, Monika Wenger. Az ingatlanfejlesztő cég egyik munkatársa épp Wenger szállodájában szólta el magát annak idején. Így derült ki, hogy az ügynökök turisták közé keveredve, vissza-visszatérve fényképezték végig a falut, vettek méretet és gyűjtöttek adatokat.

 

Bruges, Belgium

 

Bruges az idilli csatornák, díszletszerűen tökéletes középkori utcák, csokiboltok és hangulatos sörözők városa. Felfedezését érdemes a központban a Markton kezdeni. A hangulatos téren találjuk a Colin Farrell és Ralph Fiennes főszereplésével készült, parádés filmből, az In Bruges-ből – magyarul a borzalmas Erőszakik néven került forgalomba – ismert tornyot, a Belfry-t. A harangtoronyba 366 lépcsőfokot leküzdve juthatunk fel, bár aki látta a filmet, lehet, hogy kihagyná a dolgot.

Minek nevezzelek?
Bár a turisták többsége Bruges-ként ismeri a várost, a környéken a kutya nem hívja így. Nevét Brugge-nek írják, és egészen pontosan így ejtik. Szóval, ha vonattal érkezik a városba, ne várja, hogy franciás kiejtéssel bemondják, hogy „brüzs". Mert azt ők nem mondják, csak azt, hogy „bröhö".

 A Markttól a vonzóbbnál vonzóbb csokiboltokkal szegélyezett Breidelstraaton juthatunk a másik lenyűgöző térhez, a Burghoz. Itt a városháza díszes épülete, valamint a mellette található Szent Vér-bazilika érdemel említést. Innen a Blinde-Ezelstraaton, vagyis a Vak szamár utcán érdemes tovább sétálni, miközben a nagyszerű, aranyozott hidat csodáljuk a fejünk felett. Az utca a piactérhez vezet, ahonnan érdemes a Rozenhoedkai felé tovább indulni, és saját verzióban elkészíteni a klasszikus bruges-i képeslapfotókat. Néhány lépésnyire, a Dijver partján találja a 122 méter magas tornyával a város legmagasabb épületének számító Miasszonyunk-templomot.

Bruges este
Galéria: Ahol megállt az idő
Fotó: mimi / Travelo.hu

 Bruges-ben az a legjobb, hogy nem csak a fent említett központi részeken őrizte meg egységes, középkori képét. Bármerre induljunk is, olyan, mintha a tökéletesen megőrzött múltba tennénk sétát. A kis kanyargós utcáknak és apró kapualjaknak pláne kár ellenállni, a legtöbb csodás kis belső udvarokat rejt – ahol aztán tényleg olyan, mintha megállt volna az idő. A folyamatosan nyüzsgő központtól akár csak pár utcányit is eltávolodva napközben olyan kihalt a város, mintha egy díszletben sétálna az ember.

Enne, inna, aludna?
Korábbi cikkünkben a kocsmákról, éttermekről és szálláshelyekről is tájékozódhat, kattintson ide érte.

 

 Penang, Malajzia

 

Az építészetéről és konyhájáról híres Penang szigete a Maláj-félsziget északnyugati részén található. A legnagyobb város, George Town 2008 júliusában világörökségi státuszt kapott egyedülálló építészete miatt. Az óvárosban a kínai, a maláj, az indiai és a nyugati kultúra keveredik, a térségben sehol máshol nem találni hozzá foghatót

Penang gyarmati arca
Galéria: Ahol megállt az idő
Fotó: Huszti István / Index

 George Townt 1786. augusztus 11-én alapította Francis Light, a Brit Kelet-Indiai társaság kereskedője, az 1800-as évek elejére pedig már tizenkétezres populációval büszkélkedő nagyvárossá fejlődött. A századfordulóra George Town egyszerre mutatta a tradicionális kínai, és a modern, európai jellegű kereskedelmi központ képét. A város ma is ugyanilyen sokarcú: az indiai negyed tarka házai és utcai kifőzdéi szöges ellentétben állnak a gazdag kínai kereskedők házaival, vagy éppen a hófehér, gyarmati időket idéző középületekkel és part menti villákkal.

Látogatásunkat érdemes egy kis indiai negyedbeli bolyongással kezdeni, majd látogassunk el a Khoo Kongsiba, a kínai Khoo-klán fényűző szálláshelyére. Ha az ember nem tudná, hogy az épületnek lakófunkciója volt, azt gondolná, nem mással, mint egy hatalmas, gazdagon díszített szentéllyel van dolga. Innen a Blue Mansion, vagyis a kék udvarház negyed óra alatt gyalogosan megközelíthető. Az indigókék lakóházat az 1880-as évek környékén egy gazdag kínai kereskedő építtette, tradicionális kínai építészeti jegyeket éppúgy hordoz magán, mint art nouveau hatásokat. A ház jelenleg privát rezidenciaként funkcionál, de van benne egy 16 szobás szálló, és pár szobát a turisták is megnézhetnek.

Riksás a kínai negyedben
Galéria: Ahol megállt az idő
Fotó: Huszti István / Index

 Végezetül az időutazás kimaxolása érdekében pattanjunk fel egyre a csicsásabbnál csicsásabbra dekorált riksák közül! Ha út közben megéheznénk vagy megszomjaznánk, a sofőrünk szívesen megvárja, míg beugrunk egy falatért. Ez már csak azért sem rossz ötlet, mert Penangon lehet a legfinomabbakat enni egész Malajziában. A hosszú városnézés után jól esik csobbanni egyet: ehhez a legjobb a népszerű Batu Ferringhi felé venni az irányt, ahol egymást érik a parti hotelek és bárok. Bár a 2004-es nagy cunaminak ez a partszakasz is áldozatul esett, szerencsére ma már alig emlékeztet valami az akkori pusztításra.

Kedvet kapott Malajziához?
Ha átfogó képet szeretne kapni Malajziáról és hasznos tippekkel gazdagodna ideutazás előtt, cikkünkért ide kattintson. Ha Kuala Lumpurra kíváncsi, erre olvashat a Petronas-ikertornyok otthonáról. A dzsungelben és a teaültetvényeken szerzett élményeinkről itt számoltunk be, az építészetileg egyedülálló Penangot pedig ide kattintva ismerheti meg, az olcsó alkohol és a sasok szigetét, Langkawit pedig itt mutattuk be.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek