Dzsungeltúra és ötórai tea Malajziában

Háttérképnek kívánkozó, zöldellő teaültetvények, kiáltozó gibbonok, lélegzetelállító kilátás az esőerdőre, mennyei teák és eper minden mennyiségben: ez Malajzia legjobb helye, a Cameron-felföld. A Travelo maláj kirándulásának harmadik része.

 

1. rész:A tökéletes célpont Ázsia-szűzeknek

2. rész:Az egész Távol-Kelet egyetlen nagyvárosba sűrítve

Galéria: Cameron HighlandsFotó: Huszi István / Index

Ha bejártuk Kuala Lumpurt a poros kis sikátoroktól a hipermodern felhőkarcolókig, érdemes még mindig nem a csábító trópusi tengerpart felé venni az irányt, hanem az 1200-1500 méter magasan fekvő Cameron Highlands, vagyis a Cameron-felföld meghódítására indulni. Kellemes, enyhe klíma – nem véletlen jártak ide hűsölni a brit gyarmatosítók is –, tiszta levegő és elképesztő táj fogadja itt a turistát. A fővárostól kétszáz kilométerre titokzatos trópusi esőerdő, képeslapra kívánkozó teaültetvények várják, hogy felfedezzük őket.

Szállás egy kalandfilm kulisszái között

Szállásunk a környék egyik legrégebbi üdülőjében, a Tanah Rata és Brinchang között fekvő Strawberry Park Resortban volt. Tágas, ízlésesen, modern bútorokkal berendezett, fekete-fehér színekkel dekorált szobát kaptunk, melynek erkélye lélegzetelállító panorámát nyújtott a dzsungelre. Maga az épület pedig simán megállná helyét egy trópusi kalandfilm kulisszájaként. Bár a Cameron-felföld népszerűsége miatt a környéken rengeteg, a tájba egyáltalán nem illeszkedő hotel és apartmanház épül, ez a hely még a régi gyarmati idők hangulatát idézi. Ha erre járnak, meleg szívvel ajánljuk kipróbálásra.

Galéria: Cameron HighlandsFotó: Huszi István / Index

A dzsungeltúra kötelező program itt

A resortból kiindulva pár nap alatt zseniális túrák keretében ismerkedhetünk meg a környékkel. Befizethetünk néhány órás dzsungelkirándulásra, ahol maláj bennszülöttek – orang aslik – tanítják meg, mely növény ehető, hogyan kell kisállat-csapdát építeni, és hogyan csiholhatunk tüzet az esőerdőben, sőt, aki akar, liánokon is hintázhat. Egyébként, ha bátorságot érzünk magunkban, egyedül is nekivághatunk a dzsungelnek megadott túraútvonalak mentén, ekkor azonban indulás előtt tájékoztatnunk kell a szállásadónkat, merre indulunk – ha nem érünk vissza időben, tudják merre keressenek.

A dzsungeljáráshoz érdemes zárt, strapabíró és kényelmes cipőt, a szúrós aljnövényzet miatt hosszúnadrágot húzni. Felsőnek egy laza, vékony, ám hosszú ujjú pólót javasolnánk. Nincs hideg, de a rovarcsípések és növénykarcolások elkerülése végett jó, ha ez van rajtunk. Illetve vigyünk magunkkal egy könnyű esőkabátot is, hiszen bármikor bőrig ázhatunk. Ha valaki tartana az esőerdőtől a vadállatok miatt, nem kell kihagynia a túrát, mi például csak gibboncsapatok kiáltozását hallottuk, látni sajnos még őket sem láttuk az út során.

Gyártson háttérképet a számítógépére a teaföldeknél!

A dzsungeljáráshoz hasonlóan egzotikus és feledhetetlen program meglátogatni egy teaültetvényt. Mi a BOH vállalat szemkápráztatóan zöld ültetvényeit néztük meg. Ugyanitt egy teagyár működésébe is bepillanthatunk, majd epres süteményt majszolva, mennyei teát kortyolgatva gyarmattartónak érezhetjük magunkat az ültetvényre néző teázó teraszán. Ha mélyebben érdeklődünk a teaszedés, ültetvénygondozás témaköre iránt, ültetvénytúrára is be lehet nevezni ugyanitt. No, meg a boltban az otthon maradottak éves teaszükségletét is beszerezhetjük – arra figyeljünk, hogy ha már itt vesszük, helyi is legyen az a szuvenír: a zöld teák például hajlamosak kínai importnak lenni.

Galéria: Cameron HighlandsFotó: Huszi István / Index

Közösségi főzőcske

Ha a felföldön se bírjuk ki város nélkül, a környék központját, Tanah Ratát nézzük meg magunknak! Van itt néhány jó étterem, a steamboat elnevezésű, kínaiak által előszeretettel alkalmazott ételtípus nagyon népszerű errefelé. Az asztalra nyers hús, tengeri herkentyűk, zöldségek, tészta kerül, középen húsleves, vagy például pikáns Tom yum leves rotyog. Ebbe teszi bele mindenki a neki szimpatikus dolgokat, pár perc, és kész is, halászhatjuk le a tányérunkra az ételt. Igazi társasági élmény, mindenképp próbálják ki! Az éttermek mellett boltokat és masszázsszalonokat – egy 90 perces talpmasszázs után állítólag újjászületik az ember – találunk Tanah Rata főutcáján.

Pillangófarm és piac is van a felföldön
Ha még mindig nem elég a programokból: inkább kisebb gyerekekkel lehet jó időtöltés a helyi pillangófarm meglátogatása, ahol a tarka lepkék mellett sokféle kaktuszt és trópusi virágokat, békákat, nyulakat vagy éppen kígyót is nézhetünk nem túl nagy alapterületen. Szintén érdemes még betervezni a reggeli piac meglátogatását a Brinchangtól 3 kilométerre fekvő Kea Farmnál, ahol helyben termett epret és egzotikus gyümökcsöket vásárolhatunk – nekünk a guava ízlett a legjobban. A helyi árusok nagyon barátságosak és segítőkészek, szóba elegyedhetünk velük és nyugodtan kóstolgathatjuk portékájukat.

Sorozatunk következő részében a világörökségi listára is felkerült Penangot mutatjuk be, ahol strandolásra éppúgy lehetőség nyílik, mint városnézésre a gyarmati stílusú építészet gyöngyszemei között, vagy egy kígyók lakta templom meglátogatására. Tartsanak velünk!

Újságírónkat a JTB Hungary Ázsiaspecialista utazási irodája, a Maláj Idegenforgalmi Hivatal és a Turkish Airlines utaztatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek