Penang, ahol a kínai szentélyt kígyók őrzik

Gyarmati időket idéző épületek, kínai kereskedőházak, kígyók őrizte szentély és trópusi gyümölcsfarm is van a malajziai Penang szigetén. Nem véletlenül imádják a helyiek és a turisták is.

 

Malajziában az a jó, hogy egyetlen utazásba belesűríthetjük a Távol-Kelet minden csodáját. Várost nézhetünk egy vérbeli délkelet-ázsiai metropoliszban, hihetetlenül zöld teaültetvényekben gyönyörködhetünk, vagy akár dzsungeltúrára is indulhatunk a kiáltozó gibbonok közé. De ha úgy tartja kedvünk, időutazásban is részünk lehet: kínai kereskedők házai és gyarmati épületek közt lépdelhetünk. Az egzotikus tengerparton pedig valóban a paradicsomban érezhetjük magunkat.

A térségben máshol ilyet nem találunk

Aki városnézésre és strandolásra egyaránt vágyik, mindenképpen érdemes Penangon időznie pár napot. Penang Malajzia szövetségi állama, a Maláj-félsziget északnyugati részének tengerpartján fekszik. Penang egyben a sziget neve is, amelyet a Maláj-félszigettel egy 13,5 kilométer hosszú híd köt össze. Nagyjából ezer négyzetkilométeren másfél millióan laknak itt a Wikipédia vonatkozó szócikke szerint.

Riksa George Townban Galéria: PenangFotó: Huszti István / Index

Penang közkedvelt turistacélpontnak számít, de a helyiek körében is nagyon népszerű, sokan szeretnek, vagy szeretnének itt lakni, erről a közlekedési dugók és a rengeteg épülő lakóház tanúskodik. A legnagyobb város, George Town óvárosát 2008 júliusában a világ kulturális örökségének részévé választották egyedülálló építészete miatt – a térségben sehol máshol nem találni hozzá foghatót.

George Townt egyébként 1786. augusztus 11-én alapította meg Francis Light, a Brit Kelet-Indiai társaság kereskedője. A területet a Kedah-i szultántól szerezte meg, az 1800-as évek elejére pedig már tizenkétezres populációval büszkélkedő nagyvárossá fejlődött. A századfordulóra George Town egyszerre mutatta a tradicionális kínai, és a modern, európai jellegű kereskedelmi központ képét.

Túl szép házat épített a klán, megharagudtak az istenek

A város látnivalói is ezt a kettősséget tükrözik: az indiai negyed tarka házai és utcai kifőzdéi szöges ellentétben állnak a gazdag kínai kereskedők házaival, vagy éppen a hófehér, gyarmati időket idéző középületekkel és part menti villákkal. Látogatásunkat érdemes egy kis indiai negyedbeli bolyongással kezdeni, majd látogassunk el a Khoo Kongsiba, a Khoo-klán fényűző szálláshelyére. Ha az ember nem tudná, hogy az épületnek lakófunkciója is volt, azt gondolná, nem mással, mint egy hatalmas, gazdagon díszített szent hellyel van dolga.

A Khoo Kongsi belülről Galéria: PenangFotó: Huszti István / Index

A Khoo család ősei egyébként Dél-Kínából emigráltak Penang szigetére, és építették meg az első klánházat 1851-ben. Ez azonban 1894-ben leégett egy villámcsapás következtében. A helyi kínaiak úgy gondolták, mindez azért történt, mert túlságosan hasonlított a császár palotájára, és ezt az istenek nem nézték jó szemmel. A visszafogottabb, de még mindig fantasztikus második változatot 1906-ra fejezték be. Itt kaphattak szállást a Khoo-klán tagjai, ha George Townban jártak. Manapság főként turisták népesítik be a Khoo Kongsit, illetve ebben a lenyűgöző környezetben forgatták egyébként az 1999-es Jodie Foster főszereplésével készült filmet, az Anna és a királyt.

Látogatás egy indigókék kereskedőházban

Következő állomásunk a Blue Mansion, vagyis a kék udvarház legyen. Ide negyed óra alatt átsétálhatunk, átvágva az UNESCO-védett óvárosi részen, de akár csicsásabbnál csicsásabbra dekorált riksákkal is elmehetünk egy körre, ami a városnézés olcsó és szórakoztató módja errefelé. Ha út közben megéheznénk vagy megszomjaznánk, a sofőrünk szívesen megvárja, míg beugrunk egy falatért. Ez már csak azért sem rossz ötlet, mert Penangon lehet a legfinomabbakat enni egész Malajziában, az itteni konyha legendásan jó.

Az indigókék lakóházat az 1880-as évek környékén Cheong Fatt Tze kínai kereskedő építtette. A 19. század végére 38 szobájával, 5 gránit borítású belső udvarával, 7 lépcsőházával és 220 ablakával szabályos kis palotává nőtte ki magát. A ház tradicionális kínai építészeti jegyeket éppúgy hordoz magán, mint art nouveau hatásokat, az építéskor pedig szem előtt tartották a feng shui előírásait.

Blue Mansion, a kék udvarház Galéria: PenangFotó: Huszti István / Index

A házat 1989-ben vásárolta meg pár penangi lakos Cheong Fatt Tze leszármazottaitól, hogy újra életet leheljenek bele. A ház jelenleg privát rezidenciaként funkcionál, de van benne egy 16 szobás szálló, és pár szobát a turisták is megnézhetnek. Angol nyelvű idegenvezetést napi háromszor tartanak. Itt is forgattak híres filmet: az 1993-as Oscar-díjas francia alkotást, az Indokínát, Catherine Deneuve főszereplésével.

A szentélyt kígyók őrzik

Persze Penangon nem csak George Townban találunk érdekes látnivalókat. Említést érdemel a Sungai Kluangban található, világon egyedülálló kínai templom, ahol viperák őrzik a szentélyt. Hüllőkből akad a környező fákon is, így nem árt odafigyelni, hogy mi alá állunk be.

Jó a környéken is odafigyelni: a fákon is előfordulhatnak kígyók Galéria: PenangFotó: Huszti István / Index

De trópusi fűszer és gyümölcskertbe is ellátogathatunk, ahol több mint 500 féle fűszerrel, gyógynövénnyel és gyümölccsel ismerkedhetünk az édesítésre alkalmas sztíviától a rettentően büdös és nagyon megosztó ízű durián gyümölcsig. Szerencsére nem csak nézni, de kóstolni is lehet, remek program! A helyi flóra után a faunával is megbarátkozhatunk a penangi pillangófarmon. A látogatók kedvencei a szabadon repkedő tarka lepkék, de mellettük többek között pókokkal, békákkal, kígyókkal és gyíkokkal is lehet ismerkedni.

Irány a strand és az éjszakai piac!

A hosszú városnézés után jól esik csobbanni egyet: ehhez a legjobb a népszerű Batu Ferringhi felé venni az irányt, ahol egymást érik a parti hotelek és bárok. Bár a 2004-es nagy cunaminak ez a partszakasz is áldozatul esett, szerencsére ma már alig emlékeztet valami az akkori pusztításra. A strandolás és napozás mellett különböző vízi sportokat is kipróbálhatunk, és mindenképpen készítsünk magunkról fotókat, ahogyan a jópofa, hatalmas gömbölyded parti sziklákon álldogálunk, hadd egye ismerőseinket a sárga irigység.

Batu Ferringhi Galéria: PenangFotó: Huszti István / Index

Naplemente után pedig irány a parttól nem messze található éjszakai piac, ahol mindent megvehetünk, amire vágytunk, de még azt is, amire nem. Az árusok nagyon barátságosak, alkudni pedig érdemes, ők is benne vannak a játékban. Bár sok a műanyag bóvli, pár szebb pashmina sálat, érdekesebb szuvenírt könnyen ki lehet fogni.

Bár Penangon simán eltöltheti az ember akár az egész vakációját is, jó tudni, hogy innen a paradicsomi Langkawi sincs messze, amit kár lenne kihagyni. Hogyan juthatunk át ide, és mit lehet ott csinálni a hasunk süttetésén kívül? Sorozatunk záró epizódjában erre adunk választ.

Újságírónkat a JTB Hungary Ázsiaspecialista utazási irodája, a Maláj Idegenforgalmi Hivatal és a Turkish Airlines utaztatta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek