Meneküljön a városból apró szigetekre, vagy tulipánok közé!

Párizsból az ingyenesen látogatható versailles-i kastélykertbe, Amszterdamból hétmillió tulipán közé, Stockholmból pedig a királyi család rezidenciájára, vagy a harmincezer sziget egyikére kirándulhat, ha megunta a nagyvárost.

 A városlátogatásokba iktatott pihenőnapokról szóló sorozatunk első részében Londonból, Dublinból és Rómából mutattuk meg a legkellemesebb menekülőútvonalakat. A megkezdett sort ezúttal újabb három népszerű várossal, Amszterdammal, Párizzsal és Stockholmmal folytatjuk. Merre induljon, ha a nagyvárosi utcák helyett a vidéki Franciaországba, Hollandiába, Svédországba is belekóstolna?

Kastélylátogatás Párizstól nem messze

Kétség sem férhet hozzá, hogy a legnépszerűbb és legismertebb Párizs-közeli látnivaló a Napkirály rezidenciája, a Versailles-i kastély. Különösen jó hír lehet a szűkebb keretből gazdálkodóknak, hogy a nyári hétvégék kivételével a kastély hatalmas kertje színes virágokkal, csatornákkal, szökőkutakkal és sétányokkal ingyenesen is meglátogatható, így csak a kijutásért kell fizetni.

Amikor nem zenélnek a kutak, ingyenes a belépés a kertbe
Galéria: Menekülés a városból2.
Fotó: Allaman Stephane / Northfoto

Persze akinek nem elég ennyi a pompából, belülről is megcsodálhatja a Versailles-i kastélyt királyi kápolnától a híres tükörteremig, illetve elsétálhat a Nagy- illetve a Kis Trianon kastélyokig is. Ha esetleg télen, vagy kora tavasszal látogatnának el ide, november, december, január, február és március első vasárnapjain ingyenesen meg lehet nézni a kastélyokat is. A sor egy átlagos napon is hatalmas, készüljenek fel a hosszú várakozásra.

Hogyan lehet eljutni Versailles-ba? A fél órás út 7,10 euróba kerül oda-vissza, és a városi közlekedési rendszer részét képező RER vasúttal lehet eljutni ide. Az Invalides, Gare d'Austerlitz, Notre Dame, vagy a Champ de Mars Tour Eiffel metrómegállóknál lehet átszállni a C-jelű RER-re, Versailles-Rive Gauche irányába, majd fél óra múlva a legutolsó megállónál kell leszállni. Innen még nagyjából öt percet sétálunk, és már meg is pillanthatjuk a kastélyt.

Ha különleges fényfestéssel megvilágított katedrálist nézne inkább kastély helyett, Chartres-ba is szervezhet egynapos kirándulást. Aki a kivilágított gótikus műremekre kíváncsi, annak április 15. és szeptember 21. között érdemes ide ellátogatni. Ha a fények helyett inkább maga a világörökség részét képező katedrális és annak színes üvegablakai vonzanák a középkori városkába, a téli hónapokban is érdemes kikirándulni ide. Ezt a naponta húsz alkalommal közlekedő vonattal tehetjük meg, utanként körülbelül 13 euróért. A párizsi Montparnasse pályaudvarról indulnak a vonatok, és egy óra alatt érnek Chartres-ba. Ha leszálltunk a vonatról, sétáljunk hegynek fel a főtérig – bal oldalon fogjuk megpillantani a katedrális tornyait.

Giverny Galéria: Menekülés a városból2.Fotó: Wikimedia Commons

Monet és az impresszionizmus szerelmesei akár Giverny-be is kirándulhatnak Párizsból, hogy megnézzék a művész egykori házát, és a műveit ihlető kerteket. Ez a látványosság áprilistól novemberig tart nyitva, és kicsit bonyolultabb ide eljutni, mint az előző két helyre, de azért nem lehetetlen. A párizsi Saint-Lazare pályaudvarról 45 perc alatt juthatunk el Vernon-ba 12 eurós összegért, ami a Paris/Rouen/Le Havre vonal egyik megállója. Innen taxival (nagyjából 15 euróért), busszal (6,50 euró a menettérti jegy) vagy gyalog juthatunk el Giverny-be, és a híres kertekhez. Aki a sétát választja, arra egy nagyjából öt kilométeres túra vár, cserébe ingyen van, nincs benne emelkedő, és a forgalom is elkerülni a sétaútvonalat.

Egy nap tulipánok és malmok között Amszterdam közelében

Bár Amszterdam szigorúan vett óvárosa és a látnivalók nem foglalnak el túl nagy területet – és akár egy ingyenes séta keretében is könnyedén bejárhatók – a nagy nyüzsgés egy ilyen kicsi helyen is megerőltetővé tud válni. Ekkor kell elsétálni a központi pályaudvarig, vonatra pattanni, és a turistahadak, coffeeshopok és vöröslámpás kirakatok helyett valami sokkal megnyugtatóbb helyre kirándulni. Ilyen például Zandvoort, a helyiek körében is népszerű tengerparti pihenőhely. A parti bárok még októberben is működnek, igaz, ekkor már azért fel kell rendesen öltözni, a napnak már nincs túl nagy ereje.

A kis településen a homokdűnék, sirályok és tengerpart mellett egy mókás múzeum, sétálóutcák és tipikus holland lakóházak várják. Zandvoortba harminc percenként indulnak vonatok Amszterdamból, egy menettérti jegyért 9 euró körüli összeget kell fizetnünk, és Zandvoort aan Zee megállónál leszállnunk. Az út körülbelül fél órát vesz igénybe. Ha valaki inkább kisvárosba menekülne a nagyvárosból, ugyanezen a vonalon, csak pár megállóval előbb található Haarlem. Csatornákkal körülvett, szűk óvárosi utcácskák, műemléképületek, egy szép szélmalom, és egy gótikus templom található itt.

Évről-évre hétmillió tulipánhagymát ültetnek el
Galéria: Menekülés a városból2.
Fotó: Ruurd Dankloff/sunshine / Northfoto

Ha a fentieknél még klasszikusabb holland látványosságra vágyik, és az év megfelelő időszakában – márciustól májusig – látogat ide, vegye az irányt a Keukenhof színpompás, 32 hektáron elterülő kertjébe, ahol hétmillió tulipán virít. A Leidsepleinről vagy a Museumpleinről a 197-es számú Sternet buszra kell felszállni a Schiphol Airport irányába. A reptéren pedig az 58-as számú, Keukenhofba tartó busszal kell utazni 35 percet. Hogy ne kelljen a jegyekkel bajlódni, a Leidsepleinen kombinált jegyet válthatunk a két buszra, amiben a kert belépője is benne van, nagyjából húsz eurós áron.

Hagyjuk el hajóval Stockholmot egy napra

Mivel Stockholmot harmincezer szigetből álló szigetvilág veszi körbe, magától értetődik, hogy hajón hagyjuk magunk mögött a svéd fővárost egy kis időre. A különböző hajótársaságok változatos túrákat kínálnak a tengerre vágyóknak. Vannak gyorsabb és lassabb hajók, körutak, és olyanok is, melyek csak kikötnek az egyik nagyobb szigeten, sétálhatunk, piknikezhetünk, nézelődhetünk, majd visszatérhetünk a városba. Az egyik legnagyobb hajótársaságot Waxholmsbolaget-nek hívják, a honlapjukon érdemes tájékozódni az útvonalakról és az árakról.

A svéd királyi család privát rezidenciája Galéria: Menekülés a városból2.Fotó: Wikimedia Commons

Ha maradna a hajózásnál, ám a természet helyett inkább az építészet és a kulturális értékek vonzzák, a Drottingholm palota, vagyis a svéd királyi család privát rezidenciája az Ön helye. A csodás kastély és a kínai pavilon mellett nyáron a gondozott kert, télen a karácsonyi vásár miatt érdemes ellátogatni ide. Az UNESCO világörökségi listján szereplő, 17. században épült kastélyba a stockholmi városháza mellől indulnak a Strömma Kanalbolaget nevű társaság elegáns hajói. Az út két óra, menettérti ára 175 svéd korona, a kastélybelépővel együtt pedig 320 svéd korona. Igyanak egy jó kávét, vagy ebédeljenek a fedélzeten, nagyon hangulatos élmény!

Önök is szeretnek fél-egynapos kirándulásokra indulni a környékre, ha városlátogatásra adják a fejüket? Ha vannak jó tippjeik, hová érdemes elmenekülni a nagyvárosok forgatagából, írják meg nekünk! Várjuk véleményüket kommentben, vagy e-mailben az olvir@travelo.hu címen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek