Üres pénztárcával Párizsban

Múzeumok, templomok, parkok és temetők várják ingyenes belépéssel a fények városában. De Párizsban még divatbemutatókra is el lehet jutni pénz nélkül.

Ingyenes lehetőségeket bemutató sorozatunkban a száztornyú Prága után Franciaország elbűvölő fővárosa, Párizs felfedezése következik. A divat és a fények városában hihetetlen mennyiségű pénzt el lehet szórni, legyen szó vásárlásról, kultúráról vagy remek éttermek meglátogatásáról. De úgy is jól érezhetjük magunkat itt, és tölthetjük értékesen szabadidőnket, hogy közben az egész teljesen ingyen volt. Összegyűjtöttük az öt legjobb, semmibe sem kerülő párizsi programtípust.

Világhírű múzeumok

Múzeum-ügyben azok a szerencsések vannak abszolút előnyben, akik még 18 éves koruk előtt, családjukkal, iskolájukkal vagy esetleg hátizsákos turistaként érkeznek a városba - nekik ugyanis ingyen vannak Párizs legnagyobb múzeumaiba a belépők. De vannak olyan napok, amikor senkinek sem kell belépőt fizetni, sőt, vannak olyan múzeumok is, melyek mindig ingyen vannak.

Louvre(Fotó: Roel Dijkstra / Sunshine / Northfoto)

 Minden hónap első vasárnapján ingyenes a belépés a Louvre , a Musée d'Orsay, a Centre Pompidou és a Musée Rodin tárlataira, így érdemes úgy időzíteni az utazást, hogy ez a nap beleessen. Persze nincsenek illúzióink, a fent felsorolt világhírű múzeumok nem tudhatóak le egy nap alatt, de talán kettőt még meg lehet kísérelni. Én tuti, hogy reggel a Musée d'Orsay-ban kezdenék, a délutánt pedig a Louvre-ban tölteném, de persze ez ízlés dolga. (A Louvre-ba a 26 éven aluliak egyébként minden pénteken ingyenesen mehetnek be este 6 és 9:45 között.) A hosszú sorokra ilyenkor azért készüljünk föl, valószínűleg nem mi leszünk az egyetlenek, akik így csípnének le a költségvetésükből.

A remek Párizs-történeti múzeum, a Musée Carnavalet állandó kiállítása mindig ingyenesen látogatható. Számos érdekes tárgyat őriznek itt a város történelméből, de láthatóak korhűen berendezett szobák is. Már maga a klasszikus, régi párizsi épület és annak udvara is megéri, hogy bekukkantsunk. Ingyenes a belépés a Curie múzeumba is, ahol megtekinthető Marie Curie laboratóriuma és Nobel-díja. A parfüm-imádók pedig a Musée Fragonard felé vegyék az irányt, ahol a hagyományos parfümkészítés történetével lehet megismerkedni. A belépés és a vezetett túra is ingyenes.

Lenyűgöző templomok

Párizs két leglátogatottabb temploma minden bizonnyal a legendás Notre Dame, és a hangulatos Montmartre negyedben található Sacre Coeur. Jó hírünk van: mindkettőbe ingyenes a belépés, csak a kincstárért kell külön fizetni, illetve a Notre Dame tornyaiba való felmászás is pénzbe kerül. (Aki mégis ingyenesen randevúzna a vízköpőkkel, októbertől márciusig, minden hónap első vasárnapján az északi torony látogatása nem kerül semmibe.) Persze a templomokba belépve egy kis adományt nem árt adni, de ha ettől eltekintünk sem fogja senki leharapni a fejünket.

Sacre CoeurFotó: Spectrum Colour Library / Northfoto

 A Notre Dame-ot nem csak szemből, de hátulról is érdemes megcsodálni – klassz kis park vár mögötte, természetesen ingyenesen. No meg a Sacre Coeur lépcsőjén ücsörgésért és a remek panoráma bambulásáért sem kérnek pénzt, pedig az élmény felbecsülhetetlen.

Randevú hírességekkel

Szintén ingyenes, és nagyon hangulatos program felfedezni Párizs temetőit. Elsőre lehet, hogy bizarr dolognak hangzik, pedig errefelé a temetők nem valami szomorú vagy komor helyek. Inkább kellemes parkok, ahol a családok kriptáiból érdekes utcák alakultak ki az évek során. A legismertebb temető a Pére-Lachaise, ahol számos híresség sírja megtalálható. A teljesség igénye nélkül itt nyugszik Balzac, Chopin, Molière, Edith Piaf, Oscar Wilde és Jim Morrison is.

Sétáljunk egy nagyot, keressük meg kedvenc művészeink sírját. (A belépés ingyenes, viszont térképet csak pár euró fejében tudunk szerezni. Ha nem szeretnénk erre költeni, töltsünk le és nyomtassunk ki egyet még otthon.) Vihetünk egy szál virágot, mécsest vagy valamilyen emléket – persze ez már nincs ingyen, viszont jó érzés így leróni tiszteletünket a nagyságok előtt.

A montmartre-i temetőFotó: Wikipedia

Érdekes hely még a montmartre-i és a montparnasse-i temető is. A belépés mindegyikbe ingyenes, és előbbiben olyan hírességek sírja tekinthető meg mint Edgar Degas, Alexandre Dumas, Stendhal, Émlie Zola vagy Francois Truffaut. Utóbbiban pedig Simone de Beauvoir, Jean Paul Sartre, Baudelaire vagy Man Ray előtt róhatjuk le tiszteletünket.

Séta a parkban

Párizs parkjaiba szintén ingyenes a belépés, és jó sok van belőlülk városszerte. Jó idő esetén egy kellemes séta, egy piknik (jóval olcsóbb, mint beülni egy étterembe!) remek időtöltés lehet. A párizsiak egyik kedvence a 19. kerületben, egy hegyen található Parc des Buttes, ahonnan remek kilátás tárul a városra. Érdemes még megnézni a Luxembourg és a Tuilériák kertjét, de egy bicajozás a Bois de Boulogne-ban sem rossz (bringát városszerte 1,7 euróért bérelhetünk).

Versailles-ba önmagában a kertért is érdemes kimenni(Fotó: Spectrum Colour Library / Northfoto)

Ha Versailles-ra is kíváncsiak vagyunk, ám a pénztárcánk nem engedi, hogy belülről is megcsodáljuk a kastélyt, az óriási és gyönyörű kertbe a belépés ingyen van. (Kivéve vasárnap, mert ezen a napon üzemelnek a zenélő kutak.)

Szajna-parti kikapcsolódás

Este, a kivilágított Szajna-parton sétálni egy újabb olyan lehetőség, ami nem kerül semmibe, az élmény mégis minden pénzt megér. Nyáron még jobb a helyzet, ugyanis ilyenkor további programokkal szórakoztatnak a parton. Júliusban és augusztusban kerül sor a Paris Plage-ra, amikor pálmafás, finomhomokos „tengerparttá" alakul a rakpart egy része. A belépés nem kerül semmibe, de a röplabdapálya használatáért sem kell fizetni és a pétanque is ingyenes.

Bónusz tipp: torony helyett nagyáruház

Ha nincs pénzünk (vagy türelmünk kiállni a sort) hogy felmenjünk az Eiffel-toronyba , csodáljuk meg kívülről, majd sétáljunk át a Pont d'léna-n, és fotózkodjunk vele a Trocadéro felől. Ezt követően vegyük az irányt a Galerie Lafayette nagyáruház felé (metróval a 9-es vonalon található a Trocadero és a Chaussée d'Antin La Fayette megálló is), aminek tetőterasza pont olyan magas, mint az Eiffel-torony első szintje.

arácsonyi díszben a Galerie LafayetteForrás: Travelo

 A panoráma tehát hasonlóan csodás, és még ingyenes is. A divat szerelmeseinek szintén itt a helye: nem csak a hihetetlen kínálat, de a hetedik emeleten, márciustól decemberig minden pénteken megtartott, ingyenes divatbemutatók miatt is. A Lafayette divatbemutatójára a Vacation Paris információi szerint érdemes helyet foglalni a cikkben feltüntetett elérhetőségeken

Néhány jobb szállás Párizsban

Az Ongo értékelése alapján néhány szállodát érdemes megismerni. Különböző árkategóriákban választottunk néhényat közülük.


Hotel Britanniqua


"A hotel a Victoria Avenue-n található, a Louvre és a Notre Dame között, mindegyiktől kb 5 perc sétáló távolságra. Ha megteheted mert nem olyan olcsó (Bár párizsi viszonylatban nem is drága) ne a külvárosban szállj meg, hanem itt. A kiszolgálás kifogástalan volt, a portások segítőkészek, a szoba lányok gondosak voltak. A berendezés nagyon kellemes és lakájos. Olyan hely, ahonnét jó érzés elindulni és ahova jó érzés visszatérni.
Az étkezést a szállodában nem annyira ajánlom, mert a rántottát porból csinálják a croisanokat pedig kb a sarkon lévő péknél veszik (de legalábbis kísértetiesen hasonlít a kínálat) ahol mondanom se kell, hogy kb negyed annyiért megvásárolható. A szálloda egyetlen hibája, hogy a belső falak elég vékonyak, így a szomszédból egy kicsit emelt hangúbb beszélgetés áthallatszik. Rossz alvóknak, időseknek ezért nem ajánlanám"- írja Joszasz.


Hotel du Commerce


"Mi 3 db 2 ágyas zuhanyzós-wc-s szobát foglaltunk és 1 db zuhanyzósat. Az előbbi 69 euró, az utóbbi 59 euró volt 2 főnek 1 éjszakára (ezek 2008-as árak!). Az árak reggeli nélkül értendők. A szobák berendezése egyszerű, az ágy kényelmes. A szoba, fürdőszoba, wc maximálisan tiszta volt. A lépcső fából készült, így igencsak recsegett ha jártak rajta és a lépcsőfordulók nem túl tágasak. A zárak kicsit hangosak. Tulajdonképpen nagyon jó helyen van, mert semmi nincs messze gyalog sem. A Notre-Dame kényelmes sétával is 10 perc. Minden második napon piac van az utcasarkon. De a pék és a sajtbolt minden nap nyitva van. Egy bagette 1,10 és nagyon finom"- írja Sziszonyoka.


Hotel Delos


"Párizs egyik csendesebb részén, az Eiffel toronytól nem nagyon messze egy szűk utcában található családias, picike szálloda. A szobák tiszták de nagyon kicsik, az ágy is csak élére állítva fér el. A reggeli ehető, a portás még angolul is hajlandó volt megszólalni. Aki a hotelbe csak aludni jár haza a napközbeni városnézések után, azoknak ideális hely. Azt hiszem valahol a környéken van metrómegálló is. Nagy luxusra senki ne számítson. Erkély van, a kilátás az utca túloldalán lévő házakra nyílik"- írja Tolvaj.


Hotel Henry IV.


"Párizs szívében, a Pont Neufnél, az Ile de la Citén helyezkedik el ez a szálloda. Az elhelyezkedése és a hangulata a legnagyobb előnye. Hangulatos, nagyon kicsi, ütött-kopott, inkább szálló. Lift nincs. Sok szobához közös fürdő jár csak, amelyek közül 1, azaz 1 db működött, az első emeleten. Mi az 5. emeleten laktunk. Reggeli az 8 négyzetméteres kis szobában, amely egyben a recepció is. 1 Mini bagett, vaj, lekvár, kávé. Jó előre le kell foglalni, hónapokkal az utazás előtt" - írja Rothman.

.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek