Templomtól a kuplerájig - ingyen Amszterdamban

Az ingyenes városnéző túrán három óra alatt letudhatjuk Amszterdam főbb nevezetességeit. De ha van rá keretünk, befizethetünk bicajos városnézésre, vagy vörös lámpás negyed túrára is. Ez utóbbihoz ingyen feles jár.

Ingyenes úti tippeket bemutató sorozatunkban ezúttal a tulipánok, szélmalmok és fapapucsok, vagy a vörös lámpás negyed és a coffee shopok hazájába, vagyis Amszterdamba kalauzoljuk olvasóinkat. A holland fővárosba érkező turisták többsége nem tölt el egy-két éjszakánál többet itt, a kevés rendelkezésre álló időt pedig érdemes jól kihasználni.

Ingyen is, meg nem is

A Sandeman's New Free Amsterdam Tour névre hallgató városnéző túrán például három óra alatt kipipálhatjuk a főbb nevezetességeket, ráadásul ingyen. Nem elhanyagolható szempont ez, tekintve, hogy a városban a múzeumbelépők és a szállás költségei nem mondhatóak pénztárcabarátnak (nem beszélve az egyéb mókákról, melyeknek a hely népszerűségét köszönheti). Amszterdamban megszállni például még akkor sem olcsó, ha a legegyszerűbb hostelek kínálatában keresgélünk.

FőpályaudvarFotó: Spectrum Colour Library / Northfoto

Persze a túra ingyenessége csak egy opció: ahogyan már ugyanennek a cégnek a prágai városnézését bemutató cikkünkből is kiderül, az idegenvezetők a séta végén szívesen fogadják a borravalót. Nincs ez másként a New Free Amsterdam Tour-on sem: azt kérik, mindenki annyival járuljon hozzá a túra költségeihez, amennyire elégedett volt.

Mennyit illik fizetni az "ingyenes" túrákért?
Különböző utazási fórumok szerint nagyjából 5-10 eurót érdemes rászánni fejenként az „ingyenes" túrára, de a hátizsákos turistáktól már 2-3 eurónak is örülnek. Persze dönthetünk úgy is, hogy semmit nem adunk a városnézésért cserébe, akkor sem fognak ránk megharagudni. De jó, ha tudjuk, hogy az idegenvezetők a cégtől nem kapnak külön fizetést ezekért a túrákért.

Templomtól a kuplerájig

Az angol nyelvű túrán a résztvevők megtudhatják, hogyan vált az Amstel folyón található kisváros Európa egyik legfontosabb kereskedelmi központjává. A lelkes idegenvezetők Amszterdam történelme mellett a város emberi arcát is bemutatják személyes történeteikkel. A túra naponta kétszer, 11 és 13 órakor indul a Főpályaudvartól, az információs központ elől. Csatlakozni a Nemzeti emlékmű előtt is lehet (11.15, és 13.15-kor) a tényleges túra ugyanis itt veszi kezdetét. Előzetes bejelentkezésre nincs szükség, elég időben odamenni a találkahelyekre.

A BegijnhofFotó: Wikipedia

A három órás túrán az Oude Kerk-et (Öreg templomot), a zsidó negyedet, a Királyi Palotát, a Jordaan negyedet, a Begijnhofot, Anne Frank házát, a Holland Kelet-Indiai-Társaságot, a város legszélesebb hídját, legkeskenyebb házát, és természetesen a vörös lámpás negyedet is megtekinthetjük. Az Amsterdamlogue.com szerzőjének tapasztalatai szerint a túra meglehetősen gyors ütemben zajlik, az egyes megállók között 3-5 perces sétákkal. A belvárostól kezdve a külsőbb területekig a város számos pontját érinti a csoport, és még egy félórás ebédszünet is belefér a programba.

Ingyenes városnéző túrák Európa-szerte
Az adomány-alapú idegenvezetés ötlete 2004-ben született meg. Chris Sandeman Berlinben kezdett el ingyenes túrákat szervezni, ami kis idő alatt hatalmas népszerűségre tett szert. A cég azóta is vallja, hogy ha valaki a legjobb túrákat a lehető legkedvezőbb árakon kínálja, az sikerre van ítélve. Ezt jelzi, hogy a New Europe Tours Berlin mellett Brüsszelben, Koppenhágában, Dublinban, Párizsban, Londonban, Edinburghban, Amszterdamban, Hamburgban, Madridban, Münchenben, de még Jeruzsálemben és Tel Avivban is kínál ingyenes városnézési lehetőségeket. A túrák az ingyenességük mellett azért olyan klasszak, mert adatokkal telezsúfolt unalmas történelemóra helyett életteli, izgalmas történetekkel szórakoztatják az idegenvezetők a résztvevőket – olvasható a New Europe Tours weboldalán.

További túralehetőségek

Bár értelemszerűen az ingyenes túra a legnépszerűbb, a New Europe Tours fizetős városnézéseket is szervez. Ezeken olyan programokat kínálnak, amelyek során még jobban megismerhető a város – főleg külföldiek számára akár furcsának, vagy zavarbaejtőnek is mondható arcai.

Az egyik ilyen a Vörös lámpás negyed  túra, ami minden este 7-kor indul a Nemzeti emlékmű elől. Felnőtteknek 12, diákoknak 10 euróba kerül a kétórás program, ami főleg azoknak jöhet jól, akik nem érzik egyedül biztonságban magukat ezen a környéken. A szexshopokat, coffeshopokat, szado-mazo boltokat, és persze a prostituáltak kirakatait is bemutató túra mellé egy ingyenes feles is jár a Belushi's Bárban.

Szintén népszerű a Híres Coffe shopok elnevezésű túra, ugyancsak 12 euróért (diákoknak 10). A minden nap négykor kezdődő városnézésen a kannabisz történetétől kezdve, a drogtörvényeken és a rastafarianizmuson át a drogpiacig minden téma szóba kerül a vörös lámpás és a kínai negyedben sétálva.

Fotó: dutchamsterdam.nl / flickr

A legdrágább a kerékpáros városnézés, egységesen 18,50 euróért. Ez a túra azoknak szól, akik egyedül elveszettnek éreznék magukat a bicajos kánaánban. A kétórás program során a csoport keresztbe-kasul kerékpározik a csatornák mentén, a kikötőtől a Rijksmuseumig, a Heineken sörgyártól az állatkertig.

Három olcsó szállás Amszterdamban
Az Ongo személyes beszámolói alapján ajánlunk két amszterdami szállást, és személyes kedvencünket is bemutatjuk.
Sphinx Hotel

„A központi pályaudvartól villamossal közelíthető meg a hotel. Gyalog minden látnivaló elérhető. A kétágyas szoba kicsi, zuhanyzós, de tiszta volt. Régi, de karban van tartva. Nagyon tetszett a kilátás a harmadik emeleti szobából a szemközti tipikus holland házakra. Maga a szálloda is egy ilyen házban van. Ennek hátránya, hogy szűkek voltak a lépcsők, de ez csak a bőrönd felcipelésekor volt egy kicsit kellemetlen, lift nincs. Minden szobában van viszont TV és DVD. A reggelit egy igazi holland ebédlőben tálalták. Lehetett válogatni szabadon az asztalról: fehér kenyér, barna kenyér, szalámi, sonka, kétféle holland sajt, vaj, mogyorókrém, lekvár, főtt tojás, narancslé, kávé, tej. Azonnal töltik, ha elfogy valami. Nagyon jó volt, hogy a bejáratnál kis kártyák vannak kitéve, amikkel kedvezményesen lehet bejutni több múzeumba, hajókirándulásra, coffee shopba. Az tetszett, hogy minden olyan volt, ahogy olvastam neten, minden a helyén volt, nem kellett idegeskedni semmin. Igaz, hogy a hazai árakhoz képest drágának tűnik, de az ottaniakhoz képest ez volt a legolcsóbb ebben a kategóriában."
Hotel Barbacan

„Egy kétcsillagos szállodától nem kell sokat várni, de elég korrekt volt. Egy négyágyas pici szobánk volt, igazából arra, hogy feljárjon valahova az ember aludni és letegye a csomagjait, lezuhanyozzon, tökéletesen megfelelő. Ha az ember nyaralni megy, akkor nem a szállásán rostokol, hanem felfedezi a várost. Ezek voltak a szobában: egy kicsi tükör, hajszárító, ágyak, néhány szék, egy akasztós szekrény, TV és széf. A fürdőszobában volt a WC, zuhanyzó, zuhanyfüggönnyel és a mosdókagyló. Minden reggel cserélték a törölközőket, beigazították az ágyakat és talán egyszer vagy kétszer lecserélték az ágyneműket is. A reggeli bőséges volt. Piritós és normál kenyér, sajt, sonka, vaj, kétszersült, lekvár, főtt tojás, tea vagy kávé. Rendes volt a személyzet, segítőkészek, megengedték hogy a check out után még ott hagyjuk a cuccunkat, amíg várostnézünk. Van internet lehetőség is, körülbelül hat géppel."
Személyes kedvencünk: Bed&Coffee

A szigorúan vett belvárostól kicsit távolabb, de még legyalogolható távolságban található a Bed&Coffee vendégház. A Museumplein, a Vondelpark, a híres Albert Cuyp bolhapiac és a Heineken sörgyár pár perces, a Dam tér negyed órányi sétával érhető el. A vendégházba érkezve a nagyon kedves tulajdonosnő fogadott minket, aki egyből kávéval kínált, és egy ingyenes térképen bejelölte, hogy merre vannak a látnivalók, a kávézók, éttermek, boltok és persze a coffee shopok. A Bed&Coffee egy százéves, tipikus holland épület alsó szintjén van, egy négyágyas, és két kétágyas szobából áll. A falak színesre pingáltak, hangulatvilágítás és diszkógömb is a berendezéshez tartozik. Sajnos csak egy apró, közös használatú fürdőszoba és wc van, de mivel a vendégház csak három szobás, ez nem okoz túl nagy gondot. Az előtérben egy bármikor használható számítógépet találunk internettel, egy hűtőt, amibe nyugodtan bepakolhatunk, valamint ingyenes kávézási-teázási lehetőség is van. A Bed&Coffee leginkább egy jobb hostelhez hasonlít, és bár a közös fürdő és wc nem a legnyerőbbek, mégis sokkal jobban megéri itt szobát foglalni, mint a belvárosban, zsúfolt, emeletes ágyas hálótermi szállásért kiadni ugyanennyi pénzt. A Bed&Coffee-nál ár-érték arányban jobb helyet nehéz találni Amszterdamban. Persze akit a hideg ráz a hostelektől, és kifejezetten igényes szállást keres (és ezért fizetni is hajlandó) ne ezt a helyet válassza, mert akkor csalódni fog.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek