Páratlan felfedezés: 2300 éves gyerek aranygyűrűt találtak Jeruzsálemben

A gyűrűt a Tel-Avivi Egyetemmel közösen az Izraeli Régiségügyi Hatóság találták meg. Kis átmérője miatt a szakértők azt sugallják, hogy ez egy gyermek gyűrűje, akár egy lányé vagy fiúé is lehetett, aki a hellenisztikus időszakban élt Jeruzsálemben. "Szokatlan és mélyen megindító lelet, nem minden nap találnak ilyet" – olvasható a Israel Antiquities Authority (Izraeli Régiségügyi Hatóság) Facebook-posztjában.

A korai hellenisztikus időszakból származó drágakőből készült aranygyűrűre Dávid városában találtak rá, amely a Jerusalem Walls Nemzeti Park része.

Az aranyból készült gyűrűt vörös drágakővel díszítették. Mivel az arany nagyon kifinomult anyag, rendkívül jól megőrződött, és a 2300 év alatt nem rozsdásodott vagy mállott szét.

2300 éves aranygyűrű-lelet, IzraelForrás: Israel Antiquities Authority/Facebook

Eli Escusido, az Izraeli Régiségügyi Hatóság vezetője szerint „Az ókori Jeruzsálemben végzett ásatás felbecsülhetetlen értékű információkat tár elénk múltunkról."

A különleges gyűrűt nemrég fedezte fel Tehiya Gangate, a Dávid város ásatási csapatának tagja, aki földszitálás közben csillogásra lett figyelmes.

„Rögtön felkiáltottam: Találtam egy gyűrűt, találtam egy gyűrűt! Másodperceken belül mindenki körém gyűlt, és nagy volt az izgalom. Ez egy érzelmileg megindító lelet, nem az a fajta, amit minden nap találsz. Valójában mindig is szerettem volna arany ékszereket találni, és nagyon boldog vagyok, hogy ez az álmom valóra vált – szó szerint egy héttel azelőtt, hogy szülési szabadságra mentem" – mesélte.
A leletet hamarosan  a nagyközönségnek is bemutatják.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek