Új helyre költözhet a világ leghíresebb műalkotása

A Mona Lisa a világ leghíresebb és leglátogatottabb műalkotása, évente akár tízmillió csodálója is lehet. Rejtélyes mosolyát bálványozzák a műkedvelők, de még tolvajok, levessel támadó klímaaktivisták, sőt, még egy kerekesszékes idős nőnek álcázott férfi is célba vette, aki tortát dobott az arcába.

A Mona Lisa a valaha volt legnépszerűbb festmény a párizsi Louvre látogatóinak körébenForrás: SPH Media via AFP/SPH EDITORIAL USE ONLY/Alphonsus Chern

Most azonban egy új projekt igazat adhat Franciaország utolsó királynőjének, Marie Antoinette-nek, aki „túl kicsinek és túl sötétnek" találta. Leonardo da Vinci festményét máshová akarják elhelyezni, hogy a látogatók jobb szájízzel távozhassanak, miután megtekintették.

A Louvre látogatói átlagosan 50 másodpercig csodálhatják a Mona Lisát, amely a Salle des Etats közepén, egy korlát és golyóálló üveg mögött van kiállítva (az 1950-es években savas támadás után a festmény védelmét célzó üveg), ezért sokan a világ legkiábrándítóbb remekművének nevezték.

Valójában érthető, hiszen a hatalmas tömeg és a galériában rendelkezésre álló korlátozott hely miatt, a Mona Lisa nehezen látható.

Ezzel a problémával szembesülve a párizsi múzeum igazgatója most azt javasolja, hogy da Vinci alkotását elkülönítve helyezzék el, hogy javítsák az élményt.

A legtöbb turista mindig a híres festmény körül tolong, de emiatt élvezhetetlenné válik az élményForrás: Hans Lucas via AFP/Xose Bouzas / Hans Lucas/Xose Bouzas

„A Mona Lisa külön terembe költöztetése véget vethet a közönség csalódottságának" – mondta Laurence des Cars, a múzeum igazgatója. „A látogatók fogadása nem megfelelően történik a jelenlegi teremben, ezért úgy érezzük, hogy nem végezzük jól a munkánkat".

Jól hangzik a saját terem, de a kezdeményezés meglehetősen nagy felújítással járna, beleértve egy új bejárat megnyitását a Louvre-palotába (az oszlopcsarnok homlokzatán), és két új terem kialakítását a Louvre négyzetes udvara alatti alagsorban. Az egyik „földalatti kamra" a Mona Lisa díszletéül szolgálna. Bár ez segíthet a sorban állás helyzetén, és a látogatók számára közvetlen hozzáférést biztosítana, mindez nagyjából 500 millió euróba kerülne – ami aligha zene a francia kormány fülének és a kultúra költségvetését érintő megszorításoknak – írja az euronews.com.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek