Beköszöntött a kínai holdújév, mostantól a Sárkány évében járunk

Minden év január vége és február eleje közötti időszakban szerte a világon körülbelül 2 milliárd ember ünnepli a kínai holdújévet. Az idei holdújév kezdőnapja február 10-re esik, ekkortól a Nyúl után idén a Sárkány éve köszönt be. Az ilyenkor kezdődő Tavaszi Fesztivál hatalmas utazási lázat vált ki a világon. 

Gyerekek oroszlántáncot néznek, kínai holdújévForrás: NurPhoto via AFP/Costfoto/NurPhoto/Cfoto

A világ szinte minden szegletében megünneplik

Csak Kínában több mint 400 millió ember hagyja el a városokat és tér vissza vidéki otthonába, ahol a családtagok összegyűlnek, hogy együtt ünnepeljenek. Kínában akár 15 napig is eltarthatnak az ünnepségek, Vietnámban pedig legalább háromnapos, ahogy Dél-Koreában is, de ünneplik Észak-Koreában, a Fülöp-szigeteken, Indonéziában, Szingapúrban, Bruneiben is.

A világ számos országában épültek kínai negyedek, amelyek ilyenkor ünnepi díszt és díszkivilágítást kapnakForrás: NurPhoto via AFP/Costfoto/NurPhoto/Cfoto

Sőt, a világ összes ázsiai kolóniájában nagy bulikat szerveznek, legyen az Sydney, London, San Francisco, Vancouver, Los Angeles vagy éppen Budapest kínai negyede. A legtöbb negyedben ragyogó színes, fényes, látványos díszletek között rendezvényekkel, felvonulásokkal, oroszlántánccal ünneplik ezt a számukra legfontosabb éves eseményt. 

Két sárkány tánccsapat gyakorol a kínai Suqian településenForrás: NurPhoto via AFP/Costfoto/NurPhoto/Cfoto

Hagyományokban és rituálékban gazdag

Furcsának tűnhet, hogy az ünneplést Kínában "Tavaszi Fesztivál" néven ismerik, holott januárra vagy februárra, azaz a téli hónapokra esik. Az ősi Kínából indult ünnepkör arra az időszakra és szokásra vezethető vissza, amikor a földművesek és gazdák a Hold változásait figyelve tervezték be a vetés és az aratás idejét. Az ünnep azóta is a téli napforduló utáni második újhold napjára esik, és ezzel együtt már a tavaszt is köszönti.

Balin is megünneplik az eseményt, itt Jimbaranként bűvöli el a gyerekeket a hatalmas jelmezbe öltözött artistaForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Dicky Bisinglasi

Hasonlóan a nyugati karácsonyhoz, a készülődés már egy hónappal hamarabb elkezdődik, amikor az emberek igyekeznek beszerezni a kedves ajándékokat, dekorációkat, élelmiszereket és ruhákat. Napokkal az új holdév előtt alapos takarításba kezdenek, amikor a házakat a pincétől a padlásig kitakarítják a hiedelem szerint azért, hogy elsöpörjék a balszerencse nyomait. Az ajtók és ablaküvegek pedig új festékréteget kapnak, általában pirosat.

Eladó piros díszek garmadáját kínálják vásárlóknak a kínai Nanjing egyik bevásárlóközpontjábanForrás: NurPhoto via AFP/Costfoto/NurPhoto/Cfoto

Kínai szilveszter

Az újév előestéje, idén tehát február 9-én volt. Ilyenkor mindenben nagyon gondosan betartják a hagyományokat és a rituálékat az ételektől a ruhák viseléséig. A rituálék közé tartozik a ház reggeli kitakarítása, új plakátok kihelyezése a bejárati ajtókra, tűzijáték a családi étkezés előtt, amelynek legalább 10 fogásosnak kell lennie egy halas főétellel, amely a következő év bőségét jelképezi.

A kanadai kínai negyedben is bőven van választék újévi ajándékokbólForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Liang Sen

Piros díszbe öltöztetik a ház legtöbb helyiségét, és szokás valami pirosat is kell viselni, mivel ez a szín a gonosz szellemek elűzésére szolgál. A fekete és a fehér színeket egyáltalán nem hordják, mivel ezek a gyászhoz kapcsolódnak. Vacsora után a család leül kártyázni, társasjátékozni vagy az alkalomnak szentelt tévéműsorokat nézni. Éjfélkor hatalmas tűzijáték világítja meg az eget.

Mindent alaposan kitakarítanak és feldíszítenek, az utcákat, tereket is feldíszítikForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Yang Shiyao

 A tűzijáték a kínai újév megünneplésének fontos része, és több rakéta indul el azon az éjszakán, mint az év bármely más estéjén.

Kínában több, mint 500 városban jelenleg vagy korlátozták vagy teljesen betiltották a tűzijátékokat a biztonsági megfontolások és a légszennyezettség miatt, de továbbra is rendkívül népszerű része az újévi ünnepségnek. A hangos és fényes hagyomány egy népmeséből származik, amely egy Nian nevű szörnyetegről szól, akit petárdákkal ijesztettek el.

Kínai előadók tűzsárkánytáncot mutatnak be, hogy megünnepeljék a kínai holdújévet a kínai Bijie városábanForrás: Imaginechina via AFP/Luo lin - Imaginechina/Luo Lin

A kínai újév napja

Ma egy ősi szokás, a Hong Bao, azaz „Vörös csomag" napja zajlik. Ez azt jelenti, hogy a házaspárok piros borítékban pénzt ajándékoznak a gyermekeiknek és a nem házas felnőtteknek. Az is gyakori, hogy a párok a szüleiknek is adnak pénzt. Az elmúlt években ez a szokás a modern technológiát is segítségűl hívta: 2017-ben 14,2 milliárd e-hongbaot (digitális piros csomagot) küldtek ki a közösségi média platformokon, például a WeChat-en keresztül. Távolabbi rokonoknak, barátoknak apró ajándékokkal kedveskednek.

A világ minden pontján családi körben töltik a holdújévet és látványos rendezvénysorozatokkal ünneplikForrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Yuan Fuhong

Az ajándékozás után a családok házról házra járnak, hogy először a rokonokat, majd a szomszédokat köszöntsék.

A tavaszi fesztiválon elfogyasztott hagyományos ételek közé tartoznak a szerencsét hozó halas fogások, a kínai gombóc, a tavaszi tekercs, a rizses sütemények és rizsgolyók.

Egy férfi pontyot készített agyagedényekben a HoldújévreForrás: AFP/Nhac Nguyen

A több mint 1,1 milliárd nézőt vonzó CCTV Tavaszi Fesztivál gálája a világ legnézettebb nemzeti hálózati tévéadása. A világ olyan ikonikus nevezetességei, mint a Tokyo Tower és a London Eye pirosra váltanak az újév jegyében. Az újév végét a Lámpás Fesztivál jelzi.

A 2024-es  lámpás vásáron a legkisebbtől az óriási, hajó méretű világító lámpákig, mindent lehet találni a Lámpás Fesztiválra készülveForrás: NurPhoto via AFP/Costfoto/NurPhoto/Cfoto

A 2024-es kínai újév a Fa Sárkány esztendeje. A Sárkány év szülöttei idén ennek az évnek a szerencsései. Az astronet.hu oldalon erről részletesebben is olvashattok.

(Forrás: officeholidays.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek