Megvan a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum új otthona

A Városliget mellett, Klösz György, a magyar fotográfia egyik kiemelkedő alakjának egykori villájából és fotográfiai műhelyének székhelyéből kialakított épületben kap végleges otthont a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteménye.

Forrás: ligetbudapest.hu

A magyar fotóművészet legjelentősebb kollekcióját magában foglaló intézmény 2025-ben a Szépművészeti Múzeum új tagintézményeként nyitja meg kapuit, Nemzeti Fotóművészeti Múzeum néven.

A korábban irodaépületként funkcionáló egykori Klösz-villa a Városliget fasor 49. szám alatti telken található. Az itt nyíló múzeumban több mint ezer négyzetméternyi kiállítótéren kap majd helyet a gazdag gyűjtemény.

Forrás: ligetbudapest.hu

A múzeum anyaga hazánkban a legteljesebb képet adja a fotográfia történetéről és a kortárs folyamatokról. A gyűjtemény egyik legfontosabb részei a Magyarországról elszármazott fotográfusok alkotásai, így például André Kertész, Moholy-Nagy László, Brassaï, Martin Munkácsi, illetve Robert Capa fotográfiái, de elsősorban a Magyarországon alkotó fotóművészek életművét őrzik itt. A több ezer fotográfust felvonultató gyűjtemény nem csupán a 19. és 20. századi alkotóktól, hanem a kortárs alkotóktól is teljességre törekvő módon gyűjt alkotásokat. A több mint 700 ezer fotográfiát számláló kollekció egy 1957 óta tartó fotótörténeti anyaggyűjtés eredménye, és adományozás útján került a Magyar Fotóművészek Szövetségétől a fotómúzeumhoz.

Forrás: ligetbudapest.hu

A fotómúzeum közgyűjteményi elhelyezésére már korábban is történt kísérlet: 1957-ben, az akkor frissen alakult Magyar Fotóművészek Szövetsége szerette volna, ha a jelentős kollekció a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményébe kerül, de határozott elutasítás volt a válasz, mondván: „a fotóművészet nem tartozik a képzőművészetek körébe". A múzeum a 90-es évek elején, Kecskeméten, az egykori ortodox zsinagóga épületében kapott otthont, ahol alapítványi fenntartásban, kevesebb mint 300 négyzetméteren működött mostanáig.

A leendő múzeummal a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum a Szépművészeti Múzeum intézményi keretei között működik tovább, akárcsak a Magyar Nemzeti Galéria, a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum és a Vasarely Múzeum, írja a ligetbudapest.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek