Utazz Rómába a Virág Judit Galéria kiállításán

Róma városa ihleti a Virág Judit Galéria legújabb, művészeti szenzációkat felvonultató kiállítását. Február 22-től öt teljes héten át ingyenesen látogatható a Róma-Budapest összművészeti tárlat, ahol több száz négyzetméteren a magyar képzőművészet legnagyobb ikonjainak képeit, szobrait, műtárgyait állítják ki: klasszikus és kortárs alkotók remekművein keresztül ismerhetjük meg az olasz főváros hatását a hazai kulturális szcénára a XIX. - XX. században.

Aba-Novák Vilmos: kikötőForrás: Virág Judit Galéria/Astoria Agency

Többek között Aba-Novák Vilmos, Gulácsy Lajos, Keserü Ilona, Markó Károly, Patkó Károly, Reigl Judit és Vaszary János művei is láthatók a kiállításon, amely február 22-én nyílik meg a Falk Miksa utcai Virág Judit Galériában. A Róma-Budapest tárlat és a hozzá kapcsolódó művészeti kiadvány új kutatásokra alapozva foglalja össze az 1800-tól 1948-ig tartó másfél évszázad művészeti irányzatait.

„Berlin és Párizs kiállítást már szerveztünk, most az európai kultúra egy újabb fellegvára, Róma következik. Az eddigi legátfogóbb képet mutatjuk be a közönségnek arról, hogy hogyan vált az olasz főváros a magyar művészet egyik leginspirálóbb helyszínévé" - mondta el Kelen Anna, a galéria vezető művészettörténésze. „Itália festői tájai mindig is lenyűgözték az európai művészeket és írókat. A Római Magyar Akadémián számos hazai alkotó töltött el hosszabb-rövidebb időt az antik, reneszánsz, barokk emlékek tanulmányozásával" - tette hozzá Kelen Anna.

A non-profit kiállításon közel száz, magángyűjteményekből és közintézményekből kölcsönkért műtárgy látható a magyar alkotók színe-javától. A Róma-Budapest tárlaton minden festmény, szobor és műtárgy valamilyen módon az örök városról és a magyar-itáliai kölcsönhatásokról, inspirációkról mesél.

A kiállítás március 28-áig nyitvatartási időben ingyenesen megtekinthető, a tárlatvezetésekről a galéria honlapján és közösségi média felületein lehet tájékozódni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek