3000 éves maja település maradványaira bukkantak Guatemalában

Maja település maradványait fedezte fel egy cseh-szlovák régészeti expedíció a közép-amerikai Guatemalában – írja az MTI a kutatást pénzügyileg támogató cseh Neuron Alapítvány közleményére hivatkozva.

A La Danta piramis területi képe az El Mirador régészeti lelőhelyen San AndresbanForrás: AFP/Carlos Alonzo

Az észak-guatemalai Petén tartományban tavaly nyáron felfedezett mintegy háromezer éves település a fénykorát i. e. 850 és i.sz. 150 között élte, így az egyik legrégebbi maja városnak számít.

A régészek a települést speciális légi felvételek alapján találták meg, majd azokra alapozva a helyszínen ásatásokat végeztek. A feltárt maradványok hozzájárulhatnak a maja kultúra történetének jobb megismeréséhez.A több mint hét négyzetkilométernyi területen paloták, épületek, szobrok, rituális helyek, csillagászati megfigyelő és más objektumok maradványait hozták felszínre.

Az expedíciót Ladislav Silhán cseh, illetve Milan Kovác szlovák kutatók vezették. A csoport tagja volt Sara Polak cseh régész, aki a mesterséges intelligencia segítségével végez kutatásokat és elemzéseket. A cseh-szlovák kutatók a feltárt várost Yax Balamnak, azaz Első Jaguárnak nevezték el.

Maja fríz az El Mirador régészeti helyszínen, a guatemalai San Andres-benForrás: AFP/Carlos Alonzo

A jaguár a maja kultúrában a hatalom szimbóluma volt, és kapcsolatban állt az alvilággal. A Yax Balam területén a szakemberek hét nagyobb építészeti együttest találtak, és a város mellett két kisebb települést is sikerült feltárni.

A jelentősnek minősíthető régészeti leletek kiértékelése a prágai jelentés szerint folyamatban van, s a cseh-szlovák kutatók pedig Yax Balam háromdimenziós modelljének a létrehozásán is dolgoznak.

Célunk, hogy minél közelebb hozzuk a mai emberekhez a világ egyik legrégibb civilizációjának értékeit"– idézte a közlemény Ladislav Silhánt, az expedíció egyik vezetőjét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek