Egészen meghatóak ezek az apró paloták... Vajon miért épültek?

Isztambul utcáin járva a mecsetek, iskolák oldalában gyakran láthatunk az épületek falába faragott miniatűr palotákat. Álmainkban sem gondolnánk, hogy ezek a tündéri, díszes építmények a madarak számára épületek évszázadokkal ezelőtt. Pedig ez az igazság!

IsztambulForrás: Kenan Talas/Shutterstock

A mai Törökország területén élő emberek már az Oszmán Birodalom hajnala előtt is építettek madárházakat, de azok még nem voltak különösebben dekoratívak. Később, az oszmánok már nem egyszerű kalitkákat faragtak az épületek oldalába, hanem összetettebb, többszintes palotákat, gazdag díszítéssel és aprólékos részletekkel. Bonyolult ablakaik, erkélyeik, tetőik és tornyaik az uralkodók lakhelyeit utánozták – micsoda megtiszteltetés ez a város tollas lakói számára!

Sultan Selim mauzóleuma IsztambulbanForrás: Shutterstock/Bulent Demir

Ezek a tündéri házacskák nem pusztán esztétikai vonzerejük miatt épültek meg. Az emberek Isten kedvében szerettek volna járni azzal, hogy a város madarairól ilyen szépen gondoskodnak. A kis paloták ugyanakkor megakadályozták azt is, hogy a madarak az épületek belsejében fészkeljenek.

Az Ayazma mecset madárpalotájaForrás: Shutterstock/Celalettin Gunes

Mára csak néhány madárpalota maradt meg a sok közül, de még mindig szinte minden törökországi városban találni ilyet. Viszonylag sok maradt fenn Isztambulban – ezek az idő múlása miatt már egy kissé viharvert állapotban vannak, de sokukon még mindig kivehetőek azok a fantasztikus részletek, amelyek annyira izgalmassá teszik őket. A legrégebbi a Büyükçekmece-híd oldalán található, közel a városközponthoz.

Forrás: Shutterstock

Ha Isztambulban jársz, többek között a következő helyeken találkozhatsz madárpalotákkal: Sayyed Hassan Pasha Madrasa, Laleli mecset, Millet Kutuphanesi, Yeni Valide mecset, Ayazma mecset és Taksim Mescidi. Mindenképp keresd fel valamelyiket!

Nagy Valide mecsetForrás: Shutterstock/Bulent Demir

Forrás: Atlas Obscura, címlapkép forrása: Shutterstock

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek