Megélni a csodát - Kulturális és gasztronómiai élmények Törökországban

Ha valaki megkérdezi, hogy 2022-ben melyik utam volt a legemlékezetesebb, akkor gondolkodás nélkül rávágom, hogy Dél-Anatólia felfedezése. Nemcsak azért, mert a 8 napos törökországi tartózkodásom alatt sikerült összeszednem a Covidot, hanem azért is, mert olyan életre szóló élményeket kaptam, amelyek minden bajt feledtettek. Pataki Nóra beszámolója következik.

Izgatottan vártam az októberi törökországi utazásomat, ami számos kulturális és gasztronómiai élményt ígért. Utóbbi a mindmegette.hu főszerkesztőjeként különösen vonzó volt számomra, egészen addig, amíg a török fűszerek meg nem feküdték a gyomromat – Murphy, ugye? Na de erről majd később.

A Tigris folyó TörökországbanForrás: Pataki Nóra

Megélni a csodát

Budapestről Isztambulba, majd onnan Gaziantepbe repültünk, hogy másnap megkezdjük körutazásunkat. A több mint egyhetes út alatt gyönyörködtem Gaziantep mozaikcsodáiban, hajóztam a Tigrisen és az Eufráteszen, feljutottam a Nemrut-hegy tetejére, láttam gyönyörű napfelkeltét, naplementét, ittam török teát, török kávét, kóstoltam valódi baklavát. Elvesztem török bazárok színes forgatagában, ellátogattam Harránba, ahol megnéztem a „méhkaptár" falut.

Méhkaptár faluForrás: Pataki Nóra

 Sétáltam Midyat kőfalai között, elláttam Szíriáig, és megcsodáltam Kappadókia minden szépségét. A sok csoda közül nehéz kiemelni, hogy melyik adta a legnagyobb élményt, de visszatekintve az utazásra, három olyan helyszín volt, ahol a leginkább hálás voltam azért, hogy ott lehetek.

Hajózás az ókori folyókon

Hozzám hasonlóan sok ember felkapja a fejét, amint meghallja ennek a két folyónak a nevét, és eszébe jutnak általános iskolai tanulmányai. A két folyó története az ókorig nyúlik vissza, és mind a kettőnek nagy szerepe volt a sumér és akkád civilizáció kialakításában. Amikor ötödik osztályban történelemórán megtanultam, hogy a Tigris és az Eufrátesz között fekszik Mezopotámia, akkor nem gondoltam, hogy valaha is eljutok erre a helyre, és gondolatban visszahajózhatok az ókorba. Először az Eufrátesz tekintélyt parancsoló látványa nyűgözött le. A folyón hajózva megismerhettük a gátépítés során elárasztott város, Halfeti történetét, és megnéztük a vízből kilátszó minaretet.

Halfeti minaretjeForrás: Pataki Nóra

 Akkor nem hittem, hogy az élményt lehet fokozni, ám néhány nappal a később a Tigris rátett még egy lapáttal. A folyót körülvevő sziklafalak, az azokba vájt barlangok, a folyó kéksége teljesen magával ragadott. A túravezetőnk elmesélte, hogy a barlanglakásokban még néhány éve is éltek, az ő édesapja is itt lakott. Hihetetlen, de ezek a lakások teljesen összkomfortosak voltak, a víz és az áram is be volt kötve. 2020-ban, amikor a folyót felduzzasztották, a legtöbben, az ő apja is, elhagyták az otthonukat, ma már csak egy barlanglakás lakott. Ha választanom kellene, hogy melyik folyó tetszett jobban, akkor a Tigrisre teszem le a voksomat, de mind a két hajóút felejthetetlen volt számomra.

Naplemente a Nemrut-hegyen

Az előzetes útitervet böngészve ezt a programot vártam a legjobban. Bár a hegymászás nem az erősségem, bevallom sokszor a lépcsőzéstől is a hideg ráz ki, de mindig csodálva figyelem a hegymászókról szóló filmeket. Nekik a 2134 méter magasan fekvő Nemrut-hegy nyilván nem jelente kihívást, már csak azért sem, mert buszokkal elég sokáig fel lehet menni. A turistáknak pár száz métert kell csak megtenniük a csúcstámadásig, ráadásul az odáig vezető távot egy kiépített úton tehetik meg. Az utazási iroda munkatársai a lelkünkre kötötték, hogy bár Törökországban 28-30 Celsius-fok van még októberben is, a hegyen hideg lesz, dzsekit vigyünk magunkkal. Én még hozzáteszem, sapka, sál, kesztyű sem árt a fázósabbaknak.

Lenyűgözött a Nemrut-hegy látványaForrás: Pataki Nóra

 A szelfit a hegytetőn felejtsd el, a hajadat vagy az arcodba fújja a szél, vagy leviszi a fejedről. Na de kit érdekel a szelfi, amikor az ember szájtátva bámulja a görög és perzsa istenek monumentális szobrait, mint például Héraklész, Zeusz, Ahura Mazdá, Apollón vagy Mithrász szobrát. A kőszobrokat megcsonkították, a fejeket levágták, és a törzstől távolabb vitték. A szoborcsoportról az első írásos feljegyzés egyébként 1838-ból való, de a régészeti kutatások időszámításunk előtt 62-re teszik keletkezésüket. A naplemente, mint minden hegytetőn, a Nemruton is gyönyörű volt. A Nap lebukását azonban nem volt egyszerű megörökíteni, rajtunk kívül több száz turista igyekezte videóra venni a pillanatot.

Amiért megéri hajnalban kelni

A hazautazásunk előtti nap 4.45-kor ébresztett a telefonom. A korai kelést egyáltalán nem bántam, mivel hőlégballonozás volt a program, s hol máshol, mint Kappadókiában. A levegőbe emelkedő színes hőlégballonok látványa lenyűgöző, emiatt sokak számára bakancslistás úti cél Kappadókia.

Kappadókia mesés hőlégballonjaiForrás: Pataki Nóra

 A kalandnak azonban borsos ára van, októberben 275 euró/fő volt egy hőlégballonozás, az élmény viszont kétségkívül megfizethetetlen. A hajnali órákban 150 ballon emelkedik fel Göreme sziklái fölé, hogy aztán a benne utazók a levegőben gyönyörködhessenek a napfelkeltében. A ballonok látványa azonban úgyis páratlan, ha az ember nem benne utazóként, hanem külső szemlélőként csodálja. A környéken számtalan olyan fotózási pontot építettek ki a törökök, ahonnan belátható a völgy, és mesés fényképeket lehet készíteni.

Életre szóló kaland

A törökországi utam egyetlen árnyoldala csak az volt, hogy a helyi gasztronómiával meggyűlt a bajom. A török ételek kiválóak, ettem finom kebabot, török pizzát, töltött padlizsánt, baklavát. A gyomorvédőt azonban itthon hagytam, így néhány nap után már nem éreztem jól magam a nehezebb ételektől.

Török gasztronómiai élményekForrás: Pataki Nóra

Persze lehet az is, hogy már a koronavírus előjele volt mindez. Torokfájósan hazaérve, másnap lázasan ébredve szembesültem azzal, hogy a Covidot is hazahoztam ajándékként. Ám ez csak egy másodlagos emlék azokhoz az élményekhez képest, amelyek örökre az emlékezetembe vésődtek a bő egy hét alatt. A dél-anatóliai útról itt találsz bővebb információt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek