Negyven különböző gyümölcs terem egyazon fán

Negyven különböző gyümölcs, köztük cseresznye, őszibarack, nektarin, szilva és mandula is terem a New York-i Syracuse Egyetem udvarának egyik fáján. A különleges növény ötlete az egyetem egyik professzora, Sam Van Aken fejéből pattant ki, aki akármennyire is meglepő, nem az agrártudományi, hanem a szobrászati tanszék docense. Aken kortárs művész, akinek alkotásai túlmutatnak a hagyományos művészet fogalmain; szobrai a kommunikáció, a botanika és a mezőgazdaság keresztmetszetéből bontakoznak ki. 

A negyvenféle gyümölcsöt termő fát tavasszal rózsaszín, lila és fehér virágok pompája borítjaForrás: Sam Van Aken/Facebook

A művész egy évtizeddel ezelőtt fogott bele a 40 gyümölcs fájának megvalósításába, amikor bezárásra ítéltek egy, a New York-i Állami Mezőgazdasági Kísérleti Állomás által működtetett gyümölcsöskertet. Az egyetemi tanár, aki egy Pennsylvani gazdaságban nőtt fel, nem akarta, hogy a kertben lévő növények, köztük 150-200 éves őshonos, ritkaságnak számító csonthéjasokat termő fák odavesszenek, ezért úgy döntött, hogy egy hibrid megalkotásával megmenti őket. A férfi a „chip-szemzésnek" nevezett eljárással az évek során 16 darab különleges fát hozott létre, melyeket később múzeumoknak és alapítványoknak ajándékozott, az elsőt pedig ő maga ültetett el az egyetem udvarán.

A fa télen úgy néz ki, mint bármely másik, tavasszal azonban rózsaszín, lila és fehér virágok pompája borítja, nyáron pedig negyvenféle gyümölcs teremjen rajta. Van Aken, aki művészeti és értékmegőrzési projektként tekint a 40 gyümölcsöt termő fára, aki azt tervezi, hogy hamarosan létrehoz egy gyümölcsöskertet is, melyben csak ilyen csodafák lesznek.

Forrás: Érdekes Világ, Wikipedia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek