Videó: Ilyen végighajtani a világ egyik leglélegzetelállítóbb útján

A világ egyik legszebb autóútjaként tartják számon a Norvégia partjainál, szigetek között kanyargó Atlanterhavsveient. Az Atlanti-óceán felett haladó pálya nem csak egy egyszerű közlekedési útvonal, hanem egy nemzeti turistaút is, amely rengeteg élményt kínál az idelátogatóknak.

Aerial summer view of scenic Atlantic Ocean Road (Atlanterhavsveien) in NorwayForrás: Shutterstock/Giedrius Akelis

A különleges út a Romsdal-félszigetet köti össze Averoya szigetével, s részben lakott szigeteken és sziklaképződményeken halad át, szélessége 6 és fél méter, emelkedési szöge maximum 8 fokos. A viaduktokat, gátakat és nyolc hidat is magában foglaló utat 1983-ban kezdték el építeni, és 1989-ben nyitották meg. A legfigyelemreméltóbb és leghíresebb része egy 263 méter hosszú konzolhíd, a Storseisundet, amely ívének legmagasabb pontja a tenger szintjétől 23 méter magasan található.

Norvégia, AtlanterhavsveienForrás: Shutterstock

Akár nyári napsütésben, akár a készülődő viharban hajtunk végig az úton, biztosan életre szóló emlékeket szerzünk. A confused.com egy 360 fokos videót tett közzé, amelyet nézve innen a távolból is átélhetjük a nem mindennapi élményt:

Az úton haladva bizonyos megállóhelyeken le is parkolhatjuk az autónkat, hogy sétáljunk egyet, felmásszunk egy dombra, magunkba szívjuk a sós levegő illatát és élvezzük a csodálatos kilátást.

Az út közeléből nyaranta hajókirándulások indulnak Haholmen szigetére, a Stromsholmenben lévő tengeri sportközpont pedig horgásztúrákat, sznorkelezést fókalest is szervez.

Forrás: Érdekes Világ, Visit Norway

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek