Egy ókori római temetkezési hely a Vatikán új látványossága

A Via Triumphalis Necropolis egy ókori római temetkezési hely, amely a Vatikán alatt található. Bár már 1956-ban felfedezték, és 2003-ban nagy része megközelíthetővé vált, eddig csak szakembereket és tudósokat engedtek be, egészen november 17-ig, amikor megnyitották új bejáratát, a Szent Rózsa-kaput. Egy új kiállítás is várja az érdeklődőket, melynek címe: „Élet és halál a császárok Rómájában".

RómaForrás: Musei Vaticani

A nekropolisz falain belül nyitott sírok, márvány szarkofágok és lenyűgöző mozaikok és freskók láthatók. A sírok, amelyekben római rabszolgák, felszabadított rabszolgák és kézművesek vannak eltemetve, az i.sz. első és negyedik századból származnak. Leonardo Di Blasi szakértő szerint a nekropolisz hihetetlenül értékes a tudósok számára, akik általa betekintést nyerhetnek az abban a korszakban élő emberek hagyományaiba és rituáléiba.

Itt találták Meg például a pompeji színház gondnokjának sírját. Holttestét ácsszerszámok veszik körül, melyeket feltehetően színházi díszletekhez használt. Más sírokban valószínűleg Néro császár rabszolgái nyugszanak, olvasható a Time Out oldalán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek