Videó: 1900 éves római kardokat találtak egy barlangban Izraelben

Négy római kardot és egy 1900 évvel ezelőtti pilumként ismert nehézgerelyt találtak a régészek egy barlangban Izraelben, a Holt-tenger partja közelében – írja a CNN. 

A ritka fegyvereket az En Gedi Természetvédelmi Terület egyik barlangjának titkos kamrájában találták meg. A kutatók szerint a fegyverek valószínűleg háborús zsákmányok voltak, zsidó felkelők zsákmányolhatták római katonáktól, majd rejtették el azokat a Júdeai sivatagban mintegy 1900 évvel ezelőtt. 

A kivételesen jó állapotban megőrződött kardokat bőr-, fa- és fémdarabok mellett találták meg. Három kardnak 60-65 cm hosszú, a negyediknek 45 centiméteres pengéi vannak. A régészek még csak most kezdik el a fegyverek alaposabb tanulmányozását, hogy megpróbálják kideríteni, hol és kik készítették a kardokat. A sajtóközlemény szerint a további ásatások során egy i.sz. 132–135-ből származó bronz érmét tártak fel, amely valószínű, hogy a Bar Kochba-lázadáshoz köthetően került a barlangba. 

A jó állapotú kardok a római korból származnakForrás: Facebook/Ancient Archeology

Az ókori római fegyvereket szerda délelőtt mutatták be egy sajtótájékoztatón, a tanulmány szerepel a New Studies in the Archaeology of the Judean Desert: Collected Papers (Új tanulmányok a Júdeai sivatag régészetéről: tanulmánygyűjtemény) című kiadványban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek