Videó: Megnéztük az ELTE bölcsészkarának obszervatóriumát

Még néhány ELTE-s hallgató számára is újdonság lehet, hogy a bölcsészkar Múzeum körúti, Steindl Imre által tervezett épületében egy obszervatórium rejlik. A csillagvizsgáló évek óta nem látogatható, de az Imagine városnéző túrákat szervező csapata jóvoltából beleshettünk a soha ki nem nyitott ajtók mögé.

Arról, hogy hogyan kerül csillagvizsgáló a bölcsészkar épületébe, hogy mi célt szolgált ez a majdnem 150 éves, forgatható szerkezet, és hogy hogyan történt a pontos idő meghatározása építésének idején, az Imagine túravezetője, Morcsányi Elza mesélt nekünk, miközben lépcsőkön és csigalépcsőkön keresztül vezetett fel minket a páratlan panorámát nyújtó toronyba.

Kilátás az ELTE obszervatóriumának erkélyérőlForrás: Travelo

Az ELTE BTK főépületét Steindl Imre (1839-1902) tervezte, ugyanaz az építész, akinek a csodálatos Országház épületét is köszönhetjük. A csillagvizsgáló azonban nem épült volna meg a magyar méréstudomány megteremtője és a geodézia professzora, Kruspér István nélkül. Ő kérte Steindl-től hogy épüljön egy csillagvizsgálda is az épületben az itt tanuló diákok számára, akik a különböző műszerek használatát itt gyakorolhatták. (A mai bölcsészkar épületében 2001-ig a természettudományi kar működött.) Az obszervatórium legfontosabb funkciója azonban a pontos idő meghatározása volt.

A zárt udvarban lévő könyvtár ablakai előtt is elhaladva három emelet lépcsőit kell megmásznunk, mire egy kulcsra zárt fehér ajtóhoz érkezünk. Innen újabb lépcsők és egy csigalépcső következik, és hamarosan egy keresztgerendákkal borított kisebb középpontos térben találjuk magunkat. Körben ablakok, ahonnan minden irányba rálátni Budapest tetőire, a két kis erkélyről pedig a Gellért-hegyet is látni. Még pár lépés egy szűk csigalépcsőn felfelé, és a csillagvizsáló dobjába érkezünk. A négy méter átmérőjű tér érdekessége, hogy egy forgatható mechanikus szerkezet segítségével a nyitható-csukható ablak az égbolt éppen vizsgált szeletére irányítható.

A csillagvizsgáló kupolája, egy forgatható szerkezet, aminek segítségével az ablak az égbolt vizsgált szeletére irányíthatóForrás: Markovics Gábor

A 15 éves Imagine három épület, köztük az obszervatórium bejárásával nyitotta meg az építészetet, építészeti trendeket és a legkedveltebb építészeti stílusokat fókuszba állító Építészet Hónapja nevezetű eseménysorozatát. A csapat tagjai különleges épületbejárásokkal készülnek egész októberben, melyekkel céljuk, hogy a rámutassanak: nem csak a város és az épületek tervezésénél, hanem ezek felfedezése közben is érdemes olykor perspektívát váltani, és új nézőpontból tekinteni a megszokottra. Ezekből a programokból adott ízelítőt a három épület bejárása.

Az ELTE BTK lépcsőházaForrás: Markovics Gábor

Az obszervatórium megtekintése után a Központi Papnevelő Intézet legfelső emeletéről nyíló titkos kertből nézhettük meg egészen közelről a Egyetemi Kisboldogasszony-templom tornyait, majd a Matild-palota The Duchess Rooftop Barjából gyönyörködhettünk Budapest csodálatos panorámájában.

Kilátás az obszervatóriumbólForrás: Markovics Gábor

Az Imagine csapata egy hónap alatt több mint 25 alkalommal, 13 tematikában indít túrát, melyek között ott találjuk a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ raktársétáját vagy a Központi Szeminárium elzárt tereit megnyitó épületbejárást. Emellett olyan újdonságokkal is készülnek, mint az Andrássy út legszebb épületeként emlegetett Krausz Palota bejárása a felújítást végző építésszel, vagy az egykori józsefvárosi Telefonközpont szecessziós-historizáló épületét bemutató séta. Regisztráció, a programok részletes leírásai és időpontjai ezen az oldalon érhetőek el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek