Végre ezek a különleges helyszínek is felkerültek méltó helyükre, a világörökségi listára

Az UNESCO Világörökségi Bizottsága rijádi ülésén a napokban több csodás helyszínt is felvettek a világörökségi listára. Mutatjuk azokat a pótolhatatlan helyszíneket, amelyeket idén már úgymond biztonságban tudhatunk, hiszen innentől fokozottan ügyelnek rájuk. A világörökségi bizottság szeptember 25-ig ülésezik a szaúdi fővárosban.

Az UNESCO 1972-ben elfogadott Világörökség egyezményének célja az emberiség kiemelkedő értékkel bíró kulturális és természeti örökségének megőrzése. Az egyezményhez csatlakozó állam egyebek között kötelezettséget vállal arra, hogy a területén fekvő világörökségi helyszíneket óvja és megőrzi a későbbi generációk számára is – olvasható az unesco.hu oldalán. Mutatjuk tehát a fontos listára most felkerülő kincseket.

Dániai viking erődök

Az UNESCO öt dániai viking kori gyűrűerőddel bővítette a kulturális világörökségi jegyzékét. A trelleborgi romok mellett az Aggersborg, Fyrkat, Nonnebakken és Borgring településeknél talált, kör alaprajzú építmények kerültek fel a jegyzékbe.

A Trelleborg-erőd kör alakú romjaiForrás: MTI/EPA/Ritzau/Mads Claus Rasmussen

A második világháború idején feltárt trelleborgi erődöt I. (Kékfogú) Harald dán király uralkodása idején emelhették, ugyanis a várárokban fellelt faanyag kormeghatározása szerint a tartószerkezethez használt élő fát Kr. u. 980-ban vágták ki.

Mongóliai szarvaskövek

Az észak-mongóliai Khövszgöl és a középső Arhangaj tartományban található szarvasos kövek az i.e. 1200 és 600 között, a bronzkorban keletkeztek.

A mongóliai szarvaskövekről nem is gondolnánk, milyen magasak valójábanForrás: Aloxe/Wikipedia

A négyméteres magasságot is elérő egyedülálló vagy csoportosan elhelyezett monolitok között temetkezési helyek és áldozati oltárok találhatók.

Dzserba szigete, Tunézia

Az ókori (karthágói és római) műemlékeiről, mecseteiről, templomairól és zsinagógáiról híres tunéziai Dzserba szigete szintén a világörökség része lett.

Kék színben pompázik Afrika legrégebbi zsinagógája, a Ghriba belső tereForrás: IssamBarhoumi/Wikipedia

Az 514 négyzetkilométer területű, legnagyobb észak-afrikai szigetről úgy tartják, hogy Homérosz Odüsszeiájában ott találkozott Odüsszeusz a lótuszevőkkel. Itt forgatták a Csillagok Háborúja Tatuin bolygón játszódó több jelenetét is és itt található Afrika legrégebbi zsinagógája, a Ghriba és több megerősített ibadita (az iszlám egyik ága) mecset is.

Maison Carrée templom, Nimes, Franciaország

Az időszámításunk kezdetén a dél-franciaországi Nimes-ben épült, Maison Carrée néven ismert, tökéletes állapotban fennmaradt római templom - 51. franciaországi helyszínként - szintén felkerült a világörökségi listára.

Mint egy megkövesedett maradvány, úgy fest a Maison Carrée templomForrás: Only France via AFP/BRUNO DE HOGUES / ONLYFRANCE.FR/Bruno De Hogues

A világörökségi bizottság szeptember 10-én kezdődött rijádi ülésszakán előzőleg már egy másik francia helyszínt, a tengerentúli Martinique északi hegycsúcsait és a szigeten található Mont Pelée aktív tűzhányóját is felvette a listára.

Zatec középkori városközpontja, Csehország

A világörökség része lett a 19 ezer lakosú csehországi Zatec középkori városközpontja és a környező komlóföldek.

Zatec városközpontja is megér egy kirándulástForrás: ŠJů/Wikimedia Commons

A Prágától 85 kilométerre északnyugatra fekvő térség a cseh kulturális minisztérium szerint a világ első komlótermesztő vidéke, amelyen évszázadok óta folyik a világ legelismertebb komlófajtájának, a saaz komlónak a termesztése és kereskedelme.

Takalik Abaj régészeti helyszín, Guatemala

A világörökségi listára került hétfőn a guatemalai olmék-maja Takalik Abaj régészeti helyszín, a maja kultúra bölcsője.

A titokzatos Takalik AbajForrás: Simon Burchell/Wikipedia

A fővárostól mintegy 200 kilométerre nyugatra fekvő El Asintalban található, kőépítmények, szobrok és sűrű növényzet alkotta régészeti helyszín a két civilizációval kapcsolatos írásos emlékeket őriz. A várost először az olmékok (i.e. 1500 és i.sz. 100 után) lakták, majd a mezoamerikai preklasszikus kor közepén (i.e. 800 -i.sz. 300) maják éltek itt.

Erfurt középköri zsidónegyde, Németország

Az ülésszakon felvették a világörökségi listára a németországi Erfurt középkori zsidónegyének épületegyüttesét, a Régi Zsinagógát, a rituális fürdőt, a mikvét és egy kő lakóházat.

Erfurt Régi ZsinagógájaForrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jens Kalaene

A zsinagóga építése a XI. században kezdődött, az 1349. évi pogrom után raktárnak, majd fogadónak használták, 1988-ben fedezték fel újra. A mikve története a XII. századig nyúlik vissza.

Ukrajna veszélyeztetett örökségei

Végül de nem utolsó sorban a bizottság a múlt héten az ukrajnai orosz invázió miatt a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára vette fel a kijevi Szent Szófia-székesegyházat és több kolostorépületet.

A meseszép Szent Szófia-székesegyházForrás: Roman Brechko/Wikipedia

Lviv (Lemberg) óvárosa szintén felkerült a listára.

A lsitára felkerült még a ciszjordániai Jerikó városa melletti Tell esz-Szultan (héberül Tel Jerikó) régészeti lelőhely, amiről a közelmúltban írtunk.
(Forrás: MTI)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek