A trójai hős nyomában - 5 országot érint a legszebb török városból induló út

Trója a mai Törökország területén található az Égei-tenger északi részén, Çanakkale településen, mely az ország egyik legszebb városa. Ez az ősi település, amely a világ legrégebbi legendáit is inspirálta, régészeti és kulturális emlékek helyszíne, amelyek a múlt pompáját hozzák vissza a jelenbe. A város 3000 éves történelmével egyedülálló élmények sorát kínálja az odalátogatóknak.

Ez az ősi város egyben az Aeneas útvonal kiindulópontja is, az Európa Tanács által nyilvántartott első és egyetlen kulturális útvonal, amely Törökországból indul. A Trója és Antandrosz régészeti területektől induló és a Rómában véget érő Aeneas Kulturális útvonal számos vidéki tájat, természeti területet és régészeti lelőhelyet egyesít, amelyek közül némelyik jól ismert és 1998 óta az UNESCO Világörökség listáján is szerepel.

A romok mesélnek egy letűnt korrólForrás: TGA, Türkiye Turizmus

A trójai hős ihlette útvonal, az Aeneas

A Vergilius római költő által elmesélt Aeneas (Aineiasz) legendája ihlette az Aeneas Kulturális útvonalat. Vergilius Aeneis című műve Aeneas történetét meséli el, aki egy trójai hercegnek és Aphroditénak, a szerelem istennőjének nemes fia. A legenda szerint Aeneas apjával és fiával együtt elmenekült a lerombolt Trója városából, és civilizációkon, kultúrákon és tájakon keresztül hosszú utat tettek meg, hogy felépítsék az „új Tróját".

Tevfikiye, trójai lelőhely (Truva), Unesco világörökség, itt található trójai faló másolataForrás: Photononstop via AFP/Nicolas Thibaut/Photononstop/Nicolas Thibaut

Aeneas Edremit Antandrosz ősi városába utazott, ahol az Ida-hegyről (Kaz Dağları) származó fából hajókat épített. Aeneas a többi túlélővel együtt hajóra szállt, és elindult az új Trója létrehozására. A hős útja Trákia partjainál kezdődött, Görögországon, Albánián és Tunézián át vezetett, majd Olaszországban ért véget.

Assos régészeti lelőhelye a Biga-félsziget délnyugati részén, Behramkale falu határán belül található, 17 kilométerre délre Çanakkale körzetétől.Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 ismailyildiz/Shutterstock. No use without permission./Ismailyildiz

Olasz földön megteremtette a római civilizáció alapjait, és ezzel az egyik legjelentősebb változást hozta el a történelemben. A római civilizáció legendás „atyjaként" és az európai művészet és kultúra évszázadokon át tartó, időtlen ihletforrásaként Aeneas, a trójai hős továbbra is az európai identitás szimbóluma.

5 országot és 21 kikötőt érint

Az Aeneas útvonal Törökországből indul, és Çanakkale, Balıkesir és Edirne tartományokon halad keresztül; összeköti Albániát, Görögországot, Tunéziát és Olaszországot. Az útvonal Trója ősi városában kezdődik, ahol állítólag kitört a trójai háború. A Balıkesir melletti Antandrosz ókori városa a második állomás: itt építette meg Aeneas a hajóit. Az ókori Ainosz városa, ahol Aeneas Trákia partjainál landolt és az új Tróját kezdte építeni, szintén az útvonal része. A mai város Edirnében található, a Meriç folyó és a Saros-öböl találkozásánál.

Edirne városát is érinti az útvonal, ami Törökország legnyugatibb részén, az egykori Trákia területén találhatóForrás: Edirne/TGA, Türkiye Turizmus

Az Aeneas Kulturális útvonal, amelyen egykor a mitológiai hős is megtette kihívásokkal teli útját, ma öt európai és mediterrán ország 21 kikötőjén keresztül vezet.Az útvonal, amely az északnyugati Égei-tenger törökországi partjairól indul és Olaszország Latium partjáig tart, hat UNESCO világörökségi helyszínt foglal magában: Trója, Butrint, Delos, Etna vulkán, Karthágó és Cilento-Vallo di Diano. Három nemzeti parkkal is rendelkezik: az Ida-hegység, a Butrint Nemzeti Park és a Cilento-Vallo di Diano Nemzeti Park.

Szebbnél szebb helyen vezet végig az út - ez a Ida-hegység, ami úgy fest, mintha a mesében járnánkForrás: KÜLTÜR VE TURİZM BAMANLIĞI - TANITMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ/Il Müdürlüğü Arşivi

A történelemért rajongók Mekkája

Az Aeneas Útvonal sok érdekességet kínál a történelem, a régészet és a mitológia iránt érdeklődő utazóknak. Trója földjére lépve, amely az útvonal törökországi kiindulópontja, elképesztő földrajzi élményben lehet részünk. Trója régészeti romjai lenyűgöző utazásra invitálják a látogatókat a civilizációk történelmén keresztül, amelyeket ugyanazon a helyen romboltak le és építettek újra. A város bejáratánál levő Trója Múzeum megnyitásával Çanakkale kulturális és művészeti központtá változott, köszönhetően az ősi Trója városából származó egyedülálló gazdagságnak.

A Trója Múzeumban rengeteg érdekességet megtudhatunk az ősi városrólForrás: TGA, Türkiye Turizmus

A múzeumban a város egyedülálló műalkotásai láthatók, miután számos olyan leletet tártak fel Trója ősi városából, mint a színház és a fürdők.

(Forrás: TGA - Törökország Kulturális és Turisztikai Minisztériumának hírlevele)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek