Látványos királyi koncerttel érkezik a Koreai Kulturális Fesztivál

A Koreai Kulturális Központ évről évre egyre színesebb programot állít össze a Koreai Kulturális Fesztiválra. A rendezvény ideje alatt bepillantást nyerhetünk a koreai pop kultúra alakulásába, a színes hagyományokba, az ízletes ételek kultúrtörténetébe és persze az ország jellegzetes zenei világába is. Idén egy hónaposra bővült a fesztivál, és tele lesz a világ másik feléről érkezett érdekes vendégekkel. 

Akik szeretik megismerni más kultúrák történeteit, szokásait, zenéit és ételeit, azok ne hagyják ki azt a szeptemberi lehetőséget, amit a Koreai Kulturális Fesztivál kínál. Az ezelőtti években szinte mindig ott voltunk a központ által szervezett őszi nagyfesztiválokon, így tapasztalatból írjuk, hogy ennél színesebb és több koreai vendégelőadót felvonultató kulturális fesztivál kevés van az országban. A koreai kulturával foglalkozó magyar csapatok, tánccsoportok és zenekarok, kalligráfusok és harcművészek ugyanolyan igyekezettel és lelkesedéssel vetik bele magukat a fesztivál szervezésébe, mint a külföldi előadók.

Black StringForrás: Koreai Kulturális Központ / Press

És erről bárki megbizonyosodhat, aki akár csak egy programra ellátogat a fesztiválon, szeptember 8. és 30. között. És bizony lesz miből válogatni. Íme egy kis ízelítő:

A fesztivál koncertsorozatának eseményein a hagyományos koreai zene, a gugak számos különböző arcát mutatja be a „K-gugak" kezdeteitől egészen napjainkig. A Magyar Zene Házának színpadán fellép a geomungo koronázatlan királynője, a Black String; a Gyeonggi tartománybeli népdalok mestere, Lee Hee-moon által fémjelzett „NAL projekt" (szeptember 13.); valamint a tradicionális koreai hangszerek hangját a kortárs zene nyelvén megszólaltató Park Jiha.

Ősi királyi rituális zenék lüktetnek

Világkörüli turnéja egyik európai állomásaként hazánkba érkezik a Nemzeti Gugak Központ táncegyüttese, hogy előadják a JONGMYO JERYEAK-ot, amely a királyi ősök rituális zenéje a Jongmyo Szentélyben. Az előadás időpontja szeptember 21. Ez a helyszínhez kötött rituális tánc és zene a nemzet első regisztrált Szellemi Kulturális Öröksége volt 1964-ben, majd 2001-ben felkerült a UNESCO Emberiség Szellemi Kulturális Örökségeinek listájára is.

Forrás: Koreai Kulturális Központ / Press

Amint a képeken is látni, a társulat hatalmas létszámmal érkezik hazánkba. A nagyszabású, 90 perces előadásban 54 zenész és 18 táncos lép fel, a helyszín pedig az Erkel színház színpada lesz.

Nem csak hallgatni, részt venni is lehet

Azokat, akik szeretnék közelebbről megismerni a koreai zenetörténetet és kipróbálni a koreai hangszereket, különböző témájú workshopok és szimpóziumok várják a Koreai Kulturális
Központban és a Hagyományok Házában. A látogatók koreai mesteremberektől, a 2004-ben alapított Jindo Nemzeti Gugak Központ szakembereitől tanulhatnak el egy-két alapfogást, és elmerülhetnek a hagyományos koreai zenét és táncot magába foglaló K-gugak világában.

Forrás: ©Antal Zsani / Koreai Kulturális Központ / FB

Egy koreai fesztivál sem teljes filmklub nélkül. Ilyenkor régebbi és újabb alkotásokat nézhetünk meg, olyan filmeket, amiket máshol nem láthatnánk. A Koreai Filmhetet 2007-ben rendezték meg először hazánkban és azóta is töretlen népszerűségnek örvend, és már nem csak a fiatalabb "koreai hullám" iránt rajongó nézők körében. 

Éppen ezért a szeptemberi kulturális fesztivál keretében is lesz filmklub, ahol két olyan különleges filmet mutatnak majd a szervezők, amelyek középpontjában a koreai zene és tánc áll, mindez persze a koreai filmművészet fordulatos elemeivel megfűszerezve. A két filmklub alkalom szeptember 15-én és 22-én pénteken lesz a Koreai Kulturális Központban.

Szerzetesi gasztronómia magas fokon

Végül, de nem utolsó sorban a koreai gasztronómia is a fesztivál szerves része. És idén még különlegesebb lesz ez a kategória, mint eddig bármikor. A hónap végén hazánkba érkezik ugyanis a koreai templomi konyha nagymestere, Jeong Kwan, akit a "Chef's Table" (A séf asztala) sorozatból ismerhetett meg a világ. 

A szeptember 25-i eseményt élőben nézhetitek online, a Központ Facebook-oldalán keresztülForrás: Koreai Kulturális Központ / Sajtó

Előadásán, amit online élőben is nézni lehet majd szeptember 25-én, beszél az egészségmegőrzésről, az élet és az étel tiszteletéről, valamint a fenntarthatóság elgondolásain nyugvó koreai templomi konyha lényegéről. A szerzetesnő egy zártkörű rendezvényen is részt vesz szeptember 28-án, amire a Travelo.hu egyik munkatársa is meghívást kapott, így pár nappal később személyes élménybeszámolóra számíthatok a különleges alkalomról.

A programok pontos beosztásáról és alakulásáról a Koreai Kulturális Fesztivál Facebook-eseményénél találtok információkat és egy programtáblát, illetve a Koreai Kulturális Központ oldalán, ahol a népzenei workshopokra is tudtok jelenetkezni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek