II. világháborús tengeralattjáró parkol Velencében a filmfesztivál alkalmából

Edoardo De Angelis olasz rendező Comandante (Parancsnok) című második világháborús tengeralattjáródrámájával nyílik meg ma este a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. A mustra hivatalos programjában Reisz Gábor Magyarázat mindenre című, harmadik nagyjátékfilmje is szerepel, a Biennale College Cinema szekcióban pedig Vermes Dorka első nagyjátékfilmje, az Árni lesz látható.

Olaszország, VelenceForrás: Shutterstock/Adisa

A nyitó napon adják át a fesztivál Arany Oroszlán-életműdíját Liliana Cavani olasz rendezőnek és forgatókönyvírónak.

A 23 filmből álló versenyprogramban műsorra tűzik számos amerikai rendező, köztük David Fincher, Sofia Coppola, Ava DuVernay, Michael Mann, Bradley Cooper és Wes Anderson új filmjét, de erős válogatás látható majd Európából, Latin-Amerikából és Ázsiából is. A mezőny Arany Oroszlán-fődíját odaítélő nemzetközi zsűrit Damien Chazelle, a Kaliforniai álom Oscar-díjas rendezője vezeti.

A megnyitón a versenyprogram Comandante című filmjét mutatják be. Ebből az alkalomból egy korabeli tengeralattjárót horgonyoztak le a Szent Márk térnél.

Reisz Gábor filmjét az A kategóriás fesztivál Orizzonti (Horizontok) elnevezésű szekciójában vetítik. A Magyarázat mindenre főbb szerepeiben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A forgatókönyvet Reisz Gábor és Schulze Éva írta, a producer Berkes Júlia, az operatőr Becsey Kristóf, a vágó pedig Gorácz Vanda és Reisz Gábor volt.

Vermes Dorka első nagyjátékfilmje, az Árni, amely egy vándorcirkusz mindeneséről szól, a Velencei Biennálé támogatásával készült, fejlesztésére a Biennale College Cinema programban került sor.

A velencei filmfesztiválról számos film kerül Oscar-közelbe, az elmúlt évek 11 rendezői Oscar-díjasa közül nyolc filmje debütált Velencében, köztük Chazelle Kaliforniai álom című alkotása is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek