Zöld oázis a manhattani betondzsungel közepén

Zöld oázis a manhattani betondzsungel közepén, illatos növényekkel és beporzókat vonzó virágokkal, ami ráadásul a vízen „lebeg", szinte mint egy falevél. Ha a New York-i Little Islandet akár csak fotón is látod, garantáltan az emlékezetedbe ég.

Little IslandForrás: Only France via AFP/Francois Roux

Szinte a semmiből nőtt ki a New York-i Hudson folyón ez az innovatív mesterséges sziget, egy vízi arborétum, amely a Little Island nevet kapta. Az eredetileg Pier 55 névre keresztelt park 132 – egyesek szerint gomba, mások szerint tulipán alakú – betonoszlop tetején fekszik a folyó felett. Az ötletet, hogy betonoszlopokra telepítsék a parkot, a már használaton kívüli egykori Pier 54 móló vízből kiálló fa cölöpjei adták, amelyeket meghagytak a vízi élővilág megóvása érdekében. A Little Island megálmodója ugyanaz a Thomas Heatherwick, aki a szomédos Hudson Yards területén található Vessel látványtervezője volt. Ez utóbbi egy 16 emeletes, méhkaptár-szerű kompozíció, amely szintén nagyon szokatlan látvány.

A park területén 66 ezer virágot ültettek el 350 fajbólForrás: AFP/Angela Weiss

"A sziget egy komplett oázis a város közepén: a park területén 66 ezer virágot ültettek 350 fajból, valamint 114 fát, melyek közül több 18 méteresre nőhet. A Little Island inkább hasonlítható egy angolkerthez, mint hagyományos közparkhoz. Bár a terület mindössze egy hektár nagyságú, különleges adottságai miatt mégis saját mikroklíma alakult itt ki." – írja a Lakáskultúra.

Élet a Little IslandenForrás: AFP/Angela Weiss

De a kis sziget többet nyújt, mint egy egyszerű park: legmagasabb pontjáról, a 'The Hill'-ről gyönyörű, 360 fokos kilátás nyílik Manhattanre és a Hudson folyóra. Emellett egy 687 férőhelyes amfiteátrum (The Amph) és egy színpad is helyet kapott a szigeten, ahol élő előadásokkal, kulturális rendezvényekkel, művészeti programokkal várják a látogatókat, gyerekeknek pedig külön, kreatív programokat is szerveznek. A legtöbb előadás és program ingyenes, azonban 12:00 óra után csak foglalással lehet bejutni szigetre.

Little IslandForrás: AFP/Angela Weiss

A Lakáskultúra cikkére kattintva tovább olvashatsz a Little Island lenyűgöző múltjáról, arról az időszakról, amikor még egy indián törzs lakta a területet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek