Velence után az Iparművészeti Múzeumba kerülnek a kortárs magyar üvegművészeti alkotások

Kortárs üvegművészeti tárgyakkal bővül az Iparművészeti Múzeum gyűjteménye: a Magyar Zene Házában júliusban bemutatott Glassification.hu című kiállítás alkotói közül hatan egy-egy művüket ajánlották fel a múzeumnak.

Bősze Eszter Belső mozgás I. című üvegszobraForrás: MTI/Balogh Zoltán

Az alkotások azt követően kerülnek a múzeumba, hogy a kiállítás visszatér kétéves körútjáról, amelynek keretében idén többek között Velencében, Szófiában és finn városokban mutatkozik be a kortárs magyar üvegművészet.

László Kyra Álomküszöb című üvegszobraForrás: MTI/Balogh Zoltán

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Magyar Üvegművészek Társaságával együttműködésben hozta létre legújabb utazó kiállítását a kortárs magyar üvegművészet szélesebb körű nemzetközi megismertetésére - emlékeztetett Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára a múzeumnak adományozott tárgyakat bemutató sajtótájékoztatón szerdán.

Emlékeztetett arra, hogy 2022 az üveg nemzetközi éve volt, hozzátéve, hogy 2023 nagy várakozásokkal teli esztendő, mivel a cseh, francia, német, spanyol és finn kezdeményezéshez csatlakozva a magyar üvegművesség is felkerülhet az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Varga Gyöngyvér Amala Milky Way II. című üvegszobraForrás: MTI/Balogh Zoltán

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára bátor, előremutató kiállásnak nevezte az üvegművészetre összpontosító utazó tárlatot. Megjegyezte, egy kevésbé ismert és felkapott művészeti irányzatról van szó, de remélik, hogy a magyar művészek meglepetéseket tudnak okozni a világnak, és egyben nemzetközi elismertséget szereznek a magyar üvegművészetnek.

Edőcs Márta Halvány hálózat című üvegszobraForrás: MTI/Balogh Zoltán

A résztvevőket az eseményen Jékely Zsombor, az Iparművészeti Múzeum gyűjteményi igazgatója köszöntötte. A múzeum gyűjteményébe kerülő műveket az alkotók - Bihari Kristóf, Bősze Eszter, Darabos Anita, Edőcs Márta, László Kyra és Varga Gyöngyvér Amala - jelenlétében mutatták be.

A Glassification.hu további négy kiállítójának alkotásai már megtalálhatók az Iparművészeti Múzeum gyűjteményében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek