Eredeti Dalí-szobor bukkant fel Rákoskereszttúron

Hihetetlen, micsoda kincshez jutott a rákoskereszttúri bolhapiac egyik árusa. Szinte filmbe illő módon talált rá egy milliókat érő Dali-szoborra.

Egy hete a Bakancsos utcai Bolhapiac tette ki a hírt Facebook-oldalán, hogy hozzájuk került Salvador Dalí egyik szobra, amelyet a katalán-spanyol művész az utolsó éveiben készített. Hogy hogyan került a XVII. kerületbe ez a rendkívül értékes alkotás, az szinte filmbe illő.

Egy jó érzékkel megáldott bolhapiaci árus egy hagyatéki aukción bukkant rá külföldön. Mindössze 6.000 forintért jutott hozzá az eszméletlen értékű műtárgyhoz, amelynek becsült értéke jócskán 10 millió forint fölött van. De vajon eredeti? A megtaláló közösségi oldalán közzétett bejegyzés szerint Bécsben hivatalos úton igazolták, hogy bizony az! Hogy mi lesz a történet folytatása, azt még nem tudjuk, de egy biztos: nem mindennapi fogásról van szó! - írja a Lakáskultúra.hu.

Dalí Az emlékezet kitartása című 1931-ben készült festménye a New York-i MOMA-banForrás: Hemis via AFP/Blanchot Philippe

A szobor a művész kedvelt témáját, egy olvadó órát ábrázol, amelyről számos más térbeli alkotás és litográfia készült. A motívumot Az Emlékezet Kitartása című festményén is megörökítette. Ez utóbbi kép a szürrealizmus egyik legismertebb alkotása, amelyet a New York-i Museum of Modern Artban tekinthetünk meg.

A szürrealizmus a két világháború között kialakult művészeti mozgalom, a francia „surréalisme" jelentése „realizmus felettiség". Az ebben a stílusban alkotó művészek célkitűzése az volt, hogy a „valóságnál is valóbb dolgokat" alkossanak, a látható valóság helyett a tudatalattira és az álmokra irányították a figyelmüket. A művész az olvadó órák kapcsán így fogalmazott: „A puha órák a tér és idő relativitásának tudatalatti szimbólumai, szürrealista meditáció a rögzített kozmikus rendről alkotott elképzeléseink összeomlásáról." - írja a Wikipedia.

Egy műtárgy a Dalí-kiállításról, ahol nem csak eredeti Dalí-munkák láthatókForrás: Salvador Dalí kiállítás/Facebook

Nem olyan rég megnyitotta kapuit Budapesten a Salvador Dalí kiállítás, amit 2023.09.03-ig tudunk megtekinteni. A helyszín: 1061. Király utca 26. A kiállításon több mint 150 műremeket láthatunk, ez az eddigi legnagyobb Dalí kiállítás Magyarországon. A szervezők egy kis modernitást is csempésztek bele, így a gyerekek számára is rendkívül izgalmas lehet: a végén egy VR utazásra invitálnak minket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek