A művészet rajongói számára legjobb úti célok Európában

A művészet rajongói jó helyen járnak Európában; a kontinens nagyvárosainak múzeumaiban mind ott sorakoznak a művészettörténet legnagyobb nevei: Degas, Turner, Rembrandt vagy Munch. Nem is beszélve az építészet remekeiről, Brunelleschi, Palladio, Gaudí vagy Hundertwasser épületeiről, melyek hosszú idők óta hirdetik városuk nagyságát.

De vajon melyik európai város a legnagyobb művészeti központ? Ezt próbálta meg kideríteni a posterXXL nevű posztereket és fotókönyveket árusító webshop.

London, National GalleryForrás: Shutterstock/Alex Segre

A városokat öt kategória mentén értékelte: megvizsgálta a művészeti galériák, a művészeti fesztiválok és művészeti iskolák számát, hogy hány híres építész által tervezett épület található a városban, és hogy hány hírneves művész származik az adott helyről. Az eredményeket összesítve minden elemzett város kapott egy 150-ig terjedő pontszámot.

A rangsor első helyén pedig nem más, mint London végzett 146,8 ponttal. A város múzeumai nem merülnek ki a Tate Modern és a National Gallery gyűjteményeiben; az Egyesült Királyság fővárosa összesen 261 művészeti galériájával az élen jár Európában. De a városból származó művészek számának listáját is vezeti, igaz csak két névvel előzi meg a következő helyezettet, Párizst, ahol 1088 nevet számláltak.

A LouvreForrás: ian kelsall/pixabay.com

Amszterdam áll a lista második helyén öt művészeti iskolájának és öt művészeti fesztiváljának köszönhetően, ami több, mint bármely más európai városban. A No Art Fesztivál rendhagyó előadások sorozatát kínálja, a This Art Fair pedig több mint 100 művész munkáját mutatja be.

Egyébként a művészeti fesztiválok színterét a német nyelvű városok uralják, mivel e kategóriában Bréma, Hannover és Lipcse is szerepel az első tíz között.

Gaudi ikonikus épülete, a Sagrada Familia BarcelonábanForrás: Unsplash.com

Az összesített lista harmadik helyén Róma áll, amely több mint 300 művész otthona, és hat művészeti iskolával rendelkezik, mint például az Accademia delle arti Roma és a Római Képzőművészeti Egyetem. Oslo is jól teljesít ebben a kategóriában, olyan figyelemre méltó iskolákkal, mint az Oslói Nemzeti Művészeti Akadémia vagy az Oslo Építészeti és Tervezőiskola.

 

Íme a 10 legjobb európai úti cél a művészet szerelmesei számára a posterXXL szerint:

London (146,8/150)
Amszterdam (146/150)
Róma (143,4/150)
Edinburgh (142,4/150)
Oslo (141,6/150)
Berlin (141/150)
Milánó (138/150)
Helsinki (136,2/150)
Lyon (135,4/150)
Párizs (135,2/150)

Forrás: Time Out

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek