Örmény hagyományok a szentendrei Skanzen házai között

A nyáresték mindig különlegesen telnek a szentendrei Skanzenban. Ezen a hétvégén, vagyis augusztus 12-én az Örmények Erdélyben című program vár majd ránk. A nap folyamán az örmény kultúra és gasztronómia kerül fókuszba a Skanzen Erdély tájegységében, a programok ideje alatt betekinthetünk az Erdélybe települt örménység szokásaiba, ízvilágába, táncaiba, zenéjébe és az örmény emberek életébe - írták az esemény közleményében.

Forrás: ©Kaiser Erika / skanzen.hu

A 13 órakor kezdődő rendezvényt dr. Czárán István, az Országos Örmény Önkormányzat elnöke nyitja meg. Az Erdély épületegyüttes főterén a Kortárs&Balett Tánccsoport előadása után gasztronómiai bemutatón vehetünk részt, ahol a tradicionális örmény étel, az angadzsabur leves elkészítésébe pillanthatunk bele.

16 órától örmény dalokat énekel a NUR zenekar, az irodalmat Távol az Araráttól címmel Várady Mária, az ANI – a Budavári Örmény Színház vezetője hozza közelebb. Az Urartu Örmény Színház táncosai népviselet-bemutatót tartanak, 18 órától zenél a balkáni dallamokat játszó Nevetek Zenekar, majd táncház következik a Bekecs Zenekarral.

Forrás: ©Kaiser Erika / skanzen.hu

Az erdélyi örmények eredetét, városi szokásait Az örmény kultúra 1001 szála és formája című ideiglenes tárlat mellett Szegedy-Kloska Tamás kurátor és Fabók Dávid, az Erdélyi Örmény Kulturális Központ szerkesztőjének tematikus sétái mutatják be a Skanzen Erdély tájegységében.

Forrás: ©Kaiser Erika / skanzen.hu

Ezen a napon híres örmény származású magyarokkal, és örmény eredetű szavainkkal is megismerkedhetünk. A kézműves foglalkozásokon örmény egyházi viseletbe öltözött vörös köpenyes bábut, örmény nemesi családi címert és tányérdíszeket készíthetünk. A Korzó Kávéházban jellegzetes ételek kerülnek terítékre – dolmától a kutapig. További információ a Skanzen honlapján olvasható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek