Íme a világ legnagyobb, egyetlen sziklából faragott temploma

A Kailasa templom a világ legnagyobb monolit szerkezete, tehát egyetlen sziklából faragott építménye, amely India keleti részén, Mahárástra államban, az Ellórai-barlangokban található. Ezt az 1300 éves szentélyt több szempontból is építészeti csodának tartják, mivel mindössze 18 év alatt épült meg, ami a tudósok szerint még a mai technológiák segítségével is lehetetlen kihívás lenne.

A Kailasa templom az Ellóriai-barlangrendszer része, ahol összesen 34 templom és szentély található.  A barlangokat a természet alakította ki, de a spirituális kolostorokat és szentélyeket azonban a hinduk faragták ki a sziklákból valamikor az 5. és 10. század között.

Forrás: Hemis via AFP/Guiziou Franck

Az itt található csodálatos Kailasa templom kétszer akkora, mint az athéni Parthenon. A 28 méter magas, 60 méter hosszú és 45 méter széles építmény 18 év alatt készült el a régészek nagy döbbenetére, akik számításaik szerint 100 évet vetítettek előre egy ilyen hatalmas templom kifaragására. A szentély bőségesen és részletgazdagon ábrázolja India történelmét, kultúráját, örökségét és vallását.

Forrás: G41rn8/Wikipedia

Az UNESCO kulturális világörökségének részeként számontartott templomot elefántszobrok tucatjai őrzik, kifejezve a hinduk évszázadok óta tartó tiszteletét. Az alapoknál kifaragott elefántok azt az illúziót keltik, hogy azok támasztják alá az egész szerkezetet.

Forrás: Akshay Prakash/Wikipedia

A legenda

A templomot I. Krisna és felesége építette, és érdekes legenda kapcsolódik hozzá. Az uralkodó király, I. Krisna gyógyíthatatlan betegségben szenvedett. A királynő a férje megmentése érdekében imát mondott Prabhu Ghrishneshwarának (Sivának) Elapurában, és megígérte, hogyha kívánsága teljesül, templomot építtet. Megesküdött arra is, hogy addig böjtöl, amíg meg nem pillantja a templom shikharát (a legfelső tetőszerű építményét).

Forrás: CRS PHOTO/Shutterstock

Amint a király felépült, a királynő elrendelte a templomépítés megkezdését. Az építészek azonban azt állították, hogy évekbe telne a shikhara megépítése. Egy Kokasa nevű építész azonban azt mondta a királynak és a királynőnek, hogy kevesebb, mint egy hét múlva látni fogják a megépült shikharát. Célját pedig csak furfanggal tudta elérni: felülről kezdte a szikla kifaragását, nem pedig alulról, így tényleg rekord idő alatt elkészült a teteje. A királynőnek így nem kellett megszegnie Sivának tett esküjét, és felhagyhatott a böjttel, miután a shikhara felépült.

Forrás: Y.Shishido/Wikipedia

Senki nem érti, hogyan tudták megépíteni

A felülről lefelé faragott a Kailasa templomot még modern felszereléssel is lehetetlennek látszik kifaragni, ráadásul akkoriban a kézműveseknek csupán vésőjük és kalapácsuk volt. Minden faragványt aprólékosan megterveztek, mert a rosszul kivájt sziklát nem lehetett visszahelyezni. A lefaragott hatalmas szikladarabokat pedig legurították a hegyről. 

Forrás: Ms Sarah Welch/Wikipedia

A szakértők megállapították, hogy a szobrászok kezdetben fehérre vakolták a templomot, hogy úgy nézzen ki, mint a hóval fedett Kailash-hegy.

Az Ellórai-barlangokban létrehozott templomok, monostorok a buddhizmushoz, a hinduizmushoz és a dzsainizmushoz kötődnek.

Forrás: Hiroki Ogawa/Wikimedia Commons

Jóllehet Ellóra barlangjait három különböző vallás hívei hozták létre, a díszítmények stílusa, az építészeti jegyek, a szerkezet és szimbolika igen hasonló. Az üregek meditációs célra készültek, és segítették a három vallás elterjedését.

(Forrás: htschool.hindustantimes.comwikipedia.org)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek