Ennél nincs kellemesebb tavaszi program: Kincskeresés a bolhapiacon!

Vannak, akik imádnak garázsvásárokba járni, mások a „használt" szótól is irtóznak, és még véletlenül sem díszítenék fel otthonukat százéves bútorokkal, régiségekkel. A bolhapiacnak mégis megvan a maga varázsa, ráadásul, ha az ember elég szemfüles, böngészés közben valódi kincsekre lelhet.

Antik porcelánok, sárgaréz gyertyatartók, megsárgult nippek, poros csetreszek, egykor szebb napokat látott festmények, ékszerek és vintage darabok: a bolhapiacra sokan csak nézelődni járnak, de olyan is van, aki konkrét céllal érkezik. Bárhogy is, a lényege ugyanaz: ami az egyik embernek kidobásra ítélt kacat, az a másiknak drága kincs. Íme néhány nyomós érv, amiért érdemes időnként kilátogatni a régiségvásárokba.

Az otthonunkat is könnyedén berendezhetjük a piac antik kínálatából – legyen szó egy aranyozott képkeretről, virágmintás ágytakaróró, vagy erről a mókás kutyaszoborrólForrás: Shutterstock

Emlékek közt csemegézhetünk

A bolhapiac portékái értékálló darabok, melyek nem csupán stílusban, de minőségben is kiállták az idő próbáját. A retró asztali lámpák, lemezjátszók, nagymamáink otthonát idéző régi komódszekrények, poros mesekönyvek és a púder illatú kitűzők közt sétálgatva pillanatok alatt visszatérnek gyermekkorunk legszebb emlékei.

Forrás: Lakáskultúra

Fillérekért kincsekre bukkanhatunk

Zsibvásárra járni egyszerre könnyed, hétvégi kikapcsolódás a családdal, és örömteli séta a múltba, ami akár függőséghez is vezethet. Ráadásul, ha elég szerencsések vagyunk, feltölthetjük a ruhatárunkat egyedi darabokkal, de akár az otthonunkat is könnyedén berendezhetjük a piac antik kínálatából – legyen szó egy aranyozott képkeretről vagy virágmintás ágytakaróról.

Az itt töltött idő kikapcsol

A piacozás feltölt, megnyugtat és kiragad minket a rohanó hétköznapok őrült forgatagából. A vásárlás nemcsak egy újabb anyagi kiadás, hanem lehetőség, hogy valami különleges, egyedi kincsre bukkanjunk. Előbb-utóbb találunk egy-két igazán jó standot, szerethető, szívünknek kedves árust, akihez aztán mindig visszatérhetünk.

A friss levegő jót tesz az egészségünknekForrás: Lakáskultúra

Friss levegőn vagyunk

Az egész heti nehéz munka után jólesik kicsit kimozdulni a négy fal közül, hátrahagyni a hétköznapi gondokat, és csak járni egyet a hosszan elnyúló pavilonok gazdag kínálata, valamint a limlomokkal, elfeledett kincsekkel megpakolt standok között. A piacon mindig családias a hangulat, jó a társaság, ráadásul a friss levegő jót tesz az egészségünknek.

A kaposvári bolhapiacboltForrás: Lang Róbert

Hozzájárulunk a környezetvédelemhez

Míg régebben a másodkézből vásárolt darabok és kiegészítők egyet jelentettek a szegénységgel, manapság – amikor a ruhagyártás az egyik legszennyezőbb iparág – inkább környezettudatos szemléletet tükröz. A second-hand kínálatából csemegézve tudatos szinten is hozzájárulhatunk az úgynevezett fenntartható divat kialakulásához. Az már csak hab a tortán, hogy ha használt ruhát vásárolunk, nem jön velünk szembe az utcán ugyanaz a darab.

Hol vannak jó piacok?
Budai Zsibvásár

(Budapest, XI., Budaörsi út 172–178.)

Hegyvidéki Kipakoló

(Budapest, Böszörményi út 23.)

Lőrinczi Bolhapiac

(Budapest, Regény utca)

Nagykőrösi úti használtcikk-piac (Ecseri)

(Budapest, Nagykőrösi út 156.)

Szentendrei antik-bolhapiac és helyi kézművesvásár

(Szentendre, Bükkös part 32.)

 Forrás: Bors

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek