Hatalmas jurtatáborral és büszke lovakkal készül a Kárpát-medencei Ősök Napja

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepét. Az Ősök Napja - mely a Kurultaj testvérrendezvénye - nomád vonulással, harci bemutatókkal, lovas versenyekkel és lovas vetélkedőkkel, íjászprogramokkal, hagyományőrző sportviadalokkal, a magyar-hun-avar örökséget bemutató szakmai kiállításokkal, illetve népzenei és magyar táltos-zenei programokkal várja az érdeklődőket.

Ősök Napja 2019. Bugac, pillanatkép a Nomád vonulásrólForrás: Varga Ramóna-VR PHOTO / Ősök Napja

Az Ősök Napja hagyományőrző ünnepséget a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány hívta életre 2011-ben. Az eseménynek akkor is és ma is az a célja, hogy méltó emléket állítson a magyarság legnagyobb őseinek, Atilla Hun Nagyfejedelemnek, Árpád Vezérlő nagyfejedelemnek, illetve a hun, avar és honfoglaló magyar ősöknek.

Ha kilátogatunk a Bugacon tartott rendezvényre augusztus 4-6. között, több mint ötven zenei és hagyományőrző-, valamint tudományos- ismeretterjesztő programon vehetünk részt. A nagy területen zajló események között mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző programokat. Az ünnepség családbarát, és a gyermekek is számtalan program közül választhatnak.

Különleges helyszín, ingyenes részvétel

Az Ősök Napja alaphangulatát a különleges helyszín adja: a Bács-Kiskun vármegyei Bugac három napra egy, a honfoglalás korának hangulatát megidéző hatalmas, több mint száz jurtából álló nomád táborrá változik.

A vonulásban részt lehet venni hagyományőrző- vagy népviseletbenForrás: Ősök Napja

Az antropológus, régész, néprajzkutató és történész szakemberek által előkészített, valamint a legkiválóbb hagyományőrző csapatok által megvalósított programok izgalmas és látványos módon mutatják be nemzeti történelmünk legkorábbi sajátosságait és szokásait - olvasható a sajtóközleményben.

A területen egy hatalmas "nomád szállás", valamint hadi tábor is felépül. A részévétel az Ősök Napján ingyenes, csak a parkolásért, vagy sátrazásért kell fizetni.

A szép helyszínen a lovasnomád hagyományok is életre kelnek. Az ünnep egyik legemlékezetesebb része a tradicionális seregszemle lesz, harci bemutatókkal, nomád vonulással, lovas versenyekkel és vetélkedőkkel, valamint hagyományőrző sportviadalokkal. A pontos programbeosztást és kedvcsináló képeket, videókat a osoknapja.hu oldalon találtok.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek