Igazi kincset láthatunk Tihanyban idén nyáron

Megnyitott a Tihanyi Bencés Apátság alapítólevelét bemutató kiállítás az apátsági múzeumban. Ha egyébként is tervben volt egy tihanyi látogatás idén nyáron, akkor Magyarország első eredetiben fennmaradt, 1055-ben keletkezett okmányát mindenképpen érdemes megnézni a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeumban augusztus 31-ig

Barkó Ágoston, a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum igazgatójának köszöntője a tárlat megnyitójánForrás: MTI/Vasvári Tamás

A múzeumban persze, nem csak a kincsnek számító okmányát csodálhatjuk meg, de megismerhetjük az apátság megalapításának történeti körülményeit, és egykori működését is. A kiállítás megnyitóján Mihályi Jeromos, az apátság perjele örömét fejezte ki, hogy a tihanyi altemplom 2021-2022-ben történt régészeti feltárása és kutatása után most a kezdetek idejéből, az államalapítás korából származó emléket bemutató kiállítást szervezhettek meg.

Dénesi Tamás, a Pannonhalmi Főapátsági Levéltár igazgatója Magyarország legfontosabb okiratának nevezte a kiállított Tihanyi alapítólevelet. Mint mondta, az oklevelet a király ellátta kézjegyével. Az latinul íródott, de magyar szavakat is tartalmaz. Az aláírók között van német, szláv és magyar nevű ispán és ilyen módon a kultúrák találkozásának a szimbólumává is vált.

A Tihanyi Apátság alapítólevelének eredeti példánya a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum Tihanyi alapítólevél személyesen című kiállításánForrás: MTI/Vasvári Tamás

A tárlat központi része a Tihanyi alapítólevélnek szentelt terem, ahol a biztonsági és műtárgyvédelmi szabályok legkörültekintőbb betartásával egy speciális vitrinbe helyezték el a dokumentumot.

A kiállítás része a Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum látogatói útvonalának, amely a barokk templom melletti látogatóközpontból a bemutatkozó filmmel indul. A kiállítás végén, a múzeumpedagógiai foglalkoztatóban a gyerekeket egy nagy társasjáték várja.

A nyár folyamán is lesznek programok
Júliusban és augusztusban is lesznek speciális vezetések, életmódtörténeti és nyelvészeti fókusszal. Ezen kívül ingyenes hangversenysorozattal és levendulás programokkal várják az érdeklődőket a nyár folyamán a tihanyi bencések.

Az apátság tájékoztatása szerint több rendezvényt is szervez a Tihanyi alapítólevél és korának élményszerű bemutatására. Június 24-én, a Múzeumok éjszakáján két szakvezetés is indul a látogatóközpontból. A túrákon korabeli gregorián ének csendül fel, az érdeklődők találkozhatnak I. András királlyal és lovagjaival, valamint megkóstolhatják a szerzetesek által készített italokat és ételeket is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek