Nekünk írták a dalt! - A Magyar Zene Háza lenyűgöző kiállításán jártunk

A Nekünk írták a dalt! - A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig című időszaki, interaktív kiállítás az év elején nyílt meg a Magyar Zene Házában. A Zene Európai Ünnepe nap alkalmából mi is ellátogattunk a kiállításra, ahol egy igazi zenei időutazásban volt részünk, miközben jobban megismertük hazánk legkiemelkedőbb előadóit, zenekarait, emblematikus slágereit. 

Interaktív zenei időutazás a Magyar Zene HázábanForrás: Gáll Franciska

Az interaktív kiállítás 8 blokkra bontva ad betekintést egy olyan korba, ami minden bizonnyal sokaknak ismerős, talán nosztalgikus, de mindenképpen megkerülhetetlen. A zenei időutazás azért is különleges, mert aki nem ebben a korszakban nőtt fel, az is átfogó képet kap a magyar popzene első bő három évtizedéről egy kis társadalmi, politikai és szociológiai kitekintéssel.

Vissza az időben!

A tárlaton az 1950-es évek végén kezdjük meg a zenei kalandozást, amikor a Röltex és Keravill vállalatok uralták a szocializmus korát. Magyarországon a 60-as évek elején bukkantak fel a táncdalénekesek és az ifjúsági zenekarok, amelyek meghatározták a hazai populáris zene további irányvonalát. A kiállítótérben az 1960 és 1989 közötti időszak 39 legismertebb dalát és előadóját hallgathatjuk meg, a falakon pedig mintegy 200 muzsikus, köztük Harangozó Teri, Kovács Kati, Koncz Zsuzsa, Szécsi Pál, Máté Péter, Cserháti Zsuzsa egy teljesen más dimenzióban jelenik meg előttünk.

Híres magyar előadók hangszereiForrás: Gáll Franciska

Tovább haladva, a következő blokkban megtudtuk, hogyan indították el karrierjüket, és melyik slágerrel robbantak be a leghíresebb pop és rock és rock and roll együttesek, például az Illés, a Fonográf, az Omega, az LGT és a Hungária. Itt jelennek meg az első ifjúsági klubok, szórakozóhelyek és zenei fesztiválok, de azt is kiderül, hogy az emberek egy adott korszakban milyen ruhákban jártak a koncertekre. 

Öltözetek a zenei stílusoknak megfelelőenForrás: Gáll Franciska

Interaktív élmények

A számunkra legizgalmasabb térben, ismert hazai előadók hangszereit csodálhatjuk meg, és hallhatjuk, hogyan szóltak rajtuk a legnépszerűbb magyar slágerek, melyekre még a mai napig is táncra perdülünk.

A TTT fülkében kipróbáltuk, milyen lett volna, ha minket sorolnak a Tiltott, a Tűrt vagy éppen a Támogatott kategóriába.

A retró buszban az elmúlt korszakról láthatunk érdekes riportokat, az Omega flippergépen játszva felidézhetjük fiatalságunk legszebb emlékeit. Berendeztek egy olyan szobát is, amelyben régi televíziók, rádiók, zenelejátszók és lemezek is helyet kaptak a korszak legikonikusabb tárgyai mellett, itt az az érzésünk támadt, mintha a saját, egykori nappalinkba léptünk be volna. 

Kipróbáltuk, milyen volt táncdalénekesnek lenniForrás: Gáll Franciska

A tárlat végén egy interaktív tábla segítségével megtudhatjuk, hogy melyik zenei korszak jellemez minket a legjobban, bekukcskálhatunk a régi lakóházakba, felvételeken láthattuk, hogy milyen volt az első Sziget fesztivál és megnézhetjük, milyen fellépőruhákban léptek színpadra kedvenc előadóink.

Az Európai Zene Ünnepe ingyenes programja

Ha te is kíváncsi vagy erre a nem mindennapi zenei tárlatra és szívesen újraélnéd ezt a korszakot, akkor látogass el valamikor az október végéig nyitva tartó "Nekünk írták a dalt!" kiállításra! Az Európai Zene Ünnepe nap alkalmából pedig június 21-én, szerda este ingyenes filmvetítéssel várnak mindenkit a Zene Háza Szabadtéri színpadán, ahol az 1967-es, nagysikerű, "Ezek a fiatalok!" című film lesz látható.

Június 21-én este, szabadtéri filmvetítés lesz a Magyar Zene Háza Szabadtéri SzínpadánForrás: Facebook/Magyar Zene Háza

Ez az első olyan magyar játékfilm, amely kifejezetten a korszak új ifjúsági szubkultúrájával foglalkozik. Persze a kor politikai miliőjének megfelelően nem annyira a valóságot, hanem annak a pártközpontban elképzelt égi mását mutatja be. A rendező Banovich Tamásnak mindenesetre valamennyi akkori nagy tinédzserbálványt (Illés, Metro, Omega, Koncz Zsuzsa, Zalatnay Sarolta) sikerült a kamerák elé állítania, és tucatnyi új sláger is felcsendül a filmvásznon, melyekből összeállt az első magyar beat nagylemez.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek