Titkos belső udvarok a 2. kerületben: Felújításért szólnak a koncertek

A felújításra szoruló társasházak belső udvarán szervezett koncertek bevételei arra lesznek felhasználva, amiről a Kultudvar szól, vagyis a befogadó ház felújítására. A programsorozat a 2. került Margit-negyedében kezdődik a helyi önkormányzat támogatásával, és az első koncertre június 17-én kerül sor a Frankel Leó úton, a 10-es számú ház udvarán.

A két szervező és ötletgazdaForrás: Kultudvar / Facebook.com

A befolyt jegybevételek jelentős részét a társasház felújítási alapjának adományozzák, ami egyedülálló lehetőséget kínál a régóta húzódó felújítások megkezdésére - írták a szervezők az MTI-hez eljuttatott közleményben. A június 17-i megnyitó eseményen Hangácsi Márton akusztikus koncertjét hallhatják az érdeklődők. A szombatonként zajló programsorozatban fellép még Gájer Bálint (június 24.), valamint Micheller Myrtill és Pintér Tibor (július 1.)

A szervezők, az ötletgazdák - Sebestyén Áron és Reviczky Balázs - azt szeretnék elérni a Kultudvar porgrammal, hogy ismét fellendüljön a kerületi kultúra és elindulhasson ismét a társasházi felújítások önszerveződő finanszírozása.

"Második kerületi lakosként azt látom, hogy bár a pályázati lehetőségek révén a környék társasházai elkezdtek megújulni, sok helyen finanszírozási problémákkal küzdenek, a lakók a megnövekedett terhek mellett nem tudnak többletkiadást a ház felújítására fordítani. Egy ilyen közösségi finanszírozás képes lehet elindítani változást" - idézte Sebestyén Áron Artisjus-díjas zeneszerzőt a közlemény.

A programsorozat háziasszonya, Osvárt Andrea színművész azt emelte ki, hogy a Margit-negyed házainak rejtett belső udvarai elképesztő kincseket rejtenek. "Minden egyes ház vagy közterület megújulása nem csak az ott lakók számára hoz létre értéket, ez esetben a kibontakozó Margit-negyedet is egyre jobb hellyé teszi" - fogalmazott Dévényi Tamás Ybl-díjas építész, a program szakmai fővédnöke.

A koncertek után Hénics Fruzsina fotográfus dizájn termékeinek megvásárlásával a látogatók további támogatást nyújthatnak a házak felújításához. A vászontáskákon, grafikákon vagy bögréken a ház homlokzatáról készült grafikák és neves kerületi épületekről készült illusztrációk jelennek meg. A tervek szerint az eseménysorozatot még idén kibővítik és további házak közreműködésével egészen decemberig kínálnak kulturális programokat a látogatóknak. A koncertekre jegyeket június 15-ig elővételben 5000 forintért lehet venni, de vannak támogatói és lokálpatrióta jegyek is. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek