Rekordáron, 28 milliárd forintért kelhet el Gustav Klimt utolsó portréja

Gustav Klimt a "Nő legyezővel" című utolsó portréja várhatóan 65 millió fontért (28 milliárd forint) kelhet el a Sotheby's közelgő londoni aukcióján – olvasható a TheGuardian oldalán. 

Nő legyezővel - Gustav KlimtForrás: APA/Austrian Archives / Imagno / picturedesk.com/Austrian Archives

A festmény Klimt műtermében egy festőállványon állt, amikor az osztrák festő 1918-ban, 55 éves korában váratlanul elhunyt.

Ez az egyik legszebb és legértékesebb műalkotás, amelyet Európában kínálnak" – mondta a Sotheby's. A festményt nem sokkal Klimt halála után szerezte meg Erwin Böhler, egy bécsi iparos és a művész közeli barátja, majd 1950-ben a híres osztrák műgyűjtő, Rudolf Leopold tulajdonába került. Az 1990-es években a műkincs már Amerikában bukkant fel: 1994-ben 9,3 millió euróért (3,5 milliárd forintért) kelt el egy New York-i árverésen, és ezúttal a jelenlegi tulajdonosoktól kerül kalapács alá. 

A kép egyike azon kevés számú Klimt portrénak, amely magánkézben maradt.

A portré egy legyezőt tartó, ismeretlen nőről készült, akinek lenge ruhája felfedi meztelen vállát a virágos, és madarakkal benépesített háttér előtt. A kép Klimt kínai és a japán művészet és kultúra iránti rajongását tükrözi; otthonát kínai kerámiákkal és japán fametszetekkel töltötte meg, és gyakran viselt selyemkimonót vagy kínai ruhákat. Klimt Nyírerdő című tájképét tavaly egy aukción 83 millió fontért adták el. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek