Rekordáron, 28 milliárd forintért kelhet el Gustav Klimt utolsó portréja

Gustav Klimt a "Nő legyezővel" című utolsó portréja várhatóan 65 millió fontért (28 milliárd forint) kelhet el a Sotheby's közelgő londoni aukcióján – olvasható a TheGuardian oldalán. 

Nő legyezővel - Gustav KlimtForrás: APA/Austrian Archives / Imagno / picturedesk.com/Austrian Archives

A festmény Klimt műtermében egy festőállványon állt, amikor az osztrák festő 1918-ban, 55 éves korában váratlanul elhunyt.

Ez az egyik legszebb és legértékesebb műalkotás, amelyet Európában kínálnak" – mondta a Sotheby's. A festményt nem sokkal Klimt halála után szerezte meg Erwin Böhler, egy bécsi iparos és a művész közeli barátja, majd 1950-ben a híres osztrák műgyűjtő, Rudolf Leopold tulajdonába került. Az 1990-es években a műkincs már Amerikában bukkant fel: 1994-ben 9,3 millió euróért (3,5 milliárd forintért) kelt el egy New York-i árverésen, és ezúttal a jelenlegi tulajdonosoktól kerül kalapács alá. 

A kép egyike azon kevés számú Klimt portrénak, amely magánkézben maradt.

A portré egy legyezőt tartó, ismeretlen nőről készült, akinek lenge ruhája felfedi meztelen vállát a virágos, és madarakkal benépesített háttér előtt. A kép Klimt kínai és a japán művészet és kultúra iránti rajongását tükrözi; otthonát kínai kerámiákkal és japán fametszetekkel töltötte meg, és gyakran viselt selyemkimonót vagy kínai ruhákat. Klimt Nyírerdő című tájképét tavaly egy aukción 83 millió fontért adták el. 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek