Ezért láthatsz holnap törülközős embereket szokatlan helyeken

Ha holnap furcsa helyeken látsz embereket törülközővel a nyakukban, mondjuk a metrón vagy a Hősök terén, ne ijedj meg, nem ment el az eszed. E hét csütörtökön, azaz május 25-én tartjuk ugyanis, a nemzetközi törülközőnapot. Hogy mit is lehet ünnepelni egy ennyire hétköznapi használati tárgyon? Utazási magazin lévén kötelességünknek éreztük felfejteni a titkot.

A törülközőnap (angolul: Towel Day) tisztelgés minden év május 25-én Douglas Adams (1952–2001) angol sci-fi-író emléke előtt. A Galaxis útikalauz stopposoknak című regénye szerint „ A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos." Ezért ezen a napon a rajongók mindenhova a törülközőjükkel mennek.

törülköző, strand, nyárForrás: Shutterstock

Az eredeti felhívást a Törülközőnap megtartására a „Binary Freedom" nyílt forráskódú fórumon tette közzé D Clyde Williamson 2001. május 14-én, az író halála után pár nappal. „Douglas Adams hiányozni fog a rajongóinak világszerte. Hogy mindenki megemlékezhessen a zsenialitásáról, azt javaslom, hogy a két héttel halála utáni nap (2001. május 25.) legyen „Törülközőnap". Minden Douglas Adams rajongót arra bátorítunk, hogy hozzon magával egy törülközőt ezen a napon. Viszlát Douglas, és kösz a halakat!" - írja a felhívás.

Majd a neves nap emlékére Chris Campbell és barátai regisztrálták a TowelDay.org weboldalt, ami arra hívja fel az embereket, hogy ezen a napon vigyenek magukkal törülközőt. A Törülközőnap azonnal sikert aratott a rajongók körében, sokan küldtek be fényképeket arról, ahogy az utcán törülközővel járnak. Különféle programokat is szerveznek, melyekrő ezen az oldalon tájékozódhatunk. Budapesten idén nem találtunk programot, de egy korábbi évben törülköző-szépségversenyt tartottak a Hősök-terén.

Hogy miért olyan hasznos, ha mindig nálunk van ez a nyaralások alkalmával is elengedhetetlen kellék? A veol.hu újságírója összeszedett 6+1 okot a regényből:

1. Mindenekelőtt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain

2. Heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt;

3. Felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón;

4. Takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk, megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; 

TörülközőForrás: Shutterstock

5. Fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó);

6. Veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.

+1. Nyilvánvaló gyakorlati haszna mellett nem elhanyagolható a törülköző pszichológiai jelentősége sem:

"Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett". A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni." - idézi a veol.hu a regényt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek