Rendkívül ritka maja szoborra bukkantak régészek Mexikóban

Mexikóban, egy vasútvonal építési munkálatainak előkészítése közben találtak rá régészek a rendkívül ritka maja szobor maradványaira, amelyből csak három létezik a világon, írja az artnet.com. A lelet a hatalom, a bőség és a jólét maja istenségét, K'awiilt ábrázolja. Az istenség nagy szemeiről, pisze orráról és a homlokából kilógó fáklyaszerű valamiről ismerhető fel. Íme a fotó, a cikkre kattinva nagyban is látható a kép:

A régészek jelenleg azon dolgoznak, hogy feltárják a történelmi emlékeket az építkezési területen, hogy a később kezdődő vasúti építkezések minél kevesebb kárt tegyenek a kulturális értékekben. Ennek keretében találtak rá a ritka maja szoborra.

Bár ez a prehispán-korú istenség gyakran látható festményeken, domborműveken, valamint a maja hieroglif írásmóddal készült Drezdai kódexben, háromdimenziós változata csak három létezik a világon. Ez esetben egy urna tetején találtak rá a szoborra.

Maja romváros a mexikói TulumbanForrás: Pixabay

„Ez az emlék rendkívül fontos, mivel eddig kevés szobrászati ábrázolás létezik K'awiil istenről. Mindössze hármat ismerünk a guatemalai Tikalban, mexikói területen pedig ez az első" – mondta Diego Prieto Hernández, a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet főigazgatója.

A felfedezést a Yucatán-félsziget körül futó Maya Train nevű vasútvonal 7-es szakaszán tették, amely várhatóan jövőre készül el.

A régészek a vasút 1-5. szakaszának feltárása során edényeket, edénytöredékeket, csontokat is találtak, valamint egy a mezoamerikai maja civilizációhoz tartozó ősi építmény alapjait is feltárták. Ezeket az objektumokat most egy chetumali laboratóriumban tisztítják meg és osztályozzák.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek