Új kortárs kiállítótér nyílik a Balatonon

Új kortárs kiállítótér nyílik Balatonfüreden szombattól. A Modern Műtár Szöllősi-Nagy András hidrológus professzor és Nemes Judit festőművész házaspár képzőművészeti és fotográfiai gyűjteményének ad otthont – írja az MTI.

Modern MűtárForrás: Modern Műtár/Facebook

A házaspár gyűjteménye harminc év után került haza Párizsból. A kiállítás Balatonfüred két ikonikus villaépületében, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program részeként valósul meg.
Az Európa összeköt elnevezésű, bemutatkozó képzőművészeti tárlatba Rényi András kurátor többek között a holland Bob Bonies, a venezuelai Carlos Cruz-Diez és az argenatin Luis Tomasello mellett a magyar származású Haász István, Hantai Simon, Anna Mark, Maurer Dóra és Marta Pan (Pán Márta) műveit válogatta be.

A fotókiállítás kurátora, Somosi Rita magyar származású fotóművészek, Brassai, Paul Alamssy, Benkő Imre, Lucien Hervé, Kerekes Gábor, Kinszki Imre és Sugár Kata munkáit tárja a közönség elé.     A műgyűjtő házaspár a hetvenes évek elején kezdte a képzőművészeti gyűjteményt építeni Budapesten.

Első szerzeményeik művészcsoport 1945–1948  között Budapesten működő Európai Iskola néhány, akkor még élő mesterének művei voltak. A nyolcvanas évek végén a házaspár Párizsba költözött, ahol a huszadik században Franciaországban élt magyar képzőművészek és fotográfusok munkái kerültek gyűjteményükbe. A kilencvenes évek közepétől a francia geometrikus művészet képviselőinek alkotásaival, majd a svájci, holland, német, svéd, észak- és latin-amerikai konkrét és geometrikus művészek alkotásaival bűvült a többezer műből álló kollekció.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek