Keresztszemes a digitális korban: A Hollókői Húsvéti Fesztivál új arculata

Nincs az a kiránduló, akinek ne azonnal a többszázéves múltú pruszlik és szűrök egyedi hímzéskultúrája vagy a Kossuth utca jellegzetes cserépzsindelyes házai jutnának az eszébe Hollókő ófalujáról. A világörökségi település a palóc értékeket higítás nélkül ápoló falusi emberek kulturális szigeteként működik, világszerte mindenhonnan számos turistát és külföldi látogatót csábítva macskaköves dombjaira.

A világörökségi HollókőForrás: Robin Design Studio

De hogyan lehet a falu népi örökségét a XXI. század vizuális nyelvezetén megfogalmazni? A Húsvéti Fesztivál minden évben a legnagyobb és a legtöbb látogatót vonzó esemény Hollókőn, az eseménysorozat pedig minden évben új identitást kap.

Forrás: Robin Design Studio

Az idei vizuális arculatot a 30 éve működő, többszörösen díjnyertes budapesti Robin Design Stúdió készítette, amelynek egyébként a Magyar Táncművészeti Egyetem és a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága designját is köszönhetjük. Hollókő vizuális arculatának kereteit a falu néprajzkutatóival együttműködve fektették le.

Mint írják sajtóközleményükben, a városarculat nem nyerte volna el jelenlegi formáját Kelemen Ferenc fafaragó művész padlásszobájában talált kulcsfontosságú fafaragványa nélkül, amely a logó alapötletéül is szolgált. A logó köré épülő piktogram megalkotásához pedig a faluban lépten-nyomon felbukkanó, emblematikus keresztszemes varrást választották kiindulópontnak. E kézműves díszművészeti technika grafikai adaptációját rugalmasan lehetett alkalmazni a XXI. századra jellemző digitális keretek között.

„A falu nem múzeumként, hanem pulzáló organizmusként funkcionál - emiatt az imidzsnek is ezt a legfontosabb tükröznie: telis-tele emberekkel, tárgyakkal, a natív népi kultúra sajátos fundamentumaival, legyen szó cirádás főkötőkről, falusétákról vagy a világszerte hírhedt húsvéti fesztiválról. A keresztszemes piktogram világ biztosítja a vizuális felismerhetőséget és az informativitást, a rajta keresztül tolmácsolható történetek teszik befogadhatóvá és átélhetővé mindazt, amiről valójában Hollókő többszáz éve szól." - írják egy sajtóközleményben.

A minden évben egyedileg megújuló vizuális identitást elnyerő Hollókői Húsvéti Fesztivál sosem szakad el sem hagyományaitól, sem Hollókő vizuális készletének rendszerétől. Gyakran a fesztivál kapcsán születő szimbolikus elemek - például a húsvéti locsolkodó vödör, a pörgő szoknyák és hagyományos keményszárú csizmák - beépülnek a helyszíni táblák, dekorációs elemek és egyéb fizikai hordozók világába is. Aki Hollókőre látogat, egészen biztosan találkozik a húsvéti vödör kioszkkal, vagy a falu újratervezett térképével, amely a faluséta jegyhez készült.

Az ófalu minden egyes házának jellemző homlokzata külön-külön került tervezőgrafikai konceptualizálásra annak érdekében, hogy a látogatók ezeket még könnyebben be tudják azonosítani. Az eredeti parasztházak 3D-s plasztikákban is legyártották, amelyekből pálinkás üvegeket terveztek. A teljes arculatot a design stúdió honlapjára kattintva láthatod.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek