Egy 106 éves Fülöp-szigeteki tetoválóművész lett a Vogue új arca

A magazin szerint az északi Kalinga tartományból származó 106 éves asszony érdeme a batok néven ismert tetoválóművészet megőrzése. De az utóbbi években róla készült képek azt is bizonyítják, hogy szépsége és szívóssága miatt is megérdemli, hogy a híres magazin címlaparca legyen.

A tetoválóművész munka közbenForrás: Scott L. Sorensen (Mawg64) / CC-BY-SA-4.0

A mamabatokként, azaz tradicionális tetoválóművészként ismert Apo Whang-Od a Vogue szerint azóta generációk sorát inspirálta művészetével, és most már számos követője van. "Apo Whang-Od szimbolizálja a Fülöp-szigeteki szellemiség erejét és szépségét" - áll a Guardian cikkében, melyben elmondják azt is, hogy az asszony tetoválásai népe, a kalinga törzs erejét és bátorságát jelenítik meg.

Forrás: ©Vogue Philippines

Bea Valdes, a Vogue magazin Fülöp-szigeteki kiadásának főszerkesztője a CNN amerikai hírtelevíziónak azt mondta, a szerkesztőség egyöntetűen Whang-Odot szavazta a címlapra. "Hiszünk abban, hogy a szépség fogalmát szélesíteni kell, bele kell foglalni mindenféle arcot és formát" - fogalmazott Valdes.

Mivel a hagyományok szerint a mamabatokok csak saját vérrokonaiknak adhatják át tudásukat, Whang-Od az unokahúgait tanította mesterségére, ám ő maga is aktív még mindig, és azt mondta, addig szeretné folytatni munkáját, amíg látása engedi.

"Csak akkor hagyom abba, ha már nem látok többé, hogy addig is átadhassam a kalinga jegyeit az embereknek" - közölte. Ő a legidősebb ember, aki valaha a Vogue címlapjára került; mostanáig a rekordot Judi Dench angol színésznő tartotta, aki 2020-ban, 85 évesen került a magazin borítójára.

Forrás: MTI.hu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek