Az ország, ahol Jézus a gyermekkorát töltötte: Egyiptom szent helyei

Piramisok, fáraók, búvárkodás? Ha az észak-afrikai országra gondolunk ezek az első gondolataink; de  húsvéthétfő közeledtével érdemes elgondolkodni azon is, hogy Jézus gyermekként itt élt három évet a családjával. 

Ahogy a kereszténység terjedt Egyiptomban, templomok épültek, méghozzá épp oda, amerre a Szent Család járt. A modern kor embere ezeket a helyeket ma is felkeresheti. Létezik egy térkép, amelyen a Szent Család menekülésének feltételezett útvonalát jelölték be a kopt művészeti emlékek alapján, és melyet III. Senuda alexandriai pápa, a koptok vezetője, Krisztus születésének 2000. évfordulóján aláírásával hitelesített. Ezt az útvonalat ma is zarándokútvonalként tisztelik.

A Szent Család menekülési útvonalának térképeForrás: Fanny Magazin

Forrás fakadt a helyen

„Kelj föl, fogd a gyermeket és anyját, és menekülj Egyiptomba! Maradj ott, amíg nem figyelmeztetlek..." (Máté 2:13)

Tel Basta - vagy Basta - ahová József és Mária megérkeznek a kisdeddel, kb. 100 kilométerre található Kairótól északkeletre. Jézus a jövendölések szerint itt fakasztott forrást a földből, de a városiakat mindez megrémítette, mérgesek lettek, ezért Mária és József tovább menekült dél felé. Alig tíz kilométerre innen Mostorod városába értek. A település később az Al-Mahamma nevet kapta, aminek jelentése: fürdőhely. Azért hívják így, mert Mária itt fürdette meg Jézust, mosta ki a ruháit.

A szent helyet szívesen keresik fel a zarándokok, annál is inkább, mivel a Palesztinába tartó visszaúton újra megállt itt a család, és ez alkalommal forrás fakadt a földből, amely a mai napig is itt folyik.

Balzsamnövény virágzott ki

„Száguld az Úr gyors felhőn: Egyiptomba megy. Meginognak előtte Egyiptom bálványai, Egyiptom szíve megdermed keblében." (Ézsaiás 19:1)

A Szent Család további, Sakhából vezető útját maga Teofiliusz pápa dokumentálta, és a koptok emlékezete őrizte. Nem sokkal később Wadi el-Natrounba érkeztek meg, miután átkeltek a Rosette-nél kettéágazó Níluson a delta nyugati részén. Ezen az útvonalon azóta számos kolostor őrzi emléküket. A sivatagot elhagyva tovább haladtak dél felé, elérve Kairót. Emléküket őrzi Szent Mária fája, ennek árnyékában pihentek meg, és a Szent Márk katedrális Ezbekiehben.

Zeitounban számos csoda történt. Ezek közül az egyik egy újabb forrás fakasztása. A szomjuk oltása után ugyanis Mária mosni kezdett, majd a mosáshoz használt vizet a földre öntötte. Ezen a helyen illatos balzsamnövény virágzott ki, amely fájdalomcsillapító és gyógyító hatású volt; és a környékbeli emberek örvendtek.

Kairóban számos épület és hely lett fontos a vallásos emberek számáraForrás: Shutterstock

Kairóba látogatva nem csak ezt a helyet kereshetjük fel, hanem számos fontos vallási épületet és helyszínt: például a Szűz Mária templomot a Zuweila fasorban, valamint a Szent György vagy a Szent Mercurios templomot.

Mondani sem kell, hogy az út nem mindig volt egyszerű. A gyermekhez kapcsolható csodák és az egyiptomi bálványok ledöntésének híre sok kormányzó fülébe eljutott, és nem egy ilyen ember akart megszabadulni a csodatévő fiutól. Jézust a szülei egy barlangba menekítették, és itt rejtőztek el. Ez a hely ma a legismertebb kegyhelyek egyike, ide épült Abu Serga (Szent Szergiusz) temploma. A sziklából vájt vallási központot egy csodálatos antik oltár díszíti, mely a jámborság és az odaadás szimbóluma.

Az Abu Serga (Szent Szergiusz) templom KairóbanForrás: Marwa Elsayed/Shutterstock

Bibliát sodort a partra a Nílus

„ Ama napon oltára lesz az Úrnak Egyiptom földének közepette" (Ézsaiás 19:1)

Miután elhagyták Kairó óvárosát a külvárosban Maadiban (jelentése: az átkelés helye) vitorlás hajóra szálltak. Ezen a ponton történelmi templom épül a későbbiekben. Az itt található kőlépcsőket, melyek a folyópartra vezetnek, József, Mária és Jézus is használták, ma pedig a zarándokok is megcsodálhatják.

1976-ban a Nílus csapkodó hullámai egy Bibliát sodortak a partraForrás: Alexandree/Shutterstock

1976-ban csodálatos jelenés történt itt: a Nílus csapkodó hullámai egy Bibliát sodortak a partra, amely nyitva volt Ézsaiás könyvénél, és ez volt olvasható: „Áldott népem, Egyiptom!". A Bibliát itt őrzik a Szűz szentélye templomban, bárki megtekintheti.

Adam Elsheimer: Menekülés Egyiptomba (1609)Forrás: Adam Elsheimer/Wikipedia/Közkincs
Számos festmény készült a menekülésről
A menekülés Egyiptomba közkedvelt témává vált a festészetben. A művészek szívesen ábrázolták azt, hogy a táj, vagy a környezet hogyan rejti el a családot. A német származású festő Adam Elsheimer (1609) ábrázolása egyedülálló abban, hogy a Szent Családot a bibliai leíráshoz híven éjszakai környezetbe helyezi.

Kairóból Jézust tovább viszik a szülei, a számos falu közül emeljük ki Gabal El-Tairt. A kopt hagyomány úgy tartja, a hegy árnyékában pihenő családra majdnem egy óriás szikladarab esett, amit a kisded kinyújtott karjai állítottak meg. Tenyerének lenyomatát azóta is őrzik. Vándorlásuk közepette, 327 kilométerre Kairótól délre a Qussaqam hegyhez értek. Majdnem hat hónapot töltöttek itt egy barlangban, ma az erre épült Al-Muharraq kolostor őrzi a látogatás emlékét. Amikor jelet kaptak, visszatértek hazájukba, majdnem ugyanezen az útvonalon.

Forrás: Fanny Magazin

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek